Olsen Banden og Franz Jæger

Olsen Banden-filmene fra 1970'erne var et kæmpe hit i Tyskland. Især i DDR. Måske fordi den lille mand tog affære. Måske bare fordi filmene faktisk er gode. I de fleste film spiller pengeskabet "Franz Jäger, Berlin" en afgørende rolle. Det er jo det pengeskab, som Egon Olsen skal bryde op hver gang.

Firmaet Franz Jäger er en frit opfundet tysk producent af pengeskabe i filmene om Olsen Banden. Franz Jäger ligger angiveligt i Berlin. Men fabrikken kan du ikke finde. Navnet er opfundet af Henning Bahs og Erik Balling. Ideen til navnet opstod, da Bahs og Balling optog filmen Forelsket i København fra 1960. Filmen, som var en tysk co-produktion, havde en stillfotograf med på holdet ved navn Franz Jäger.

Da Bahs og Balling sidst i 1960'erne lavede den første film om Olsen Banden lagde den tyske stillfotograf navn til det fiktive, men hæderkronede pengeskabsfirma.

Men navnet inspirerede og i november 2004 overtog Hans Buch pengeskabsvirksomheden Diplomat Safe, hvor han selv startede som juniormedarbejder i 1990. Han satte en produktion af pengeskabe igang under navnet "Franz Jäger".  Franz Jäger navnet er blevet registreret hos både Patent- og Varemærkestyrelsen samt hos Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) således at varemærkeregistreringen nu gælder i hele EU.

I den engelske oversættelse hedder skabet Francis Hunter og produceret i Birmingham.

Hvis du søger lidt på Youtube kan du være (u)heldig at finde både slå først Frede - og Olsen Bande film med tysk tale. Scheiss gut, Egon.

Læs mere om en stor Olsen Banden fan i Berlin.

Kilder:
Wikipedia 
http://www.olsenbandenfanclub.de