Søren Kierkegaard - var Berlin Enten Eller

kirkeggard

Den danske filosof Søren Kierkegaard boede i Jägerstrasse i Berlin, da han skrev udkast til hovedværker "Enten-eller" og "Frygt og bæven". På huset i Jägerstrasse 57 hænger en lille mindeplade for Søren Kierkegaard. Pladen blev afsløret af den danske kulturminister Ebbe Lundgaard i i 1997.

Søren Kierkegaard - Wikipedia

Foto: Søren Kierkegaard. Kilde: Wikipedia.

Første gang Søren Kierkegaard var i Berlin var i 1841, da Søren havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen. Han søgte tilflugt i Berlin. Regine blev i stedet gift med Johan Frederik Schlegel, der blandt andet blev borgmester i København.

Det var en romantisk tid. Søren Kierkegaard skriver om bruddet med Regine:

"Det er i Sandhed til at fortvivle over. Det var mit eneste Ønske, at maatte blive hos hende; men fra det Øieblik, jeg følte, at det maatte gaae galt, og dette Øieblik kom desto værre altfor tidlig, besluttede jeg at indbilde hende, at jeg ikke elskede hende; og nu staaer jeg der, hadet af alle Msk. for min Troløshed, tilsyneladende Skyld i hendes Ulykke og dog er jeg hende trofast som altid. Og kunde jeg endda see hende lykkelig med en Anden, hvor meget Smerteligt der end laae for den msklige Stolthed deri, jeg skulde dog være glad; men nu fortærer hun sig selv i Sorg over, at jeg som kunde gjøre hende lykkelig, ikke vilde det. Og i Sandhed jeg kunde have gjort hende lykkelig naar ikke etc……". Se det er romantisk tale. Kunne man skrive sådan blev man jo øjeblikkeligt forlovet igen.

Søren Kierkegaard har beskrevet sin rejse i notesbog nr. 8. Den er indgående ransaget af Søren Kierkegaard selskabet.

Søren rejste den 25. oktober 1841 med skibet Königen Elisabeth fra København. Han skulle til forelæsninger og sprogundervisning hos den tyske filosof Friedrich von Schelling (1775-1854). Men Schelling var kedelig og Søren så istedet lidt til en sangerinde Demoiselle Schulze i Berlin:

»Her i Berlin udfører en Demoiselle Hedevig Schulze, en Sangerinde fra Wien, Elviras Partie. Hun er ret smuk, determineret i sin Optræden, – hun har i Gang, Høide, Paaklædning (sort Silkekjole, bar Hals, hvide Handsker) en paafaldende Lighed med en ung Dame, jeg har kjendt.«

Udover Schelling var Søren Kierkegaard til forelæsninger hos Marheineke, Werder og Steffens.

Helt ueffen har han dog ikke været, for han rejste hjem igen i foråret 1842 med manuskriptet til Enten-Eller under armen.

I Berlin boede Søren Kierkegaard på Hotel Saxen i Jägerstrasse 57. Bygningen ligger lige på hjørnet af Charlottenstrasse overfor Gendarmenmarkt. Så Søren Kierkegaard har kun haft en kort spadseretur om på Humboldtuniversitetet og til operahuset. Det er stadig en god adresse i Berlin.

Se den på kortet nedenfor - og spadser de 600 meter om til universitetet.

Kilde:

Søren Kierkegaard Forskningscenteret 2001

Læs om Søren Kierkegaard i Den Store Danske Encyklopædi.

Søren Kierkegaard kulturproduktion har udgivet en bog om Søren Kierkegaard i Berlin. Boget er udgivet i 2012. Læs vores anmeldelse af bogen.

Se mindepladen.


Vis stort kort