1675 - 1806 Kongens høje soldater - Kæmperne fra Potsdam

Langekerlangrif

I 1675 grundlagde Kurprins Friedrich von Brandenburg et infanteriregiment af meget høje soldater. Kurprinsen blev senere til ”Soldaterkongen”, og hans regiment af meget høje soldater bestod indtil 1806, hvor Preussen tabte i krigen mod Napoleon. Maleriet Schlacht bei Hohenfriedberg, Angriff des preußischen Grenadier­garde­bataillons, 4. Juni 1745; Historiengemälde von Carl Röchling, 1913. Public Domain.

Regimentet blev også kendt som ”Lange Kerls”, Potsdamer Riesengarde, Grenadiergarden eller Jagdgarden. Soldaterne var næsten alle frivillige og skulle være mindst 1,88 høje. Ikke alle var helt så høje, og nogle var ægte kæmper. Fx skotten James Kirkland, der blev kidnappet for at blive en del af kongens garderegiment. Han var 2,17 meter høj. En ren kæmpe.

Kongen selv ragede kun 1,60 centimeter over jordoverfladen. Gennemsnitshøjden lå formentlig lidt under de 1,70 centimeter for den almindelige preusser. Så kongens soldater med deres ekstra høje hatte har være ganske enorme at se på. Giganter.

Højde er et signal om magt, og det løber ind i sproget med fx "I egen høje person" eller "Deres højhed" eller "på højden af sin karriere". Diktatorer har kasketter som forlænger deres hoveder opad med flere centimeter og gardesoldater har høje bjørnskinshuer på. Og de store kapitalister havde i sin tid meget høje hatte på.

Otto von Bismarck var 1,93 og Kejser Wilhelm kun 1,67, så der har måske også været et dominasforhold? Det ligger dybt i os det med højden, også selvom de meget høje hatte dels må være upraktiske og dels ser mærkelige ud. Stalin var kun 1,63 og har måske overkompenseret gennem voldsudøvelse og det samme gælder måske Adolf Hitler (1,70), Napoleon (1,68), Kejser Wilhel ll (1,65).

LangeKerlDet var ikke sådan at rekruttere de høje soldater, men det lykkes soldaterkongen at skaffe flere hundrede hvert år. Og den østriske kejser, den russiske Zar Peter den Store og sultanen af det ottomanske rige sendte ham høje soldater som udtryk for deres påskønnelse.

Zar Peter den 1 forærede også høje soldater til kongen efter han modtog det berømte rav-værelse. Ikke alle var tilfredse med at blive foræret væk eller blive kidnappet som soldat, og der var dem som forsøgte at stikke af eller tage livet af sig selv.

Regimentet var kongens legetøj. Han trænede med dem hver dag, og viste dem frem for gæster. De marcherede for ham hver dag, også når han var syg. Med i marchen var hver gang gardens maskot, en stor bjørn.

Kurprinsen fortalte engang den franske ambassadør, at han ikke lagde den store vægt på smukke kvinder, han så på dem med ligegyldighed – men høje soldater, det var hans svaghed. På trods af den megen ekserceren rundt for kongen kom soldaterne ikke i krig i hans levetid.

Soldaterkongen gik så vidt, at han forsøgte at skabe flere høje soldater ved at lade de høje soldater parre sig med meget høje kvinder.

Målrettet politisk udnyttelse af arveanlæg til opdræt af mennesker er der ikke mange eksempler på, før senere nazisterne, og Charles Darwin noterede sig det da også:: "Nor have certain male and female individuals been intentionally picked out and matched, except in the well-known case of the Prussian grenadiers; and in this case man obeyed, as might have been expected, the law of methodical selection; for it is asserted that many tall men were reared in the villages inhabited by the grenadiers with their tall wives.".

Da Soldaterkongen døde i 1740, bestod regimentet af 3.200 soldater. Soldaterne var dyre at holde i flotte paradeuniformer og dyre forlader geværer. Teorien sagde at så høje soldater kunne jo nok skyde længere, så de fik gode geværer.

Kong Frederik den Store delte ikke sin fars begejstring for de meget lange soldater, så han skar den betydeligt ned – i antal, forstås.

Frederik den Store sendte til gengæld de lange soldater i kamp i flere omgange under den østrigske arvefølgekrig og syvårskrigen. Regimentet, der var blevet til en bataljon, måtte overgive sig i forbindelse med slaget ved Jena i 1806.

En forening af høje svende i Potsdam holder i øvrigt traditionen i live: Vereinigung zur Förderung und Pflege der Tradition der Potsdamer Riesengarde „Lange Kerls“ e. V.

Billedet er en "Langer Kerl" af Johann Christof Merck, 1718 - Public domain.