1945 25 april: Den røde hær omslutter Berlin

KETZIN1

Foto: Berlin-guide

Ketzin er en lille, undseelig landsby vest for Berlin. Her kommer turisterne langs Havel eller på cykel. Spiser en is. Men i 1945 kom soldaterne. Det var her, den 25. april 1945, at den røde hærs kvælertag om Berlin var definitiv.

Det direkte angreb på Berlin blev dirigeret af Feltmarskal Schukow, som tvang den 1. belorussiske front direkte mod Seelow-højderne ved Oder. Syd for Berlin angreb Feltmarskal Konew med den 1. ukrainske front. Der var pres på for Joseph Stalin forlangte sejr til den 1. maj – arbejdernes kamp dag.

Om morgenen den 25. april 1945 var Berlin fuldstændig omringet, da enheder fra Schukow og Konew mødtes i Ketzin.

Midt i byen står der i dag en sten, som erindrer om det særlige møde. Mindestenen blev indviet med bronzeplade i 1975, men lige efter genforeningen blev bronzepladen stjålet og er ikke set siden. Heldigvis havde kunstneren stadig formen, og i 2010 blev der støbt en ny. Det var i øvrigt samme dag, nogle timer senere, at amerikanske og sovjetiske tropper mødtes ved Elben.

Der er en times kørsel fra Berlins centrum til Ketzin, men har du bilen med så slå omkring Ketzin, hvis du alligevel har været besøg i Havelland eller Werder. Kører du fra Werder til Ketzin kan du komme over Havel med en lille fine kædetrukken færge. Dem ser man ikke så mange af.

Der er ikke meget at se i Ketzin. Se stenen, spis en is, og videre.

Gedenkstein für die Schließung des Ringes um Berlin

Am Markt, 14669 Ketzin (Havel)

kETZIN2

Foto: Berlin-guide.