1933 - Rigsdagsbranden 27. februar og Donald Trump

Rigsdagsbranden

Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R99859 / Unknown / CC-BY-SA 3.0

Den 27. februar 1933 blev den tyske rigsdag brændt. Gerningsmanden var den hollandske kommunist Marinus van der Lubbe, som blev taget på fersk gerning af politiet. Rigsdagsbranden var anledningen til at Adolf Hitler som rigskansler kunne overtage magten i Tyskland. Kunne det samme være sket i USA i januar 2021, da Kongressen blev stormet? Berlin-guide foretager sammenligningen her:

 

Rigsdagsbranden 1933

Marinus van der Lubbe blev dømt til døden, og der er ikke tvivl om, at han var en del af ildspåsættelsen. Men det brændte mange steder i bygningen, så måske var han ikke alene om det? Det bliver aldrig afklaret.

Men for Adolf Hitler og det nazistiske parti var branden en perfekt anledning. Nu skulle kommunismen bekæmpes, og aviserne var med til at piske en stemning op mod kommunisterne, som ville "skænde tyskernes koner og myrde deres børn.".

Den tyske præsident udstedte allerede dagen efter branden "Forordning af Rigspræsidenten til Beskyttelse af Folket og Staten". Forordningen gav Adolf Hitler næsten uindskrænkede beføjelser til at fængsle enhver politisk modstander. Da den formodede attentatmand var kommunist, kunne Adolf Hitler argumentere for, at det kommunistiske parti var ved at planlægge et kup. Partiet blev forbudt fra 1. marts og måtte ikke stille op til valget.

Den 5. marts blev valget afholdt planmæssigt uden kommunisternes deltagelse, og valget gav det nazistiske parti 44 procent af stemmerne, mens dets støtteparti, DNV ”Deutsch nationale Volkspartei”, fik 8 procent. Hermed kunne regeringen samle 52 procent. Ved hjælp af bestikkelse nåede regeringen op på det to-tredjedelsflertal, der var krævet for at indføre Bemyndigelsesloven, der gav nazisterne med Hitler i spidsen en diktatorisk magt.

Nogle gange slår historien pludselige kolbøtter og Rigsdagsbranden var den anledning, som Adolf Hitler kunne bruge til at sætte demokratiet ud af spil. Den 5. marts 1933 var det sidste demokratiske valg i Tyskland. Ved valget 12. november 1933 var det kun det nazistiske parti, der var opstillet og med en valgdeltagelse på 96 procent fik nazisterne 92 procent af stemmerne. Men da havde Adolf Hitler for længst strammet grebet om Tyskland, og mange kommunister og socialdemokrater sad allerede bag tremmer.

Der var ikke demokratiske valg i Tyskland igen før det vesttyske valg i august 1949. Der var valg i DDR i maj 1949, men da var udfaldet til SED givet, og selvom republikken kom til at hedde ”Demokratisk” republik, så var den det ikke. I DDR-området var første demokratiske valg 18. marts 1990. Altså først 57 år senere.

Rigsdagsbranden gav ikke Adolf Hitler magten, men det udløste en stemning, som fik Rigsdagspræsidenten til at give Adolf Hitler en fuldmagt, konservative stemmer bakkede op og pressen pustede til stemningen. Hverken den formelle magt (præsidenten), den lovgivende magt (støttende konservative politikere) eller den fjerde statsmagt (pressen) satte hælene i. Branden gav Adolf Hitler frit løb til al magten.

Den amerikanske kongres, januar 2021

I januar 2021 stormede og indtog bevæbnede Trump tilhængere den amerikanske kongres i Washington Opildnet ovenikøbet af den amerikanske præsident, Donald Trump. Enkelte republikanere sagde fra og pressen sagde fra, så Donald Trump kunne ikke bruge begivenheden til at tilsidesætte valgresultatet af USA's næste præsident Joe Biden. Trump forsøgte sig efterfølgende med en fordømmelse af optøjerne. Men hvor tæt på et statskup, et diktatur var vi? 

Det er altid et spørgsmål om man kan lære af historien og drage paralleller til nutiden for konteksten ændrer sig på mange måder. Men der er ganske mange paralleller mellem Trumpisme og Nazisme, og opstiller man ”den lille grønspættebog for fascister”, så er der næppe tvivl om, at Trumpisme har udviklet mange lighedspunkter med et fascistisk tankesæt.

Adolf Hitler havde et demokratisk mandat bag sig, da han tog magten – og på mange måder har den amerikanske præsident Donald Trump fulgt samme fascistiske drejebog,

Det er værd at huske, før du læser parallelen neden for, at Adolf Hitler gik langt, langt videre, da han fik magten og skabte både verdenskrig og holocaust og kostede millioner af mennesker livet. Det har Donald Trump ikke gjort, og der er ikke udsigt til det og parallelen kan på ingen måde udstrækkes til det. I sammenligningerne nedenfor er det situationen op til 1933, der sættes i parallel. Den er tankevækkende:

Den fascistiske grønspætte bog - Hitler vs Trump

 

 • Myten om uretfærdigheden” Adolf Hitler prædikede Dolkestødslegenden, der handler om at det tyske folk blev forrået af blandt andet jøderne til at kapitulere i 1. verdenskrig. Tyskerne havde ikke tabt krigen, men var blevet dolket i ryggen. Donald Trump har spredt myter og konspirationsteorier i stor stil om fx at Obama ikke var født i Amerika eller at Hillary Clinton skulle gå fremmede magters ærinde ”Lock her up” – og han da han tabte valget i 2020 gik han langt i påstanden om, at demokraterne havde vundet valget ved snyd, og at valget var stjålet fra ham: "Stop the steal". Det var blandt andet det, der opildnede hans tilhængere til at angribe kongressen.
 • Voldsparate tilhængere”. Adolf Hitler opbyggede i 1920’erne sin organisation med både SS og SA, som paraderede i uniformer, tævede kommunister, og var en paramilitær organisation. Modsat Adolf Hitler og med ham Mussolini i Italien, så har Donald Trump ikke organiseret en tilsvarende organisation, men Donald Trump har talt til, og mere opmuntret end fordømt, den ekstreme del af højreorienterede, nationalistiske amerikanerne, som kan bevæbne sig selv militært og har vist deres evne til at besætte delstatsparlamenter. Det var med retfærdighed, gud og angst for kommunister, at den amerikanske kongres blev stormet af Donald Trumps "nyttige idioter".
 • Understøtte Kaos” Det var i Adolf Hitlers interesse, at der var vold i gaderne at skabe kampe med kommunisterne, at der var generel utryghed. Utrygheden og volden skabte en del af opslutningen bag ham, når han samtidig talte om lov og orden. I USA førte drabet på en sort mand i 2020 til uroligheder i mange byer, og fremfor at reformere politiet og stå på ofrenes side, opildnede Trump urolighederne, når det kom til kampe i gaderne mellem Trump tilhængere og ”Black Lives Matter” tilhængere. Til de mest yderligtgående højreaktivister, Proud Boys, var beskeden at "de skulle forholde sig roligt, men parate" i stedet for en fordømmelse af deres aktiviteter.
 • "Folkets fjender og syndebukke" Adolf Hitler udpegede jøder, socialdemokrater og kommunister som fjender, og om den "Ariske race" som menneskehedens fineste. Donald Trump har peget på immigranter, kinesere, latin-amerikanere, muslimer, liberale, "shithole countries" og venstreorienterede og "sumpen i Washington" som fjender. Der er ikke langt, om nogen afstand, fra Donald Trumps retorik til talen om "White Supremacy".
 • "Stormøder" Adolf Hitler samlede tusinder af heilende fans omkring sig til store møder overalt i Tyskland. Donald Trump har tilsvarende haft en evne og trang til skabe store "rallies" omkring sig.
 • Vores folk har retten”. Adolf Hitlers ideologi handlede om racemæssig overlegenhed og ret til ”Lebensraum”, at det tyske folk stod først, han meldte Tyskland ud af Folkeforbrundet og han fik senere en en hel nation til at angribe, voldtage og myrde sine naboer i et amok løb 1939-1945. Med ”Make America Great Again” og ”America First” og udmeldelsen af FN aftaler (Paris-aftalen), FN organisationer (WHO) og internationale aftaler (SALT, Iran-aftalen) har Donald Trump slået tilsvarende toner an. Og han har haft vanskeligt ved troværdigt at fordømme KKK, White Supremacy og Proud Boys. Republikanere kommer med mellemrum til at citere Hitler, som fx republikaneren Mary Miller. Mon ikke det er at lege med ilden? Da Donald Trump blev præsident og råbte "Amerika First" var satirikere hurtigt og anmodede om, at netop deres land kunne blive nummer to. Danmarks Radio var med på bølgen med "Denmark Second" - og mange andre lande havde også deres satiriske anmodning om i det mindste så at være nummer 2..
 • Direkte kommunikation”. Adolf Hitlers og hans tro væbner og kommunikationsminister Goebbels så værdien i direkte kommunikation og hurtigt efter magtovertagelsen fik de masseproduceret en ”Volksempfänger”, en billig radio som kunne modtage på deres frekvenser. Det betød at Adolf Hitlers taler og propaganda kunne nå uden filter. Modsat Adolf Hitler har Donald Trump ikke kontrol over massemedierne, men mediebilledet er polariseret i USA med politiserende værter, og især FOX NEWS har talt Donald Trumps dagsorden op, og endelig forstod Donald Trump at udnytte de sociale medier, hvor han især med Twitter kunne tale direkte til sine tilhængere. 
 • Lyve-pressen”. Nazisterne havde ikke tillid til pressen og fra starten omtalte man pressen som ”Lyve-pressen”. Donald Trump har samme opfattelse, og han har i den grad kæmpet mod medierne som "fake news" og han har præsenteret sine egne, alternative fakta. Alternative fakta, som helt åbenlyst har været fordrejede eller falske. Men hans følgere er med ham.
 • En karismatisk leder”. Fascismen har alle steder haft karismatiske lederfigurer – Hitler, Franco, Mussolini kunne opildne folk og gennem sin tale for folk med sig. Også her har Donald Trump talegaver, hvor han får sine tilhængere med i kampen. På trods af sin skurvognssnak, så har Donald Trump sine vælgere ”by the pussy”. Mere end 70 millioner amerikanere stemte for at han skulle fortsætte som præsident i 2019. Det var på kanten af afgrunden. I 1934 stemte næsten 90 af alle tyskere for at Adolf Hitler skulle være führer, da de vedtog at lægge præsidentposten og kanslerposterne sammen til samme person.
 • Samfundskrise” Adolf Hitler kom til magten i kølvandet på børskrakket i 1929, og mange levede elendigt, der var husvilde og arbejdsløshed. Krisen i USA 2016-2020 har langt fra samme dybde, men da Donald Trump kom til magten havde alle finanskrisen i stærk erindring, der var stadig arbejdsløshed og amerikanske industriarbejdspladser var truet af globalisering eller modernisering og strukturelle forandringer, som i den grad har sat ”Smal Town” Amerika under pres især i syden, i de store byer omkring søerne og langs ”The Rust bælt”.
 • Kampen mod systemet” Adolf Hitler kunne tale til en befolkning som var under økonomisk pres og ikke fik hjælp, man talte om at gøre op med "systemet", uden at det stod helt klart, hvad "systemet" bestod i. Donald Trump har gjort det samme ved at ”ville rydde op i sumpen” og kæmpe mod ”Deep State”. Det er ikke helt klart, hvad "Deep State" er, men det er ikke godt.
 • Anti-demokratisk” Adolf Hitler var anti-demokratisk indstillet, og Donald Trump har i sin kamp mod valgresultatet fra novembers præsidentvalg vist sig at have en diktator i maven. I hvertfald ingen respekt for valgresultatet og en stærk, udokumenteret tro på valgsvindel og at han selv i virkeligheden vandt en jordsskredssejr, som han blev snydt for. 
 • Medløberne med magt” ikke alle tyskere var nazister, men mange med indflydelse sagde ikke fra i tide. Fx de konservative kræfter i Tyskland, som kunne se deres fordel i at ride med på bølgen. I USA er det de folkevalgte republikanere, som har støttet Trump selv i hans mest vanvittige øjeblikke. Formanden for republikanerne i Senatet og Vicepræsidenten har stået sammen med Trump, og har vundet ved det, og første i sidste øjeblik trukket deres støtte, Tak for det. Det skete ikke i Tyskland.
 • Mislykkede kupforsøg og Mein Kampf. Ølstuekuppet den 8. november 1923 var et nationalsocialistisk kupforsøg i München udført af NSDAP under ledelse af Adolf Hitler og general Erich von Ludendorff. Kupforsøget fandt sted om aftenen , men blev slået ned allerede næste dag. Angrebet på konkressen den 6. januar 2021 kan ikke ses som andet end et mislykket statskup, der var orkestreret af Donald Trump, men det mislykkes og ingen kongresmedlemer kom noget til, selvom angriberne var bevæbnet og galgen rejst udenfor. Både Adolf og Donald har dermed mislykkede kup med i bagagen. Adolf fik en let fængselsdom, som betød han kunne gøre sig selv til martyr og skrive "Mein Kamp". Donald Trump blev frikendt af følgagtige, republikanske politikkere - og i de første udtalelser efter rigsretsagen kommenterer Donald Trump, at: "Our historic, patriotic and beautiful movement to Make America Great Again has only just begun. In the months ahead I have much to share with you, and I look forward to continuing our incredible journey together to achieve American greatness for all of our people." Eller med andre ord: Min kamp.

Psykopaten Donald Trump

Psykopater karakteriseres ifølge netdokter.dk af

 1. Grov ligegyldighed over for andres følelser ("Grab them by the pussy")
 2. Manglende ansvarsfølelse ("America first", brud med WHO, Paris-aftalen mv.) 
 3. Manglende respekt for sociale normer ("Trump referred to the more than 1,800 marines who lost their lives at Belleau Wood as “suckers” for getting killed.")
 4. Manglende evne til at fastholde forbindelser med andre,
 5. Lav frustrations- og aggressionstærskel,
 6. Manglende evne til at lade sig påvirke af erfaringer, inklusiv straf. (Ingen effekt af to rigsretsager)
 7. Tendens til at bortforklare, fralægge sig skyld og projicere dette ud i omgivelserne,
 8. Desuden promiskuitet, (Betaler pornostjernen Stormy Daniels for at holde kæft)
 9. Overfladisk charme, (Og TV-stjerne)
 10. Overdrevent stort ego
 11. Urealistiske fremtidsplaner (Make Amerika Great, Køb Grønland, Hegn til Mexico)
 12. Spændingssøgende adfærd (The Art of the Deal, Venskab med Nord Korea, ven med Putin)
 13. tendens til let at kede sig.(twitter døgnet rundt)
 14. Desuden tendens til løgnagtigheder med det formål at pleje og fremme egne interesser (The big lie, The Big Steal, Lock her Up, konspirationsteorier)

Psykopater manipulerer med omgivelserne og er ofte gode til at finde nyttige bekendtskaber, der kan fremme deres egne interesser - for så siden at kassere dem, når der ikke længere er brug for dem. Citeret direkte fra Netdokter, men punkt for punkt også et fremragende portræt af personligheden Donald Trump. 1- 2 procent af en befolkning kan karakteriseres som psykopater. 

Psykologer ligger ikke langt fra det. Et studie fx: "The personality profile yielded by the MIDC was analyzed in accordance with interpretive guidelines provided in the MIDC and Millon Index of Personality Styles manuals. Trump’s primary personality patterns were found to be Ambitious/self-serving (bordering on exploitative), Dominant/controlling (bordering on aggressive), and Outgoing/gregarious (bordering on impulsive), infused with secondary features of the Dauntless/dissenting pattern. There is suggestive, equivocal evidence of incipient Distrusting/suspicious and Erratic/unstable tendencies emerging during Trump’s time in office."

I følge CONAN er Adolf Hitler selv ikke meget for sammenligningen med Donald Trump. Se videoen neden for.

Youtube video med Conan: Even history's greatest monster balks at being lumped together with The Donald.

Gentager historien sig?

De fascistiske og psykopatiske træk hos Donald Trump synes uomtvistelige, og parallellerne er slående. Men det gør ikke Donald Trump og republikanske politikere til nådesløse mordere og kriminelle. Og i sidste ende har (nogle) republikanere (langt om længe) lagt afstand til Donald Trump, men langt fra alle.

En stor forskel i konteksten er, at Adolf Hitler tog magten i et land, hvor folket var traumatiseret efter at have tabt 1. første Verdenskrg. Amerikanerne har ikke et tilsvarende trauma er måske derfor mere robuste, selvom Donald Trump gerne vil gøre "America great again"? En anden forskel er, at Adolf Hitler fik magten i et demokrati, som havde 15 år på bagen, og måske en Donald Trump ikke kan lykkes med diktatur i et demokrati, som snart har 250 år på bagen. Måske Adolf Hitler var drevet og motiveret af sin ideologi, end Donald Trump, som er drevet og motiveret af Donald Trump? 

Demokrati skal skabes hver dag og samtalen skal holdes i gang. Trumps støtter og Trumps succes skal måske mere ses som udtryk for, at ikke alt i samfundet fungerer, og der er behov for at slippe populistisk damp ud af røret og få luft for frustrationer - ligesom fx Le Pen i Frankrig, AfD i Tyskland eller anti-immigrationspartier i Danmark.

Og når ikke-populistiske folkevalgte ser mere på deres private fordel i at glide med på bølgen frem for at stå i mod, så kan populisterne komme langt. I Danmark har alle partier rettet ind efter en anti-immigrationsretorik, og Donald Trump fik chancen for at blive præsident, fordi republikanske politikere har haft større fordel af at gå med end gå i mod. Det er hos de moderate, men opportunistiske, politikere de skyldige findes. De der for egen vinding, magt og position løber med. De der stemmer imod en rigsretsdom over Donald Trump, selvom de er enige i forbrydelsen.

Der findes sandsynligvis ikke nogen ”historisk determinisme”, så hvis det og det er til stede, så udløser det med sikkerhed sådan og sådan. Determinisme findes ikke, blandt andet fordi vi lærer af historien, og advarselslamperne blinker, før vi når for langt. Uhyggeligt nok, så skal der meget mere kynisme til før en Donald Trump kunne blive til en Adolf Hitler. 

Læs i øvrigt også Berlin-guide's artikel om højreekstremisme