cronnowheldt550

Foto: Cæcilie Heldt Rønnow ved stuebordet. På den anden side af bordet sidder hendes coronaven, Joe, som altid gider at lytte. Cæcilie taler meget, så det er godt at have en god lytter ved hånden. Og bliver han for kedelig er der altid kæresten, Pablo Ehmer, der også er kunstner. Foto: berlin-guide. 

Interview. Cæcilie Heldt Rønnow er dansk kunstner. Hun er født i 1988 i København, og arbejder og bor i Berlin og Wien. Hun er uddannet fra kunstakademiet i Wien, hvor hun studerede Objekt Bildhauerei’ eller billedkunst. Hun har haft udstillinger i Østrig, Danmark og Berlin. Cæcilie Heldt Rønnow flyttede til Berlin i marts 2020.

 

Cæcilie Heldt Rønnow arbejder bredt med skulptur, maleri og tegning. I hendes kunst er der et klart tema omkring dyr og også coronaen har sat sine spor. Cæcilie formidler sine indtryk og oplevelser – og der er typisk også et glimt i øjet. Berlin-guide har mødt Cæcilie i Berlin i sommeren 2020. Her er alting præget af Corona og mundbind og smittetryk.

Så hvorfor egentlig være kunstner i Berlin?

- De sidste 6-7 år har jeg boet i Østrig, Sverige og Tyskland og kun lidt i Danmark. Som dansker kan man få SU med, hvis man studerer i udlandet og det var en chance at komme ind på kunstakademiet i Wien. Det er en større kunstscene end i Danmark – og når jeg er i Berlin, så er det en endnu større kunstscene. I Berlin kan man få et stort netværk blandt kunstnere og ikke mindst gallerier. Det er ret afgørende, hvis man skal leve af sin kunst.

- Mit netværk i Wien er godt, og kontakterne derfra hjælper mig faktisk videre i Berlin - og dem holder jeg fast i ved ofte et være i Wien. Men pandemien spiller også ind på mine muligheder her i Berlin for alt lukkede ned da vi kom, både gallerier og udstillingerne har været lukket. Det gør det naturligvis vanskeligt at skabe netværk. men det er så småt ved at åbne igen.

Hvordan overlever man som kunster i Berlin?

- Jeg er heldigvis vant til at tilpasse mine udgifter til en lav indkomst. Jeg var i Wien i 6-7 år, mens SU’en kun varede de 4 år. Så i flere år var jeg selvforsørgende ved siden af studierne og arbejde som kok, i en is butik, var babysitter og arbejdede i en børnehave. Jeg skal også finde noget arbejde her i Berlin, men det vil typisk være i barer eller i gallerier – og begge steder er på lavt blus for tiden. Men et lavt udgiftsniveau betyder, at der også er tid til at være kunstner.

- Langt de fleste kunstnere er nødt til at have arbejde for at få en indkomst, og samtidig forsøge at skabe rum og frihed til at skabe kunst. For hvis man gerne vil udstille, skal man helst have noget at udstille. Så der skal også produceres nogle værker. Det gælder om at finde en balance.

Hvor kan man udstille sine værker i Berlin?

- Der er mange muligheder for at udstille, fx institutioner, gallerier og mindre kommercielle ”off spaces”, hvor man kan vise sin kunst uden at der er fokus på salg. Det kræver at man får et netværk, skaber sig et navn, en identitet.

- Man kan være synlige på mange måder, men som regel bedst ved at være tilstede. Det er ikke nok med en hjemmeside, selvom jeg burde have en, og jeg har primært brugt de sociale medier med Instagram.

Gallerier – hvad er dine gode råd til besøgende?

Gallerier er udstillingssteder, men jo også kunstbutikker, hvor kunderne kan se et udvalg, opleve værkerne og få et med hjem. Berlin-guide ser der er mange gallerier i Berlin, men de virker lidt utilnærmelige, som om man ikke helt er velkommen – men det er måske kun en følelse, som berlin-guide har?

- Gallerier? Gå altid ind. Gallerierne lever at sælge kunst – og det lever kunstnerne jo også af. Det er rigtigt, at det kan virke som et miljø, der lukker sig om sig selv. Det er ikke altid så inviterende. Selv for mig som kunstner kræver det lidt attitude at mænge sig fx ved en fernisering og føle sig i den gode ret til det. Og det er helt ok. Det kan alle gøre. Det kan også være et lidt højtravende, selvhøjtideligt miljø. Men for mig er det skørt, for jeg vil helst lave noget, som inviterer ind, noget som alle kan forstå.

Hvilke gallerier i Berlin anbefaler Cæcilie Heldt Rønnow?

Normalt ville berlin-guide også spørge en dansker, der bor i Berlin om lidt tips om, hvor man går hen. Men Coronaen har næsten lukket Berlin – men Cæcilie Heldt Rønnow og hendes kæreste, Pablo Ehmer, der også er kunstner, leverer lidt råd til berlin-guides læsere om interessante gallerier rundt om i Berlin:

 • N.B.K Neuer Berliner Kunstverein ligger i Chausseestraße 128 i Mitte. N.B.K udstiller nutidskunst i sammenhæng med andre events. Temaer kan være ”Visuality”, ”Transkulturalisme”, ”Publicity”, ”Urbanitet” og ”Berlin”. Udstillingerne kan være af en enkelt kunster eller af grupper. De skriver om sig selv, at “The exhibitions and projects at n.b.k. contribute to the exploration and active shaping of new European cultural landscapes in a global context by sensitizing the public for the phenomena of transculturalism”. Sådan. Næsten en smule intimiderende, synes berlin-guide, men udstillingerne kan jo være gode nok. n.b.k vil gerne ses som en ideworkshop og et levende sted for kunstnerverdenen i Berlin. http://www.nbk.org/
 • SweetWater galleriet ligger på Kottbusser Damm 7 i Kreuzberg. Her er der løbende udstilling af forskellige nutidskunstnere, så det kan altid betale sig at kigge ind. Galleriet er lavet af den blot 27-årige Lucas Casso i en Kreuzberg Lejlighed, som trods sin unge alder også har nået en karriere hos Goldman Sachs som investment banker i New York. Hans fokus har været unge kunstnere fra New York, som endnu ikke er præsenteret bredt i Europa. https://www.sweetwaterberlin.com/
 • Künstlerhaus Bethanien, som har galleri på Kottbusser Straße 10, har også internationalle udstillinger og et artist-in-residence program, hvor kunstnere i en periode bor der og laver kunst. Galleriets mission er at formidle nutidskunst – eller på kunstsprog: ”dedicated to the advancement of contemporary visual arts”. Galleriet vil gerne i kritisk dialog om moderne kunst og udgiver årligt et magasin Be Magazine med det formål. Det er fine lokaler og værd at kigge ind. https://www.bethanien.de/
 • Johan König Galleriet i Alexandrinenstr. 118 er en af de store aktører i Berlin. König har også gallerier i London og Tokio. Galleriet blev grundlagt i 2002 og udstiller for mere end 40 nye og etablerede kunstnere. Det er kunst i alle former for medier: maleri, lyd, skulptur, video, tryk, fotografi og performance. Adressen i Alexandrinen strasse er en i monumental, tidligere, kirke fra 1960erne i brutalistisk stil. Pablo og Cæcilie diskuterer lidt om stilen virkelig er brutalistisk – men det er sådan König selv præsenterer sig. I London ligger König i en gammel parkeringsplads i Marylebone. Garlleriet leverer også til Museum of Modern Art MoMa i New York og Guggenheim. König galleriet deltager ofte i internationale ”art fairs” som Art Basel fair og Frieze fairs. Cæcilie forklarer, at de internationale art fairs er afgørende for både kunstnere og gallerier, for det er de største scener at være med på.
 • Johan König selv er i øvrigt delvist blind, men har ikke fornemmelsen for det kunstneriske fra fremmede. Hans mor, Edda Köchl, var skuespiller, Has far, Kasper König, var kunstprofessor og gift med Barbera Weiss, som var en af Berlins kendte gallerieejere. Hans onkel, Walther König, er bogudgiver og hans bror, Leo König, forhandler også kunst. Johan König bliver betragtet som en af de 100 mest indflydelsesrige mennesker i kunstverdenen, ifølge Art Review. Hans strategi er simpel – altid at have de bedste kunstnere. Galleriet har flyttet lidt rundt i Berlin, men har været i kirken siden 2015, hvor der er 800 kvadratmeter at udstille på. I bygningen bor også det tyske kulturmagasin 032c og huser New York Universitets Berlin’s art studio. https://www.koeniggalerie.com/
 • Det sidste galleri, som Pablo og Cæcilie foreslår, er Lars Friedrich’s galleri i Charlottenburg, Kantstraße 154a. Galleriet har eksisteret siden 2011. http://www.larsfriedrich.net/

Sådan besøger du et kunstgalleri – gode råd.

Mange mennesker finder det lidt akavet at besøge et galleri uden egentlig at ville købe noget. Men gallerierne vil gerne formidle kunst, og det kan kun anbefales til at besøge Berlins gallerier. Der er rigtig meget på færde. Det er ikke kun kunstmuseerne, hvor du kan se og opleve kunst. Og falder du for et værk, ja, så kan du måske få det med hjem. Det kan man jo ikke på museerne. Og så er gallerierne jo gratis at besøge.

 • Planlagte besøg, hvor du kommer i åbningstiden og i Gallerier med kunst der interesserer sig fungerer nok bedst – men det kan også være spontant.
 • Se og oplev kunsten før du læser om den. Kunstkritikere og gallerier kan være ret højtravende i deres retorik. Dem om det. Prøv aflæs og nyd eller had værkerne før du læser om dem. Eller spørg. Du kan være heldig at få en interessant snak om kunst, om kunsterne eller livet i al almindelighed. Galleriejerne kender jo ofte kunstnerne. Og dumt kan man aldrig spørge, for man skal jo begynde et sted. Spørg.
 • Tag mod til dig. Der kan være en lidt slatten modtagelse i gallerierne, så de springer måske ikke lige op for at modtage dig. Men du klarer dig jo også i en tøjbutik uden applaus fra personalet. Hvis døren er åben er du velkommen. Så følg din nysgerrighed.
 • Tag en ven med. Det er altid godt at have nogen at tale med om kunst. Så vær sammen med nogen, der gider. Ungerne, der hellere vil i den friske luft på legepladsen, er ikke det rette selskab.
 • Pas på med fotos. Tager du fotos på galleriet og offentliggør dem, så kan du få problemer med rettigheder. Så vær sikker på dine aftaler før du gør det.

Du kan følge Cæcilie på instagram på https://www.instagram.com/cillehero/