neireide

Foto: Manfred Brückels (CC BY-SA 3.0)

Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Kommandantenhaus der, og koncernen Bertelsmann har deres repræsentation her.

Tidligere var Unter den Linden 1 det sydlige hjørne af Pariser Platz. Her byggede berlins arkitekt nummer et: Karl Friedrich Schinkel fra 1830-33 det to etagers palads Kameke - blandt andet af gamle sten fra et tidligere barokbygning. Bygningen var til Grev Friedrich Wilhelm von Redern (1802-1883) og haven bag blev designet af tidens store havegeni, Peter Joseph Lenné.

Med så skønt et ydre skulle der noget ekstra ordinært til i det indre, og det blev blandt andet skultpturen "Nereide" af marmor og bronze. Greven havde titel af preußischer Oberstkämmerer, Wirklicher Geheimer Rat, General der Kavallerie og Generalintendant for skuespil og musik. Han var komponist og politiker. Han spillede en nøglerolle i det kulturelle liv i Berlin i 1830'erne og 1840'erne og han var på fortrolig fod med hele tre preussiske monarker gennem 50 år ved det preussiske hof. Han var ansvarlig for byggeriet af både skuespilhuset på Gendarmenmarkt og den kongelige opera på Unter den Linden. Han var ven med Mendelshon-Bartholdy og Goethe. Han var desuden en af Preussens største jordbesiddere. Hans erindringer om hoflivet, "Unter drei Königen. Lebenserinnerungen eines preußischen Oberkämmerers und Generalintendanten", var så åbenhjertige, at de faldt i unåde og først blev offentliggjort i 2003.

Skulpturen Nereide, som von Redern altså kunne nyde i sit hjem, har levet en lidt omtumlet tilværelse for Palais Redern blev under store protester revet ned igen allerede i 1906 for at give plads til det nye, store hotel Adlon.

Treforken i skulpturen er en henvisning til Nereides far, havguden Nereus. Den græske havgud Nereus havde 50 døtre, havnymfer, som kaldes nereide. De følger ofte Poseidon og er hjælpsomme overfor sejlende, der kæmper mod storme. De mest kendte af dem er Thetis, gift med Peleus og moder til Achilleus, Amfitrite, gift med Poseidon og Galathea (den mælkehvide), gift med den enøjede kyklop Polyphemos fra Odysseen [Wikipedia].

De ridder typisk på ryggen af delfiner eller søheste, hvis du skulle være i tvivl om fremdriftsmidlet for en typisk nereide.

Emil Wolff selv rejste til Rom i 1822 og var der det meste af sit liv. Her mødte han fx danske Berthel Thorvaldsen (1770–1844) og Emil Wolfs arbejde er i samme, klassiske genre. Du ser hans skulpturer rundt om i Berlin. Blandt andet på den renoverede Schlossbrücke, hvor Emil Wolf står bag figuren med Nike, der underviser en lærling i heltesange (1847). Den slags gav mening engang.