Friedrichdergrosse

Frederik den store (1712-1786) regerede det preussiske kongerige fra 1740 til 1786. Han er også kendt som ”Alte Fritz”, eller under øgenavnet ”Pommes Fritz” fordi han efter sigende var den, der fik preusserne til at spise kartofler. Som ung var han interesseret i filosofi og musik, men han blev kendt som en kriger konge, som vandt en bid af på det østrigske og polske kongerige. Han ligger begravet i Potsdam ved hans yndlings slot Sanssouci – ude på terrassen.. Det er også her du kan se det fine portræt af ham, som blev malet af den schweiziske portrætmaler Anton Graff i 1781.

 

Anton Graff (1736-1813) har malet mange af tidens berømte tyskere: Heinrich von Kleist, Lessing, Moses Mendelssohn, Schiller, Goethe, Katarina den store med flere. Faktisk malede han mere end 1600 portrætter af samtidens mest berømte mennesker. Maleriet af den preussiske konge blev hans mesterstykke og nok det bedst kendte af hans malerier. Anton Graff går for at være den betydeligste, tyske portrætmaler i oplysningstiden.

Frederik den stores samtidige mente, at portrættet nok var det bedste og mest akkurate portræt af Frederik den Store. Maleriet er fra 1781, så kongen har været oppe i årene, da Anton Graff begyndte at male.

Friedrichdergrossefrimærke

Det er ikke noget kæmpe maleri. 62 x 51.5 cm. Frederik ser godmodigt, alfaderligt ud på os, eller nærmest stirrer med store øjne under den høje, næsten lysende pande. Det er her autoriteteten ligger. En leder, der ved hvad han vil og vant til at regere med oplyst enevælde. Han er borgerligt klædt, ikke prangende i kåber. Det var Frederik der bestemte. Måske spiller et lille smil om de smalle læber? Han ligner en man kunne kende, så måske det er derfor maleriet blev så populært.

Anton Graff fik lov til at male Frederik den store, som dog ikke sad model. I stedet fik Anton Graff lov til at studere Frederik ved militærparader i 1781-1786. Det tog ham hele fem år at få maleriet på plads. Så selvom portrættet ellers ser ud til at tage hele kongens opmærksomhed, så blev det altså til i en række glimt ved militærparaderne. Frederik sad i øvrigt efter sin kroning ikke model for nogen. Det vides ikke om Frederik den store så maleriet eller hvad han synes om det.

Anton Graffs portræt af Kong Frederik den store er det mest kopierede og reproducerede maleri af kongen. F.eks. lavede Andy Warhol maleriet om til silketryk i 1986. På Sanssouci findes flere eksemplarer af Andy Warhols udgave i samlingen.

Du kan bestille et eksemplar hjem til stuen på dette link:

Læs også den omfattende artikel om Frederik den Store, som Anders Bager Eriksen har skrevet;