Foto: Pixabay (CCD)
Berlin har været en af Europas helt tunge industribyer og gigant brands som Siemens og AEG stammer herfra. Det har efterladt sig en del spor i Berlin og landskabet omkring. Mange har en fasination af at se, hvordan de ting vi omgiver os med bliver til. Derfor er det interessant at besøge industri- og teknikmuseerne i Berlin og omegn.
Tjek historien om AEG ovenfor
Industrihistorien i Berlin er spændende og den kan du læse mere om her. Industrien inspirerede blandt andet instruktøren Fritz Lang til filmen Metropolis i 1927. Berlin har været en utroligt kreativ og innovativ by - og er det stadig. Berlinere står bag fjernsynet, kondomet, paptallerkenen, knappenåle mv. Berlinerne anmeldte i 2011 1.159 patenter. Læs mere om opfindelser fra Berlin her.
De fleste industrier er lukket for besøgende. Formålet er jo ikke at underholde turister og desuden kan det være farligt, hvis ikke der er stærkt opsyn. Men en gang om året, typisk i maj, har der i de senere år været tradition for "LANGE NACHT DER INDUSTRIE", hvor nogle virksomheder lukker dørene op og viser frem. Google her, for at få mere at vide om den lange nat.
I oversigten er der både museer i Berlin og i Berlins omegn: Delstaten Brandenburg. Tjek åbningstider mv. på hjemmesiderne før du drager af. Nogle af stederne kræver lidt rejseaktivitet, men det meste kan nås med regionaltog og busser. De fleste steder i Berlin er vist under Teknik- og videnskabsmuseer - men her skal særligt fremhæves:
- Det Tyske Teknikmuseum i Kreuzberg er det bedste sted at begynde. Det er kæmpe stort, og du når ikke det hele. Der en større togsamling. Måske fordi museet er bygget på det gamle rangererterran fra den forsvundne Anhalter Bahnhof. Men Berlin havde selv stor produktion af toge. Læs artiklen om det tekniske museum.
- Fjernsyn. Industrisalon Schöneweide ligger i en af Berlins tunge industriområder. Her er ambitionen at fortælle historien og først og fremmest historien om fjernsynsfabrikken Werk für Fernsehenelektronik (WF), som leverede fjernsyn til DDR - og radiorør til en række forskellige elektronikprodukter. Læs meget mere her.
- Øl. På bryggeriet Schultheiss, Indira-Gandhi-Str. 66-69, 13053 Berlin er der rundvisninger. Du skal ringe og bestille tid først på +49 30 9609 579. Det koster penge at blive vist rundt og få en ølsmagning. Har du bestilt tid møder du bare op ved porten, så bliver du hentet. På bryggeriet brygges Schultheiss, Berliner Kindl og Berliner Pilsner.
- Keramik. Den Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin er en gammel virksomhed, der lever den dag i dag på den oprindelige adresse. Virksomheden blev grundlagt i 1751 og Frederik den Store gav virksomhedens dens navn og symbol i 1763: Et blåt kongeligt septer. Du kan besøge virksomheden, der også kendes som KPM. Læs meget mere her.
- Vand. Vand i hanerne og ordentlig kloakering tager vi som en selvfølge i dag - men før var mangel på vand og kloaker årsag til dårlige hygiejniske forhold og epidemier i både Berlin og andre store byer. Uden vand og kloaker er store byer utænkelige. En del af det nedlagte vandværk Friedrichshagen ved bredden af Müggelsee er siden 1987 blevet brugt af Berlins vandværksmuseum - Museum im Wasserwerk. Læs meget mere her.
- Sukker. Berlin står centralt i sukkerets historie. I 1747 opdagede den kendte kemiker Andreas Sigismund Marggraf, at der er sukker i runkelroen (Runkelrübe). Hans efterfølger Franz Carl Achard lavede den første roesukker i Berlin-Kaulsdorf i 1798. Arbejdet blev støttet af Friederich Wilhelm III. Sukkermuseet er en del af det tekniske museum.
- Energi. Energimuseet i Berlin viser udviklingen af elektriciteten i Berlin. Elektropolis Berlin - for Berlin var centrum for elektroteknik, og museet forklarer om den innovation og udvikling, der fandt sted i Berlin i et frugtbart samarbejde mellem den elektrotekniske industri, energiforsyningen, energiforbrugerne og videnskaben. Kræver forhåndsaftale. Læs mere her.
I Berlins omegn finder du:
- Stål. I Brandenburg an der Havel er der industrimuseum, som koncentrerer sig om stålproduktion. Placeret i det gamle stålværk, hvor du kan se en højovn. En ægte Siemens-Martin-Højovn, den sidste af sin slags i Europa. Desuden et lille museum for barnevogns og bilfabrikanten Brennabor. Læs artiklen om stålproduktionen og om Brennabur i Brandenburg an der Havel. Industrimuseet ligger på August-Sonntag-Strasse 5 i Brandenburg an der Havel. Varme anbefalinger til en udflugt.
- Optik. I Rathenow ligger Museum for den optiske industri. Her gennemgås 200 års historie med optisk industri. Märkischer Platz 3 i Rathenow. Rathenower Optischen Werke (ROW) var DDRs vigtigste center for optisk industri. Rødderne går tilbage til Königlich privilegierte optische Industrie-Anstalt, som blev oprettet i Rathenow i 1801. Efter 2. verdenskrig blev det til VEB ROW, som igen blev en del af Kombinat VEB Carl Zeiss Jena. VEB betyder folkevirksomhed, altså statsvirkomhed i modsætning til aktieselskab, hvor det faktisk er folket, der ejer virksomheden. Ved murens fald var her 4420 medarbejdere, som lavede alle briller i DDR. På stedet er der gennem tiden produceret kikkerter, mikroskober, kameralinser, briller, projektorer.
- Gasværket i Neustadt på Havelbergstrasse 25 i Neustadt/Dosse udstiller fremstillingen af gas og ikke mindst de husholdnings apperater, som bliver drevet af gas. Museet ligger i et af Nordeuropas bevarede gasværker og her blev stenkul forarbejdet til gas og koks. Museet har også en afdeling om Spiegelbergers glas og spejlproduktion, som foregik her 1649-1840.
- Symaskinerne i Wittenberge. På Putlitzstrasse 1 i Wittenberge ligger bymuseet som fortæller om industriudviklingen og i klokketårnet i de de gamle bygninger fra SINGER symaskinefabrikkerne er en lille udstilling om symaskineproduktionen. Fabrikationen blev begyndt i 1904 af den amerikanske Singer koncern og Wittenberge blev kendt som Stadt der Nähmaschinen. Før krigen var en del af arbejdsgangen automatiseret med Hollerith-kort. Hollerith-kort er hulkurt, hvor maskininstruktionen er lagret. I 1945 tog russerne det meste af produktionsapperatet med som krigsskadeerstatning. I DDR producerede Kombinat VEB Nähmaschinenwerk Wittenberge over 7 millioner symaskiner i sin levetid.
- Uniformer. Stadt- und Brauereimuseum i Pritzwalk fortæller historien om industrien i Pritzwalk. Et trykkeri, uniformsproduktion, gear-produktion og en vandmølle kan du blive klogere på her - ud over naturligvis bryggeriet. Museet finder du på Meyenburger Tor 3a i Pritzwalk. Pritzwalk var et trafikknudepunkt ind til et ammunitionstog den 15. april 1945 blev beskudt på banegården og eksploderede.
- Jernstøberiet i Peitz er blevet en del af Eisenhütten- und Fischereimuseum Peitz. Her står et fungerende støberi fra 1800-tallet. Hüttenwerk 1, Peitz. Museet ligger nord for Cottbus og er omgivet af søer og Spreewald. Derfor også lidt om fiskeri.
- Flodskibsfart. Binnenschiffahrtsmuseum Oderberg, Hermann-Seidel-Strasse 44, Oderberg er blot et lille bymuseum med en samling om flodskibsfart.
- Hatte. Byen Guben var kendt for sin hatteproduktion, så her er naturligvis et lille industrimuseum om hatteproduktion i Gasstrasse 5, Guben.
- Tekstil. Det tyske "Manchester" blev den lille by Forst kaldt på grund af sin store tekstilproduktion, hvor der tidligt var samlebåndsarbejde. På tekstil museet i Sorauer Strasse 37 i Forst kan du se væverne over skulderen og følge produktionen. Brandenburgerisches Textilmuseum Forst i Lausitz. Ikke gigantisk - men dog et kik værd, hvis du kommer forbi.
- Kunststøberimuseet i Lauchammer på Freifrau-von-Löwendal-Strasse 3 var det første sted, hvor jernstøberi blev anvendt til at støbe store jern- og bronzeskulpturer. Guss betyder at støbe. Her er der støbt skulpturer siden 1725. Ikke kun skulpturer, men også søjler, broer, gelændere og en del af de vandpumper, der står i Berlin. I DDR tiden blev fabrikken kaldt VEB Schwermaschinenbau Lauchhammerwerk og producerede kæmpestatuer til mindesmærker. Støberiet fungerer den dag i dag i tæt sammenarbejde med kunstnere og kan besøges.
- Keramik kræver varme og i Velten ligger Ofen- und Keramikmuseum, som viser historien om keramikovne. Wilhelmstrasse 32, Velten. Her er eksempelvis produceret kakkelovne i stor stil.
- Mursten. Ingen by uden mursten og i Ziegeleipark Mildenberg ligger et helt oplevelsesmuseum opbygget omkring teglværksproduktion. Her i Mildenberg blev den overvejende del af Berlins mursten gravet op af jorden som ler, brændt i ovne og sejlet til Berlin i store pramme. Hele to gange, for efter 2. Verdenskrig var der på ny stor efterspørgsel efter sten. Rigtig fint museum. Ziegelei 10, i Zehdenick, Mildenberg. Et lillegeheimtip. Bestemt et besøg værd. Ton er det tyske ord for ler.
- Garveri - på tysk gerber. På Weissgerbermuseet Doberlug-Kirchain er et garveriværksted og udstillinger om skinbehandling og skoproduktion. Postdamer Strasse 18 i Doberlug-Kirchain.
- Briketter. Briketter har været brugt til at opvarme boliger i mange år, og først med fjernvarme, centralvarme eller gas-etagen-heisung var det slut med at hente koks og briketter i spande i kælderen eller hos brikettevognen ude på gaden. I Berlins østlige bydele er der muligvis stadig enkelte koks eller brikette opvarmede lejligheder. I Domsdorf kan man besøge arbejdsdagen for "Mennesker i kul" i Technisches Denkmal Brikettfabrik LOUISE Domsdorf, som viser, hvordan kulbriketterne er blevet fremstillet de sidste par hundrede år. Louise 111, Domsdorf.
- Glas. I Museumsdorf Baruther Glashütte vises hvordan der er lavet glas siden det 17 århundrede. Hüttenweg 20, Baruth / Mark OT Glashütte. Her er lavet glas siden 1716. Med lidt held kan man selv puste glas her.
- Radioteknik. I Königs Wusterhasen lige syd for Berlin ligger "radioens vugge" i Tyskland. Sender- und Funkturmstechnikmuseum, Funkerberg 20, Senderhaus 1, Königs Wusterhausen. Læs meget mere her.
- Kalkværket. I Museumspark der Baustoffindustrie Rüdersdorf kan du se et kalkværk, og hvis du har gode, fornuftige sko på, så kan du gå med i kalkgraven og lede efter fossiler. Heinitzstrasse 41, Rüdersdorf.
- Industi. Industriemuseum Region Teltow i Oderstrasse 23-25 i Teltow viser 140 års industrihistorie i regionen.