Udsigtsguide - se alle Berlins højdepunkter

Fehrnsehturm

Foto: Stig Yding Sørensen, 2007. Kuglen på TV tårnet - Fernsehnturm.

Der er mange muligheder for et vue ud over Berlin skyline. Det er dog en lidt flad skyline - der bliver markant brudt af Fjernsynstårnet, Berliner Dom og Potsdamer Platz, Europacenter samt et par andre, men mere anonyme bygninger. Går du i vejret for udsigten vil du mest af alt lægge mærke til de andre udsigtspunkter. Men Berlin er enorm – og det får man indtryk af fra højden, hvis udsigten fra flyveren ikke var god nok. 

Så går det opad

 

 • 39,5 meter: Französischer Dom på Gendarmenmarkt er højere end rundetårn i København. Det er udsigts "ballustraden", der ligger i 39,5 meters højde.
 • 41 meter: Kuplen i Reichstag rager 41 meter op og her er en ganske fremragende udsigt. Husk restauranten på taget, hvor du skal bestille plads.
 • 48 meter: Siegessäule, Grosser Stern i Tiergarten. 285 trappetrin til udsigtsplatformen. Sigessäule er 70 meter høj – men det er de færreste forundt at stå på selve spidsen.
 • 56 meter: Grunwaldturm - i skovene ved Wannsee på Havelchausse finder du Grundwald turm, der er bygget på det 79 meter høje Karlsberg.
 • 66 meter: Victoriapark. Kreuzbergstrasse, Det er helt gratis at bestige højen i Victoriapark i Kreuzberg. I gennem træerne får man et fint vue op ad Grossbeeren Strasse til centrum. Et af de få gratis udsigtspunkter.
 • 68 meter. Axel-Springer Verlag Haus, Kochstrasse 50 i Kreuzberg. Ikke langt fra Checkpoint Charlie, klinet op af den gamle mur, blev Alex-Springer forlagets hovedkvarter bygget i 1966 med 19 etager. I Berlin står forlaget bag Berliner Morgenpost (den berlinske berlinger) og BZ (den frække udgave af BT) og ca 150 andre publikationer i 30 lande. Stort. Bygningen af det høje mediehus gav anledning til protester fra DDR. For Axel Springer var det en kærlighedserklæring til det samlede Tyskland at han valgte at bygge sit hovedkvarter i det besatte Berlin. I et radiointervierw i 1966 sagde han: "Ich glaube an Deutschland. Nicht an jenes Deutschland, das in einigen wenigen bundesrepublikanischen Köpfen in Mode gekommen zu sein schien und das man schlicht ein separatistisches Deutschland nennen könnte. Sondern an ein Deutschland mit der Hauptstadt Berlin. Aber ich glaube nicht nur an dieses Deutschland, sondern ich will es eben auch. Und deshalb baue ich in Berlin.“ og "Berlin ist nach wie vor der Mittelpunkt und das Herz unseres Volkes". Området har traditionelt været Berlins avis centrum som Fleet Street i London. En overgang var det meningen at huset skulle være 130 meter højt - men det ville give problemer for Tempelhof lufthavn, så den plan blev opgivet. Axel Springer Verlag har været ynglingshadeobjekt for venstrefløjen, for de grønne og Rote Arme Fraktion gennemførte et attentat mod forlaget. Stridsøksen er ikke begravet og forlaget nægter at bringe valgannoncer for partiet Die Lincke. Det er vist ikke muligt at komme op i tårnet.
 • 77 meter: Glockenturm på Olympia stadion i Charlottenburg.
 • 78 meter: Det Grosse Bunker Berg i Volkspark Friedrichhain, hvor et af de store flaktårne stod under 2. verdenskrig. Flaktårnene i Berlin har en spændende historie. Du kan læse mere her hos Berlin-Unterwelten. Besynderligt nok er det et af de få udsigtssteder i verden, som er mest spændende under jorden?
 • 80 meter: Berliner Dom, Am Lustgarten. Udsigt over Alexanderplatz og Unter den linden oppe fra kuplen - som også giver et næroverblik over byggeriet af det nye slot. Et andet punkt på 80 meter er Teufelsberg i den vestlige ende af Berlin. Her havde amerikanerne et stort spion lytte anlæg. Måske du skal besøge spionerne i weekenden?
 • 96 meter: Panoramapunkt, Kollhoff-tower på Potsdamer Platz. Europas hurtigste elevator suser dig på 20 sekunder til platformen 90 meter oppe. De sidste 6 meter op må du selv gå.

 

 • 103 meter. Europacenter på Tauentzienstr. 9-12 over for Gedächtniskirche fra 1963 af arkitkten Karl Heinz Pepper. Europa-Center med sine 21 etager er et markant punkt at orientere sig efter for Mercedes logoet på toppen af bygning kan ses over store dele af byen.  Ifølge Daimler-Chrysler er det verdens største rotorende logo. Logoet skinder fra 681 lysstofrør og hele konstruktionen vejer 18 tons. Logoet alene er på 3 tons. Diameteren er på 10 meter og roterer 1.9 gange i minuttet. Der har været en platform på taget, men den er nu lukket. På 20 sal kan du dog få et kig ud over byen. Hong Kong har iøvrigt et Mercedes logo med 20 meter i diameter - men det roterer ikke.
 • 113 meter. Upper West. Byggeriet af en ny skyskraber med 33 etager er begyndt i Kantstrasse. Sammen med Waldorf Astoria hotellet ved siden af kommer de to skyskrabere til at udgøre en portal til Berlin. I bygningen kommer der hotel og forforretninger og en bar øverst oppe.
 • 114 meter: Teufelsberg og de andre krigsbrokkebjerge eller Trümmerberge er værd at besøge med traveskoene på eller kælken om vinteren. På toppen af Teufelsberg står resterne af den en spionlyttestation. Bakken var kendt som "The hill".
 • 115,5 meter: Müggelberge. Krigsbrokkebjergene syd for Berlin er på en udflugt værd. Her kan du finde det 30 meter høje Müggelturm. Så er du faktisk hævet 145,5 meter.
 • 118,8 meter. Waldorf Astoria Hotel - 5 stjerne luksus i skyerne over Berlin i Kantstrasse lige over for ZOO U-bahn. Tegnet af arkitekten Christoph Mäckler. Bygningen kaldes også Zoofenster.
 • 119 meter: Steglitzer Kreisel er et højt kontorhus i Steglitz. Ingen adgang.
 • 125 meter. Treptowers i Treptow står lige ved molokylemanden. En kolosal kontorbygning. Navnet er en sammentrækning af Treptow og tower - den slags sammentrækninger af to ord kaldes et portemanteau. På taget står 8 meter høje bogstaver. De var oprindeligt 15 meter men genererede fly-trafikken!
 • 125 meter: Park Inn Hotel på Alexanderplatz blev bygget i DDR i 1970. Der er platform på toppen, hvor antennerne her. Hvis de tælles med, er der 149,5 meter til spidsen. I fremtiden er det muligt, at tårnet rives ned og erstattes af 3 nye høje tårne. Over 1.000 værelser, så book måske et på toppen.
 • 148,78 Berliner Funkturm er Berlins svar på Eiffeltårnet i Paris. Du kan se det på billedet ovenfor. Udsigtsplatformen ligger 125 meter oppe. Tårnet bliver i Berlin også kaldt "Langer Lulatsch" og i 1926 da det blev bygget som radiotårn ved messehallerne (Berliner Messegelände)  i Charlottenborg var det byens vartegn. Den plads er nu nok overtaget af fjernsynstårnet. Tårnet er bygget af 600 tons stål. Elevator er der naturligvis. I 55 meters højde hænger restauranten. Bestil bord: Tlf : +49 (0) 30 3038 2900; E - mail : Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 • 150 meter er den uofficielle for grænse for skyskrabere - så sådan en er der faktisk ikke rigtig i Berlin.
 • 160 meter: Berlin Hi-Flyer. Mellem Potsdamer Platz og Check Point Charlie kan du stige til vejrs i en luftballon. Der er snor i luftballonen, så det går bare op - og så ned igen.
 • 386,03 meter. Fernsehturm. Fjernsynstårnet i på Alexanderplatz definerer byens profil og højere kommer du ikke op i Berlin med fast grund under føderne. Du kan ikke komme helt op og stå på "nålen" - men må holde dig til  til udsigtsplatformen ved restauranten i 207 meters højde. Restaurant Funkturm drejer langsomt 360 grader rundt - så du får hele Berlin med kaffen på en halv time.

Vil du højere op må du have fat i air-service-berlin.de eller ballonhafen Berlin, flügerstrasse 2, Neukölln. På Wikipedia findes en længere liste over Berlins højeste punkter. De fleste af dem er Trummerberge. Vær iøvrigt opmærksom på eventen "Spitting of tall Buildings", som man kan deltage i om foråret, hvis man køber billet i god tid. Nej pjat - det er en musikgruppe, der hedder "Spitting of tall Buildings.".

Lidt ekstra trivia

Den højeste bygning i Tyskland står i Frankfurt: Commerzbank Tower på 259 meter. I det hele taget står Tysklands 10 højeste bygninger i Frankfurt. I Frankfurt er Millinium Tower på 369 meter under planlægning.

Europas højeste bygning står i Moskva. Det er Mercury City Tower på 338 meter. Både Moskva, Kiev og Riga har fjernsynstårne højere end Berlins. I Ulm har domkirken et tårn på 161,53 meter - det stod færdigt i 1890. Højt. Betonmasten ved Heizkraftwerk Reuter West i Berlin er med 60 meter Europas højeste betonmast. Fra 1979 til 2009 stod der en 359 meter høj radiomast i Berlin: Richtfunkanlage Berlin-Frohnau.

Burj Khalifa i Dubai er med 829 meter den for tiden højeste skyskraber i verden.Men det ændrer sig jo hurtigt. Kingdom Tower i Saudi Arabien er på vej over en kilometers højde - tæt på at skifte klimazone på vej op ad.

Herlev Hospital er Danmarks højeste hus og er på 120 meter. Pylonerne på storebælt er 254 meter. Københavns Rådhus er 105 meter højt og Rundetårn er 44,55 meter. Så er der lidt at sammenligne med. Domus Vista er med sine 102 meter skandinaviens næsthøjeste beboelsesejendom. Turning Torso i Malmø er nemlig 190 meter højt og dermed en ægte skyskraber - den erstattede Kockhumskranen i Malmø Skyline, som var en gigantisk 140 meter høj kran i havnen i Malmø.

Er du for træt til selv at stige til vejrs, så tjek udsigterne ud fra nettet her