Spøgelsesguiden - glemte steder og støv, hvor der før var liv

ghosthouseheligstatten

Foto fra spøgelseshospitalet Heiligstätten syd for Berlin.

Forladte bygninger, byer og steder drager os. Når vi træder ind i forladte bygninger er der næsten stille nok til, at vi kan høre fordums gråd og latter, fest og leben. I USA er det forladte minebyer. I Berlin er det forladte bunkers, spioncentraler eller et hospital der trækker. 

Er du spøgelsesjæger med hang til det forgangne, det forladte og alligevel på forunderligvis besjælede - så skulle du måske besøge byens spøgelsessteder. Se nogen af dem herunde - og flere gennem links længere nede.

Der findes ikke en egentlig definition på, hvornår noget er et spøgelsessted. Det er ikke alt der er åbent for offentligheden. Besøg er som oftest ulovligt, helt på eget ansvar og muligvis torskedumt. Det kan være livsfarligt: glasskår, rådne gulve, brønde. Gå ikke ind i mørke bygninger uden nogen ved, hvor du er eller uden at have lys med og en mobiltelefon, hvis du får brug for at tilkalde hjælp. Nogen gange er du heldig med en rundvisning - og tag dit kamera med. I vores optik skal stedet være forladt for at tælle som spøgelsessted. Guidede ture degraderer stedet en anelse og souvenirbutikker betyder, at stedet igen er vakt til live. Tag billeder - men efterlad kun fodspor. Det er ikke for børn.

På nogle spøgelsessteder har byens kriminelle, hjemløse eller stofafhængige tilholdssteder. De er muligvis ikke så vilde med turistbesøg, så se dig godt for og ser stedet bare lidt beboet ud - så find et andet sted at glo. Rygter fortæller, at nogen ligefrem har specialiseret sig i at kræve afgifter af fototurister. Det er altså ikke på vores anbefaling, at du er her.

Nogle steder er spøgelsessteder i en periode. Eksempelvis var en række U-bahn stationer lukkede under den kolde krig og stod øde og forladte hen. Kun spøgelsernes mumlen om travle rejsende herskede der. Efter murens fald er stationerne igen i brug og spøgelserne er væk. Stasis hovedkvarter og fængslet i Hohenschönhausen eller KZ-lejren Sachsenhausen kunne lægge øde hen, men der er for mange gæster til at krititerne for et spøgelsessted passer. Det gamle stormagasin Tacheles er i princippet også en forladt - men nu besat - bygning.

 • Den olympiske landsby. I 1936 inviterede Hitler alle verdens atleter til at bo sammen i et campus-område med sportsfaciliteter. Det blev siden en kaserne for russerne. Nu står bygningerne øde hen - men faren for en souvenirbutik er overhængende. 
 • Teufelsberg spioncentral er en stor amerikansk lyttestation, som blev brugt til at overvåge Warsawapagtens tropper. Nu er stationen nedlagt og står efterladt på toppen af "trümmerbjerget" Teufelsberg. Du kan være heldig at få en rundvisning. Er ligesom den olympiske landsby nævnt så mange steder, at det snart ikke er spøgelsestomt mere.
 • Heilstätten hospitalet. Syd for Berlin nær Beelitz ligger et stort militærkompleks, der har stået tomt i flere år. Vandaliseret, men stadig et stemningsfyldt område at besøge. Der er dog ikke offentlig adgang. Der er bestemt heller ingen souvenirbutik. 
 • Den forladte forlystelsespark "Spreepark Berlin" ligger øde og efterladt hen i Treptow. Et af byens favoritspøgelsessteder. Der kan være rundvisninger.
 • Tempelhof lufthavnen er også nedlagt. Men der er ikke meget spøgelsessted over landingsbanerne, som har udviklet sig til en stor folkepark uden træer. Fremragende sted for en aktiv eftermiddag på rulleskøjter. Der er organiserede rundvisninger i de gamle lufthavnsbygninger.
 • I Vogelsang nord for Berlin ligger en forladt sovjetisk militærbase. De sovjetiske soldater rejste i 1993, men i sine velmagtsdage var her 18.000 sovjetiske soldater stationeret her med atommissiler rettet mod vesteuropa. Adressen er: Skoven ved Vogelsang, Zehdenick, Oberhavel. GPS koordinaterne er 53°3'1"N   13°22'23"E. Garnisionen Vogelsang Фогельзанг blev bygget i 1952. Indtil 1994 boede den 25. panzerdivison (Røde flag division) fra den 20. Gardeamee her, samt det 162. panzerregiment, det 1702 Raketregiment med SA-6 raketter (jord-til-luft missiler) mv. Der går tog dertil, men husk at trykke på knappen for at komme af. Praktisk at have en cykel med, for du risikerer en time til fods gennem skoven før du når frem. Fra stationen går du 100-200 meter mod nord langs banen til den gamle overskæring. Her begynder lejren - selvom du kun ser skov. Følg vejen ind i skoven og drej til højre og lige ud derfra. Forbered dig med googles satelitter først. Området er privat. Lejren under nedrivning. Og du risikerer at falde i kældre og boringer, så gå med stor forsigtighed. Berlin-guide.dk kan ikke tage ansvaret for dig.  


 • I 1920'erne var Ballhaus Rivera et hot sted at være. Led på Regattastrasse / Büxsteinstrasse i Köpernick-Treptow.
 • Mellem Potsdam og Spandau ligger Krampnitz Kaserne, hvor både nazisterne og russerne havde en stor kaserne. Området er afspærret med en mur. Se det på kortet. GPS koordinaterne er 52.462808,13.047123. Mere end 50 bygninger på området. Det skulle være muligt at komme ind nærheden af et højt tårn. Rygterne fortæller at der er filmoptagelser her fra i Ingleorious Bastards og Enemy at the gate. Men det er bare rygter.
 • Syd for Berlin ligger det tidligere hovedkvarter for den tyske hær, hvor også Sovjetunionen havde deres tyske hovedkvarter. Stedet er Wünsdorf og med rundvisningerne er det ikke helt spøgelsesagtigt. Men det er superinteressant, og du kommer ned i den tyske hærs bunkere.
 • Øst for Berlin i Rüdersdorf (Tasdorf) i Gutenbergstrasse ligger en forladt kemifabrik af orgastiske DDR dimensioner. Den var en del af VEB Chemiewerk Coswig. Værk, rør, beton, haller. GPS koordinatorne er 52.484727,13.789301. Her blev fremstillet cement, bauxit, fosfor. Pas på dig selv her. Der er en del dødningehoveder. Fabrikken blev grundlagt i 1899 af C.O.Wegener. Lige ved siden af ligger Museumspark Rüdersdorf. 
 • Nord for Berlin i Oranienburg er en forladt flyveplads på flugpionerstrasse i Oranienburg. GPS koordinater 52.736266,13.218956. Flyvepladsen blev bygget af Heinkelwerke i Oranienburg i 1930'erne som testcenter for nye fly til luftwaffe. Fly som Heinkel He 111, Heinkel He 177 og Junkers Ju 88. Der blev også testet bombefly som Horten Ho IX/Horten Ho 229 Flying Wing, der var usynlige på radar - som de første i verden. Det lykkes amerikanerne at snuppe tegningerne for næsen af russerne i slutningen af krigen i det, der blev kaldt Operation Paperclip. Målet med Operation Paperclip var at rekruttere tyske videnskabsmænd til det amerikanske atomprogram. Russerne forsøgte noget tilsvarende. Russerne overtog basen i 1945 og blev der til 1994. Der er ikke så meget tilbage idag. En motorvej skærer igennem. Kontroltårnet er væk. Men der er stadig lidt bygninger på området.
 • Nordøst for Berlin i Bernau er der også en kaserne, der er efterladt. Den ligger på Schwanebecker Chausse. GPS koordinater 52.669486,13.578844. Her boede en panzer-division.
 • Den irakiske ambassade i Tschaikowskistraße 51 blev forladt i hast da Irakkrigen brød ud i 1991. Står helt alene hen.
 • Besøgene på spøgelsesstederne er sat i system af Berlin-Unterwelten, som har guidede ture til krigens beskyttelsesrum, flakfort og forladte u-bahn-systemer. De går ind på steder, hvor det ikke er sikkert at være på egen hånd. Men de ved hvad de gør, der er opsat lys og de kan fortælle de gode historier. Vi kan kun anbefale at du starter din karriere som spøgelsessteds-opdagelsesrejsende med at være på tur med Unterwelten.
 • De helt stille steder er kirkegårdene. Læs vores kirkegårdsguide.

Læs mere


Se nogen af stederne på hjemmesiden hidden places.  ikke kun spøgelsessteder men også en guide til nogen af Berlins mere spøjse seværdigheder. 

Læs også bloggen Abandoned Berlin, som i den grad har udforsket steder i Berlin, taget fine billeder og leverer historien bag. Et rigtigt godt sted at blive inspireret - men også risikobetonet. Ud over stederne ovenfor finder du her et nedlagt børnehospital, en isfabrik, et tuberkolosesanatorium, STASI bygninger, et bryggeri, en cigaretfabrik, den irakiske ambassade, sovjets militære hovedkvarter i Zwiesler Strasse.

Læs om spøgelsessteder i Arno Specht’s bog Geisterstätten: Vergessene Orte in Berlin und Umgebung (Haunted Sites: Forgotten Places in Berlin and Surroundings, Jaron Verlag, 2010).

De forladte steder har deres egen hjemmeside. Digital Cosmonaut er også en stor inspiration.