Homoguide for bøsser og lesbiske

flagfarver

Homoguiden til Berlin tager dig med rundt til de mest populære steder i byen. De fleste bydele har sine specielle steder og byen byder også på et bøssemuseum og flere gratis magasiner for bøsser og lesbiske. Berlin er uofficielt den europæiske hovedstad for homo-, bi- og transseksuelle.

Det største homo-kvarter ligger ved U-Bahn-stationen Nollendorfplatz i Vestberlin. I Østberlin findes der flest homo-barer ved stationen Schönhauser Allee. I det sydlige Berlin ligger der især homo-barer i Kreuzberg (Görlitzer Bahnhof eller Kottbusser Tor) og ved Mehringdamm. "schwul" betyder bøsse på tysk.

Gay rainbow

Schwulemuseet i Lützowstraße 73 kan du følge bøssernes historie i Berlin. Historien her begynder måske i 1897 med Dr. Magnus Hirschfeld og Adolf Brand, som startede verdens første "bøssernes befrielsesfront", for at få det tyske parlament til at ophæve "paragraf 175" - en lov som forbød homoseksualitet.

Vesttysklands lovgivning mod homoseksualitet blev stort set ophævet i 1969, men først i 1994 blev loven afskaffet endeligt efter en række ændringer.

Institut for seksuel videnskab

I 1919 grundlagde Hirschfeld Institut for seksuel videnskab, som havde til formål at gøre folk bevidste om deres seksualitet og give folk mulighed for at leve deres seksuelle liv, som de ønskede, ikke blot i henhold til regler, der var dikteret af samfundet, Han har også foretaget mange undersøgelser om homoseksualitet, og udviklede sin teori om" det tredje køn, som han kaldte homoseksuelle."

Grundlæggelsen af Hirschfeld's institut faldt sammen med suffragette bevægelse, der handlede om kvinders ligestilling, valgret, kortere nederdele, kort hår til kvinder.

Løssluppen i 1920'erne

Den homoseksuelle kultur i Berlin blomstrede. Meget af det homoseksuelle natteliv var centreret omkring Nollendorfplatz i Schöneberg i Berlin, og er stadig i dag.

Et af de mest berømte natklubber i 1920'erne var Eldorado, som bød på en række transvestit kunstnere. Eldorado ligger i dag i Motzstraße 20. På musetfindes en samling mønter fra Eldorado. Kunderne gav mønter til de transvestitter arbejdede der, for at få en dans. Ved slutningen af aftenen, samlede transvestitterne alle deres mønter, og blev betalt efter hvor mange de havde formået at indsamle. Marlene Dietrich optrådte jævnligt på Eldorado.

Nazisterne slog homoseksuelle ihjel

Ved Hitlers magtovertagelse blev alle homoseksuelle mødesteder lukket og Magnus Hirschfelds institut blev plyndret allerede i 1933. Nazisterne begyndte at håndhæve § 175, så fra 1935 om, var det strafbart bare at kigge på en person af samme køn. Homoseksuelle folk levede i frygt for at blive fordømt af andre mennesker, og politiet gennemførte razziaer, arresterede homofile, og sendte dem i koncentrationslejre.

Mellem 10.000 og 15.000 homofile blev sendt i koncentrationslejre, og mange er blevet kastreret eller steriliseret, fordi deres seksuelle orientering blev opfattet som en trussel mod renhed af den ariske race.

Dansker bag mindesmærke over dræbte homoseksuelle

monumentehomosex

Et mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle er rejst i Tiergarten. Mindesmærket ligger mellem Brandenburger Tor og Potsdamer Platz mellem træerne overfor mindesmærket for de seks mio dræbte jøder. Det ligner en betonkasse. Mindesmærket er udført at danske Michael Elmgreen og norske Ingar Dragset. Læs mere her.

Christoffer Day Parade

De homoseksuelle holder hvert år i juni en stor, farverig parade - Christoffer Day Parade - som trækker masser af turister til. Se http://www.csd-berlin.de/. Paraden finder sted mange steder i verden til minde om politiets overgreb i Christoffer Street iGreenwich Village den 28. juni 1968.

DDR progressive - og dog

DDR fjernede forbud mod homoseksualitet i lovgivningen allerede i 1968. Det så godt og progressivt ud. Det ændrede ikke på, at homoseksualitet blev betragtet som vestlig pervasion og samfundet var dybt homofobisk. Mange bøsser og lesbiske fik hjælp i kirken i DDR. Som så mange andre dele af DDRs lovgivning var lovgivningen til for at signalere fremskridt, mens den socialistiske virkelighed så helt anderledes ud. Diktaturet DDR omtalte sig jo også som den demokratiske republik.


Det homoseksuelle miljø i Berlin - kvarter for kvarter

Schöneberg er den mest populære bydel for bøsser og lesbiske. Her er cafëer og barer der er dekoreret med regnbuen. Hæng i sær ud omkring Fugger,- Eisenacher – og Motzstrasse.

Eldorado fra 1920 var en af de første bøssebarer i bydelen, idag et supermarked, – men de fleste cafeer og barer i dag har historie tilbage til 1970’erne. Fx Anderes Ufer – der i dag hedder Neues Ufer. Tom´s bar og Hafen I Motzstrasse er populære steder at søge hen – ligesom Heile Welt. Nye steder er WUWU club i Kleiststrasse, Café Berio i Maassenstrasse. Hæng ud med de lokale i Fuggereck. På Fuggerstrasse mødes folk i So&So og i Prinzkneckt er der ofte gang i den.

Er det fest du er efter, så er det Disco Connection. Du kan søge råd og vejledning i det lesbiske center i Kulmer Strasse og i bøsse info-butikken Mann-O-Meter i Motzstraße. Bøsse museum i Lützowstraße 73 - Allgemeine Homosexuelle Arbeitsgemeinschaft e.V.

Prenzlauer Berg er populært – især for studerende. Mellem Senefelder Platz og Shönenhauser Alle. Cafeerne Amsterdam og Schall & Rauch er populære. I Greifenhagener strassse findes de fleste caféer, barer og natklubber: Guppi, Villi's Bierbar, Schoppenstube, der er en af øst-berlins første bøssebarer. På Gleimfalle er lesbiske velkommen. For det mere modne publikum er det Baerenkeller i Schoenhauser Allee. Klubberne Greifbar og Stahlrohr åbner først sent. Stahlror i Greifenhagenerstrasse 54 er en tema sex klub. Sonntags-Club åbnede I 1973 med navnet “Den Homosexuelle Interesse Gruppe I Berlin”. Lustwandel er en erotisk boghandel. Flax i Chodowieckistrasse 41 er en bar med topløs servering.

Kreuzberg har været kendt længe som den mest farverige og bizarre bydel i Berlin. Her er det omkring O-strasse (Oranienstrasse) og Mehringdamm. Bierhimmel, Roses og SO36 er hængud steder – og lesbiske går på Schoko i den gamle chokolade fabrik. Viktoriapark I Kreuzberg byder på Barbie Bar, Mehringdam 77 (med Beat Bitch Club)og Café Sarotti-Höfe, Mehringdam 57som de nye steder. Her finder du også SchwoZ, Melitta Sundströmm, Mehringdam 51,

Friedrichshain er ikke det oplagte sted for bøsser og lesbiske – men her ændrer tingene sig også. Hovedstrøget er Simon-Dach-Strasse og HT og Himmelreich er stedet at snuppe en cocktail før besøg på dansetemplerne på East Side Gallery. Busche er det største diskotek for bøsser og lesbiske i Europa. Die Kleine Busche er mindre – men også populære. Bliv klippet hos Meister Jacobs, Niederbarnimstraße 8 (+49 30 673 096 62) og slap af i hans cafe. Endelig er der Berghain, Am Wriezener Bahnhof hvor der er gang i den hele weekenden og det mere almindelige diskotek HAUS B på Warschauer Platz.

Mitte er heller ikke kedelig – her inviteres lesbiske på party i Driven Attacks på Kalkscheune og bøsser kan finde uendelige fester på Club 69 og Honecker Lounge i Klub International – åben for alle er Niteclub og Cafe Moskau. Laloca i invalidenstrasse 30 har åbent søndag aften. Skal det være fetish og læder er Armstrong i Courbiérestr. 9, Berlin-Schöneberg en mulighed – telefon 21 96 77 96, Darkroom, Rodenbergstr. 23 i Prenzlauer Berg, Le Moustache i Gartenstr. 4 i Mitte eller Blut & Eisen i Alte Schönhauser Str. 6 der byder på både piercing og tatoo.

Se meget mere på http://www.ferienwohnung-zimmer-berlin.de/Tourismus_Berlin/gay_schwul_fetisch.htm#szene

Det er også værd at kende magasinet Siegesäule, http://www.siegessaeule.de/, der et gratis magasin for bøsser og lesbiske i Berlin. På http://www.out-in-berlin.de/nachtleben.html Out In Berlin giver overblik over nattelivet og fester for enhver smag. http://berlin.gay-web.de/giver også en god introduktion til steder at bo, biografer, saunaer, lægehjælp og andet.

City Magasiner og Guider

L-Mag:Magazin für Lesben
Jackwerth Verlag
Kennwort: L-MAG
Kulmer Str. 20a
10783 Berlin

Berlin from the backside
Gay City Guide på tysk og engelsk
Bruno Gmünder Verlag
Leuschnerdamm 31, Kreuzberg,
Telefon 615 00 30

Lesbisches Berlin – Die Stadtbegleiterin Lesbischer Stadtführer
Orlanda Frauenverlag GmbH Großgörschenstraße 40, Schöneberg,
Telefon 216 36 96

Sergej
Gratis bøsse magasin
Sergej Medien- und Verlags-GmbH, Kopenhagener Str. 14, Prenzlauer Berg,
Telefon 44 34 07 86, Fax 44 34 07 88
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Siegessäule
Gratis magasin for bøsser og lesbiske
Jackwerth Verlag Kulmer Str. 20a, Schöneberg,
Telefon 23 55 390
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
http://www.siegessaeule.de

 

Siegessaeule-logo

Queer in Berlin
Gratis Magazin for bøsser og lesbiske – med Berlin afdeling.
Queer Verlag Danziger Str. 63, Prenzlauer Berg, Telefon 44 00 92 44, Fax 44 00 92 97
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Spartacus 2004/2005
International rejsefører
Bruno Gmünder Verlag

Museer i Berlin

Das verborgene Museum
Dokumentation der Kunst von Frauen e.V.
Schlüterstraße 70 , Charlottenburg, Telefon 030/313 36 56
U-bahn: Savignyplatz

Schwules Museum e.V.
Bibliothek & Archiv
Lützowstraße 73, Schöneberg, Telefon 030/693 11 72
U-bahn: Mehringdamm

Spinnboden Archiv zur Entdeckung und Bewahrung der Frauenliebe e.V.
Anklamer Straße 38, Prenzlauer Berg, Telefon 030/448 58 48
U-bahn: Bernauer Straße

Lila Archiv e.V.
Sammlung von Dokumenten zur Stellung der Geschlechter in der Gesellschaft
Choriner Straße 9, Mitte, Telefon 030/449 22 89

Kilder: Guiden er primært inspireret af materialet på www.berlin.de, http://www.siegessaeule.de/ og http://www.out-in-berlin.de samt http://berlin.gay-web.de/