STASI guide - DDR statens hemmelige politi

Overvågning, undertrykkelse, tortur. DDR staten gik langt i krigen mod befolkningen for at beskytte den socialistiske stat. Muren spærrede alle borgere inde. Sikkerhedstjenesten STASI bestod af 15 % af befolkningen, der udspionerede de andre 85 %. Berlin var hovedstaden for DDR - og hovedstad for STASI. I dag er muren væk. STASI er væk. STASI har aldrig været synlig. Det er den hemmelige tjenestes natur. Men sporene er der - og i Berlin kan du finde spor efter STASI og undertrykkelsesapperatet flere steder. Mød både forfølgerne og de forfulgte.

mielke

Hvem var STASI til for? Grundlæggende står forkortelsen for STAts SIkkerhed. Hvad det i virkeligheden betød afslørede STASI selv: Mottoet for STASI var "Partiets sværd og skjold". STASI var sat i verden for at kæmpe for (sværdet) og forsvare (skjoldet) det kommunistiske parti! STASI var hverken for folket eller, trods navnet, for staten.

Partiet hed SED, som er en forkortelse for det socialistiske enhedsparti. Enhedsparti, fordi det bestod af en (tvungen) sammenlægning af Socialdemokratiet og det Kommunistiske parti efter krigen. Det med enheden var ren glasur. SED var et kommunistisk parti styret af et politbureau af forbenede stalinister - først Walter Ulbricht og dernæst Erich Honecker. De foretog sig ikke meget uden at STASI's chef Erich Mielke var indforstået. Erich Milke var placeret i stolen som STASI chef af Sovjetunionen og han holdt øje med alle - inklusive DDRs toppolitikere. STASI var ikke til for folket eller for staten DDR. STASI var til for det kommunistiske parti. Måske STASI i virkeligheden var staten?

Det er vigtig at møde STASI og forstå, at et system som STASI har været nødvendigt for det kommunistiske partis fastholdelse af magten. Tilsvarende hemmelige sikkerhedstjenester uden demokratisk kontrol har i været til stede i samlige kommunistiske lande, hvor udspionering, kontrol og fængsling af landets egne borgere har været nødvendige for at holde magten. Forbrydelserne der blev slået ned på kunne være ganske små og udløse straffe helt uden sammenhæng med "forbrydelsens" omfang. Anledning til fængsling og forhør kunne fx være ansøgning om en udrejsetiladelse - hvis man da ikke truede og intimiderede ansøgerne til at trække deres ansøgninger tilbage.

Et møde med STASI er anskuelighedsundervisning i, hvorfor ethvert socialistisk system giver anledning til frygt. Man må ikke glemme, at STASI og kommunistpartiet blev til i bedste mening - og derfor måtte afvigerne naturligvis opdrages. 

Begynd med at besøge STASIs hovedkvarter i Berlin-Lichtenberg, hvorfra statssikkerhedsminister Erich Mielke herskede over spionerne. Eller var det i virkeligheden omvendt? Drik en cola i STASIs fredagsbar - hvor rigets hemmeligste og mægtigste mænd talte om... ja, hvad mon? Her møder du forfølgerne.

Fængslet i Hohenschönhausen med torturkældre og dystre celler. Her vil du blive vist rundt af tidligere fanger, som kan bevægende og hårrejsende historier om vilkårne for de politiske fanger. Det gør et stort, stort indtryk. Her møder du de forfulgte. Kan du forstå tysk hører dette besøg på en top-ti liste på besøget i Berlin. 

hohenschonhausen

Stasiarkiverne i hovedkvarteret i Normannenstrasse med 50 kilometer arkivaler. Her lægges verdens største puslespil af itu revne dokumenter. Du kan dog kun få lov at se de akter, der vedrører dig selv. Så hvis du ikke blev overvåget af STASI får du ingen adgang.

Post- og telefon blev aflyttet af ministeriet for statssikkerhed i et omfang, man ikke helt kan begribe. Hver dag åbnede og læste STASI medarbejdere 90.000 breve og pakker til DDR borgerne. I Zimmerstrasse tæt på checkpoint Charlie ligger en interessant udstilling om STASI indgriben i alle hverdagens aspekter - læs mere om den på STASI-Die Austellung. Gratis adgang.

DDR lod jævnligt Vesttyskland frikøbe fanger, familiemedlemmer og folk, der havde søgt udrejsetilladelse. Det var en vigtig eksportvare for DDR. Mange der søgte udrejse havnede i fængsel og forhør hos STASI før de blev købt fri af Vesttyskland. Herfter blev de, sammen med de flygtninge der lykkes med at forcere muren, bragt til indslusningslejren Marienfelde i den sydlige berlinforstad Tempelhof. I dag er indslusningslejren indrettet som et museum og mindested. Du kan besøge Marienfelde. Rystende at høre, at STASI havde en agent placeret der, som forhørte alle dem, som var flygtet fra DDR.

Har du mod på en udflugt er der museer i Leipzig. Det tager 2-3 timer i bil. Så du skal sætte dagen af og være opmærksom på åbningstider og muligheder for rundvisninger.

Hvis du vil vide mere om livet i DDR kan vi anbefale

For en dybere forståelse af STASI kan vi anbefale bogen "STASI-land" af Anna Funder og filmen "De andres liv". Men helt forstå det kan man nok aldrig. Læs også om gymnasielæreren Reinhard Broses flugt fra DDR til Danmark og Katryn Behrs bog: "De stjal min mor". Du kan også skyde genvej og læse berlin-guides anmeldelse af socialismens myter og misforståelser.

 berlinmuren