Matadorspillet som guide til i Berlin

kapitalisten

Foto: Prosperity - US Public Domain.

Brætspillet Monopoly blev opfundet i USA i 1935 fra 1903– og er spillet verden over lige siden. I Danmark er spillet i en version kendt som ”Matador” og frygten for at lande på ”Rådhuspladsen” eller håbet om at eje hotellerne der er kendt af alle børn. Vi har Matador i blodet. Der har naturligvis også været en tysk version med gadenavne fra Berlin. Inspirerende for en tur rundt i Berlin den dag i dag.

Den tyske version udkom allerede i 1936, men det blev hurtigt at taget af markedet. Måske fordi kapitalistspillet passede ikke nationalsocialisterne, som jo så sig selv som en slags socialister. Eller måske fordi propagandaministeren Joseph Goebbels selv boede på den dyreste adresse og det så ikke godt ud. Eller måske gik salget bare ikke så godt. 

Der blev produceret 5.000 eksemplarer af Matadorspillet og da fabrikken, Spielefabrik Franz Schmidt i Nürnberg, forsvandt i krigens bomberegn, er spillet i dag et søgt samleobjekt. Skulle du falde over et eksemplar hos marskandiseren, så kan der være god fortjeneste – eller en udsøgt gave til berlin-guide.dk naturligvis. Firmaet Fransz Schmidt flyttede til München efter krigen og i dag har Schmidtspiele hovedkontor i Berlin – men Monopoly har nye ejere.

Rundt i Berlin med Monopoly 1936

Se Matador 1936 på fuld skærm

Lige som andre Matadorspil er rækkefølgen af vejnavne og stationer fra den billige ende til den dyre, eksklusive ende. I det oprindelige tyske spil fra 1936 tog spillet udgangspunkt i Berlin:

 • Hutten Straße
 • Turmstraße
 • Lehrter Bahnhof
 • Chaussee Straße
 • Invaliden Straße
 • Alt Moabit
 • Schönhauser Allee
 • Prenzlauer Allee
 • Neue König Straße (I dag Otto Braun Strasse)
 • Bahnhof Alexanderplatz
 • Alexander Straße
 • Landsberger Straße
 • Große Frankfurter Straße
 • Köpenicker Straße
 • Warschauer Straße
 • Wiener Straße
 • Görlitzer Bahnhof
 • Oranien Straße
 • Gitschiner Straße
 • Belle Alliance Straße ( i Dag Mehringdam)
 • Friedrich Straße
 • Leipziger Straße
 • Unter den Linden
 • Potsdamer Bahnhof
 • Grunewald
 • Insel Schwanenwerder.

Man kommer godt omkring især i de gamle arbejderkvarterer i Moabit, Prenzlauerberg, Friedrichshain, Kreuzberg og endelig til de eksklusive gader i Mitte for til sidst at suse ud til det mere eksklusive sydvestlige hjørne af Berlin med Insel Schwanenwerder. Schwanenwerder var for industrifyrster og i løbet af trediverne boede også prominente nazister her. Goebbels fx en stor villa på Schwanenwerder.

I dag er listen oplagt som guide til et besøg i Berlin, man kommer godt rundt - men bemærkelsesværdigt nok er de vestlige bydele Charlottenborg, Wilmersdorf og Schöneberg ikke en del af spillet. 

Spillet blev relanceret i 1950’erne i Vesttyskland, men da den kolde krig var i gang, duede det ikke at halvdelen af gadenavnene lå i DDR. Og i DDR var spillet forbudt og måtte ikke indføres, men blev spillet i hemmelighed.

Så siden er Monopoly í Tyskland blevet spillet med gadenavne og banegårde, som kan genfindes i mange tyske byer - her Monopoly-gaderne som de lyder i dag. Det kunne være hvor som helst:

Badestrasse – Turmstrasse – Südbahnhof – Chaussestrasse – Elisenstrasse – Poststrasse – Seestrasse – Hafenstrasse – Neue Strasse – Westbahnhof – Müncherstrasse – Wienerstrasse – Berliner Strasse – Theater Strasse – Museumstrasse – Opernplatz – Nordbahnhof – Lessigstrasse – Schillerstrasse – Goethestrasse – Rathausplatz – Hauptstrasse - Bahnhof-strasse - HauptBahnhof – ParkStrasse – Schlossalle

Matador som kapitalisme-kritik

Spillet Monopoly havde i øvrigt en forløber fra 1903 med ”The Landlords Game”. Det blev opfundet af quakeren, skuespiller og forfatter Elizabeth ”Lizzie” Magie Philips (1866-1948) og på tysk kom det til at hedde "Das Hausbesitzer Spiel".

Maggie udtog patent på sit ”lejerspil” i 1903. Det var egentligt tænkt som et spil, der skulle gøre opmærksom på lejernes elendige situation. Hun var inspireret af økonomen Henry George, som mente at det eneste, som skulle beskattes, var jordejerskab. Ifølge Henry George var det at nogen kunne eje jord roden til al fattigdom. Det mennesker selv kan produceres skulle ikke beskattes.

landlordgame
Foto: Patentet som Maggie udtog. Copyright: Public Domain.

Landslords Game var næsten revolutionært tænkt. Magies grundide var at opdrage spilleren, den fattige arbejderklasse, til forstå lejerens elendige situation. Spillet skulle anskueliggøre, hvordan nogen få mennesker tjente mange penge andre mennesker. Vinderen af pengene er nok kapitalisten, mens vinderen af sympatien skulle være taberen. DDR havde åbenbart helt misset pointen med Matador.

Spillet blev udgivet som ”Economic Game Company of New York” I 1910 og I 1935 blev rettighederne købt af Parker Brothers, som lavede Monopoly. Monopoly markedsføres i dag af spillefirmaet Hasbro. Maggies andel af historien blev glemt og Parker tog selv æren for spillet. I Berlin bliver Maggies navn i dag mindet af en sammenslutning af kvinder, Die WeiberWirtschaft eG, som ejer bygningerne i Anklamstrasse 38-40 og de har opkaldt en del af deres bygninger efter Maggie.

Og Maggie, hun tjente ikke selv meget på spillet i den oprindelige lejerversion, selvom det var populært blandt quakere, utopister og socialister. Det var først da Charles Darrow, kapitalisten, overtog spillet i 1936 og strømlinede det i kapitalistversionen ”Monopoly”, at pengene rullede ind. Charles Darrow blev verdens første millionær på brætspil.

Tysker introducerede danskerne til Matador

Matador og Monopoly er i øvrigt ikke helt det samme spil. De markedsføres af to forskellige firmaer i Danmark.

Det danske spil Matador blev lanceret i 1936 af en tysker C. Dreschler, som sandsynligvis har fået rettighederne af Parker Brothers samtidig med det tyske firma. Den gang kunne man købe Rådhuspladsen for 400 kroner og hoteller og huse var små træklodser. Der er gået inflation i priserne siden og hoteller og huse er af plast. C. Dreschler, som ejede papirvarefabrikken C. Drechsler.

Dresechler kom til Danmark i 1920’erne, hvor han arbejdede sig op fra boghandlerassistent til ejer af papirvarefabrikken, der var Danmarks største spilproducent. Dreschler blev solgt til det svenske BRIO i 1970’erne. BRIO står stadig bag ”Matador”, mens Hasbro står bag ”Monopoly”.

Mange versioner

Ifølge wikipedia er spillet solgt i mere end 250 millioner eksemplarer i 103 lande verden over og i mange udgaver, herunder i chokolade og i guld. Desuden afholder Hasbro verdensmesterskaberne i Monopoly.

Også mange kopier er opstået med inspiration i monopoly, fx Anti-Monopoly. En af de mere ubehaglige er det anti-semitiske ”Progromly” lavet af nynazister i et dusin eksemplarer i 1990’erne med hagekors, hitlerportræt og KZ-lejre.

Og herhjemme ser vi jo glade ”Matador”- serien mindst en gang om året.

Udregn en vinderstrategi

Den amerikanske datalog Collins har simuleret spillet 32 milliarder gange på computeren for at finde de bedste vinderstrategier. Probabilities in the Game of Monopoly® (tkcs-collins.com)

Kilder:

Artikel om spillet

Monopoly (ty)  Monopoly (En) Wikipedia

Se hele berlinerpladen fra 1936 her: BRD Classic games