Staatsoper - Opera midt på Unter den Linden

Staatsoper Unter den Linden er det gamle, klassiske operahus i Berlin. Under den kolde krig skulle begge halvdele af byen naturligvis have deres egne operahuse. Men opera skal naturligvis ses i det gamle teater på Unter den Linden - og operahuset går for at tiltrække de bedste sangere. Bedøm selv.
Dirigenterne 
 
Mange af verdens største og mest berømte dirigenter har dirigeret i Operaen bl.a. Felix von Weingartner, Karl Muck, Richard Strauss og Leo Blech.I dag er det legendariske Daniel Barenboim.
 
Den argentinsk-israelske orkesterleder og dirigent Daniel Barenboim er en legende i tysk musikliv. På CV'et står der fx chefdirigent ved philharmonien i Paris efter legendariske Georg Solti, chefdirigent ved Chicago Symfoniorkester og efter Herbert von Karajans død i 1990 stod han også i spidsen for Berlinerphilharmonikerne. Desuden Scala Operaen i Milano. Siden 2001 er han livsvarigt udnævnt som dirigent i Staatskapelle i Berlin. Wikipedia fortæller, at det ovenikøbet er blevet forlænget. Han har vakt opstandelse i Israel (no pun intended) ved at spille Wagners operaer, som bliver opfattet som nazistiske, og i Knesset blev han forlangt persona non grata.
 

Historien

 
Berliner hoffets opera, Hofoper, blev bygget i 1742 efter den originale bygning brændte ned. Operaen og Statskapelle (Statsorkesteret) har arbejdet sammen i mere 250 år. Kapellet har rødder tilbage til det 16 århundrede. Musikerne er skiftet ud flere gange siden. Da operaen blev bygget var den extravagant med plads til 2.000 tilskuere - i en by med 90.000 indbyggere.
 

Et tilsvarende hus i dagens København skulle have plads til over 30.000 tilskuere for at have samme byggeforhold. Det var nu kun de færreste, der var velkomne i det fine hus og gulvarealet var forbeholdt militæret. Heldigvis skiftede tiderne og alle er nu velkomne.

 
Efter 1. verdenskrig og det tyske riges sammenbrud blev operaen omdøbt til Staastoper unter den Linden og Det kongelige kapel blev til Kapelle der Staatsoper.

I 1920erne var det Wilhelm Furtwängler, Erich Kleiber, Otto Klemperer, Alexander von Zemlinsky og Bruno, der dirigerede. I 1934 provokerede National Socialisterne til en skandale og sendte dirigenten Erich Kleiber i eksil. Musikere med jødisk baggrund blev smidt ud af orkestret og mange drog i eksil. I det tredje rige var det Robert Heger, Herbert von Karajan (1939-1945) og Johannes Schüler, der var "Staatskapellmeister".
 
Teateret blev bombet i 1941 og åbnede igen i 1942 med Furtwangler, der dirigerede Mestersangerne fra Nürnberg af Wagner. Operaen lukkede helt, da Josef Goebbels erklærede total krig mod de allierede. I 1945 blev operaen atter ødelagt og koncerterne henlagt til Admiralspalast og Schauspielhaus. Kaos, bomber og Opera.

Efter krigen tog det lang tid at genopbygge operaen og fra 1949 var Operaen DDRs statens operahus nummer eins!. Igen blev der åbnet med Wagner's Die Meistersinger von Nürnberg. Med muren blev operaen noget isoleret fra den vestlige musikalske verden, men den beholdt et stort repertoire med både klassisk og romatiske stykker samt moderne ballet.

Efter murens fald blev operaen igen en del af den internationale opera verden og fik navnet "Staatsoper Unter den Linden".
 
Deutsche Staatsoper
Unter den Linden 5-7
10117 Berlin - Mitte
 
Telefon +49 30 20 35 40