Deutsche Oper - Opera du kender

Deutsche Oper er operaen, der ligger i det tidligere vest-Berlin - som også er kendt som Deutsche Oper Berlin. Det gamle vest Berlins operahus - med masser af opera som du kender - og også noget af det nye...

Operaens historie går til bage til det tyske operahus i Charlottenburg, der også lå i Bismarckstrasse 34 - 37 og åbnede i 1912 med Beethovens Fidelio. I 1925 skiftede operaen navn til Städtische Oper - Byens Opera hus. I det tredje rige under nazisterne ændrede Joseph Goebbels navnet tilbage til Deutsches Opernhaus. Operaens hus blev ødelagt under et bombardement af Berlin den 23. november 1943.
 

Efter krigen boede operahuset i Theater des Westens indtil arkitekten Fritz Bornemanns nye operahus stod klar den 24. september 1961. Der blev åbnet med Don Giovanni.

I 1967 blev studenten Benno Ohnesorg skudt på teateret. Benno Ohnesorg var en del af den tyske studenterbevægelse og han havde protesteret mod Shahen af Iran, der skulle besøge Tyskland. I 2001 døde den italienske dirigent Giuseppe Sinopoli på podiet mens han dirigerede Verdi's Aida. I 2006 pillede operaen en scene ud af Mozarts opera Idomeneo. Scenen viste de afkappede hoveder af Jesus, Buddha og Muhammd. Operaten frygtede at ophidse muslimerne, der på det tidspunkt var helt oppe at køre over de danske karikaturtegninger. Det blev med rette en meget kritiseret beslutning. En leder i det tyrkiske samfund sagde: Det handler om kunst ikke politik. Vi bør ikke lade kunsten styre af religionen for så er vi tilbage til middelalderen.

Deutsche Oper Berlin
Bismarckstrasse 34-37,

10585 Berlin - Charlottenburg

http://www.deutsche-oper.berlin.de/