Staatsballet Berlin - klassisk ballet kompagni

Den ny ballet i Berlin hører under “Stiftung Oper in Berlin", som regerer de tre Operahuse. Ballet kompagniet har lange historiske rødder og den første uafhængige ballet kompagni i Berlin blev grundlag i 1794 af Frederik den Store.


Indtil slutningen af 1. verdenskrig var der 140 dansere ved kompaniet. I 2004 blev Staatsballett Berlin det ny ballet kompagni dannet af byens 3 ballet kompagnier, som hørte under hvert af de tre operahuse. Ambitionen er at gøre Berlin til dansehovedstad under ledelse af Vladimir Malkohov. Balletten danser på en af de tre scener: Deutsche Oper, the Staatsoper Unter den Linden og Komische Oper.

Den ny ballet i Berlin hører under “Stiftung Oper in Berlin", som regerer de tre Operahuse. Ballet kompagniet har lange historiske rødder og den første uafhængige ballet kompagni i Berlin blev grundlag i 1794 af Frederik den Store. Indtil slutningen af 1. verdenskrig var der 140 dansere ved kompaniet. I 2004 blev Staatsballett Berlin det ny ballet kompagni dannet af byens 3 ballet kompagnier, som hørte under hvert af de tre operahuse. Ambitionen er at gøre Berlin til dansehovedstad under ledelse af Vladimir Malkohov. Balletten danser på en af de tre scener: Deutsche Oper, the Staatsoper Unter den Linden og Komische Oper.

Staatsballett Berlin har hovedvægten på et klassisk repertoire med afstikker til det neoklassiske. Moderne koreogafer bliver inviteret til at skabe nyt. Der bliver opført fx Snehvide, Nøddeknækkeren eller Caravagio.

Staatsballet arbejder tæt sammen balletskolen, som Frederik den store også grundlagde, fordi det var for dyrt at blive ved med at importere dansere fra Paris. Så hellere uddanne byens egne borgerlige piger.

Den første uafhængige ballet blev opført i 1794 på Nationalteateret på Gendarmenmarkt: "Cortez og Thélaire". I 1881 blev Nationalteater på Gendarmenmarkt og den kongelige opera slået sammen til »Königlichen Schauspiele« - de kongelige skuespil. Efter den første verdenskrig blev der eksperimenteret med moderne dans indtil nazisterne tog over. Nazisterne forlangte at gamle prøjsiske teater traditioner blev gennemført.

Efter den 2. verdenskrig fortsatte balletten i tre forskellige operahuse. En af lederne var blandet andet Peter Schaufuss, som var kunstnerisk leder i 1990 til 1994. Herefter rejste han til Holstebro, hvor han leder "Schaufuss Balletten" - Det kommunale Holstebro'ske balletkompagnie. Men kun indtil 2007, hvor Schaufuss og kompagniet hev teltpløkkerne op og flyttede til Odense i 2007. Det er en lang og helt anden historie - men borgerne i Holstebro må nu finde noget andet at tale om til kaffen.

Staatsballett Berlin

 

Unter den Linden 7
10117 Berlin422

 Tel.: 030 - 20 35 45 55

www.staatsballett-berlin.de