Schlagermusik - hit musik

Schlagermusik fra Tyskland kender de fleste danskere. Det er pop-musik og er så tæt forbundet med Tyskland, at mange måske tror, at der ikke findes andet end schlagermusik end i Tyskland. Schlag betyder at slå - lige som et hit. Vanskeligere er det ikke. Det er musik der deler vandene i Danmark, og det bliver sjældent spillet i af smagsdommerne i radioen - men råsælger fra tankstationer. Schlager betyder måske også at slå andre i hovedet med god smag. Tag den.

Tysklands populære schlagersangere er ikke nødvendigvis tyske. Helene Fischer er oprindeligt cirkusbarn fra Sovjetunionen men har superstart status i Tyskland. Gitte Hænning og Dorthe Kollo er danske schlager sangerinder. Og de alle superpopulære i Tyskland. Og i Danmark har østrigerne Hansi Hinterseer og DJ Ötzi haft stor succes.

Stilen kan vel bedst beskrives som "melodi grand prix". Super folkeligt musik og helt på tværs af elitens opfattelse af god smag. Her bliver det betragtet som kitch, dårlig smag. Men den opfattelse deles bestemt ikke af alle. Bliver betragtet som en slags tysk country musik. I Danmark har vi tilsvarende med Kandis, der siden 1989 har solgt 1,5 millioner albums.

Og så alligevel er der mere gang i en Helene Fischer koncert end nogen anden koncert Berlin-guide har oplevet. Rolling Stones slået hjem på energi. Varm anbefaling - uanset om du er til schlager eller ej.

På skibarer, bierfeste, tivolipladser, på Mallorca eller på Bowlingbaner spilles der masser af Schlagermusi - fra Flensburg til Rosenhaim, fra Frankfurt O. til Frankurt a.M. Tag bare en tur i Hofbrauhaus en lørdag aften og få store fadøl og syng med på schlagerne. Når de er i deres rigtige omgivelser lyder de faktisk lidt bedre end på din clockradio søndag eftermiddag i Herning eller Hillerød.

Men kan du li schlager - så pas på hvem du fortæller det til. I nogle kredse til du blive anset for tonedøv. Synd for dem. Anbefalingen af Helene Fischer koncerten ovenfor kan give problemer for berlin-guide.

Roland Kaiser er en af Tysklands mest populære schlagersangere. Han er født i 1952 i Berlin. Cornelia Froboess var superpopulær i 1960'erne. Hun er ikke fra Berlin, men har spillet med i flere film, som om hun var. Det samme glæder Udo Jürgens, som også havde succes i Danmark.

I Berlin kan du være heldig at komme med til et gigantisk schlagershow. Hvis du er til andet musik end schlagermusik har Berlin mængder af andre tilbud i alle genrer. Tjek bare her. Du kan også være heldig at møde schlagermusik fra de brølende 1920'ere - men så skal du læse videre her om Max Raabe og Berliner Comedian Harmonists.