Einstürzende Neubauten – kakafonisk rock fra Berlin

Einstürzende Neubauten er et berlinsk rockorkester. Det mærkelige navn betyder noget i retning af nedstyrtende nybyggerier. Hvorfor ikke. Orkesteret blev grundlagt i 1980 i Vestberlin af musikerne Blixa Bargeld (forsanger), N.U. Unruh (hjemmelavede instrumenter, percussion, sang), Alexander Hacke samt Jochen Arbeit og Rolf Moser som kom til senere. I de første år var der også et par piger med: Bartel og Gut, men de lavede deres eget orkester, som hed Mania D.

Er du først stødt på Einstürzende Neubauten, så glemmer du dem ikke sådan lige. De falder i den ret snævre kategori af industriel, avantgarde, eksperimental, surrealistisk og ekspressionistisk musik. Deres instrumenter er ofte lavet af affaldsmaterialer, værktøj og lydende blandes med almindelige instrumenter.

Klar til støj

De første plader er for feinschmeckere – dvs. næsten utålelige at lytte på. Nyere kreationer har plads til almindelig musik, hvor det ikke bare er skrig og skrål og bulder og brag.

Berlin-guide vil anbefale at begynde med de tre album Alles Wieder Offen, Lament og Allem in Allem.

  • Alles Wieder Offen (2007). Et super vellykket album, hvor det ikke bare er skrig og skrål, men går op i en højere enhed. Et rigtig godt sted at begynde med de sammenstyrende nybyggerier. Den fik hele 200 studiodage før de var klar til udgivelsen. Så der er kælet for tonerne.
  • Lament (2014) som markerede 100 året for 1. verdenskrig. På nummeret ”The Willy-Nicky Telegrams” synger Alexander Hacke som den russiske Zar Nikolaj ll duet med Blixa Bargeld som Kaiser Wilhem, hvor de diskuterer de diplomatiske telegrammer som indledte krigen. De to var fætre og omtalte hinanden som Willy og Nicky.
  • Endelig er der Allem in Allem (2020) hvor Berlin er i centrum. Faktisk mangler sangen velkommen til Berlin, som røg af albummet i sidste øjeblik. Blixa Bargeld har fortalt, at man kan betragte det som hullet i midten af et album. Det er der ikke og alligevel drejer det hele sig om det.

Specielt – men tilgængeligt. Og de bliver bedre og bedre med hver gennemlytning. Aquired taste.

Men uanset hvilket album du kaster dig over, så kræver den vis koncentration at hænge på og gerne et par gode højtalere. Men musikken har næsten en slags uforudsigeligt teater over sig. Det er værd at lytte intenst til. Det kan være lidt vej at gå før der er tale om decideret nydelse. Men det er altid en oplevelse. Men ikke at have som baggrundsmusik. Det er støj.

I 1993 skulle de egentlig være opvarmning på en europaturne for U2 – men blev smidt af touren igen da en af bandets medlemmer smed en jernstang i hovedet på publikum, da der blev buet. Man må ikke smide jernstænger efter publikum.

I 00’erne udgav de med korte mellemrum små CD’er i et projekt kaldet Musterhaus. Fx Musterhaus 1: Anarchitektur, Musterhaus 2: Unglaublicher Lärm, Musterhaus 3: Solo Bassfeder med ren basmusik eller Musterhaus No. 7 Stimmen Reste som kun består af stumper af stemmer.

Navnet Einstürzende Neubauten

Navnet Einstürzende Neubauten henviser til de efterkrigstids byggerier, Neubauten, som skød op over alt i Tyskland efter krigen for at give folk tag over hovedet. Det gik hurtigt, det skulle være praktisk og billigt og kvaliteten var ikke i top. Derfor er før-krigsbygninger i højere kurs i Berlin og i det øvrige Tyskland. De har fællesbetegnelsen Alt-bauten.

Et par måneder efter bandet blev dannet i 1980 kollapsede taget på kongresbygningen i Berlin og gav navnet en slags autoritet eller berømmelse. Det underlige navn har hængt ved – og hvem ved måske inspireret et andet berlinerband 2raumwohnung – to værelses lejlighed – som i sammenligning med Einstürzende Neubauten er helt letfordøjelig popmusik.

Blixa, Unruh og Hacke

Og rigtigt gættet. Bandets medlemmer har selv fundet på deres navne. Den kreative kerne i bandet ser ud til at være Blixa Bargeld, N.U Unruh og Alexander Hacke

Blixa Bargeld, bandets drivende kreative kraft, betyder noget i retning af hurtige kontanter, men han hedder i virkeligheden Christian Emmerich og er vokset op i bydelen Tempelhof ved den gamle lufthavn– men der er jo ikke nær så eksperimentalt. Han har siden han var barn leget med lyde. Blixa Bargeld mener de spiller de underlige instrumenter fordi de oprindeligt ikke havde råd til eller mulighed for andet. Så det er de forhåndenværende midler, der bliver bragt i spil. Ikke noget højtravende ”vi skal finde på noget nyt”. I 1980’erne spille Blixa Bargeld sammen med Nick Cave and the bad Seeds – men holdt fast i Einstürzende Neubauten. I dag bor Blixa Bargeld i Beijing, Berlin og San Francisco.

Det andet ledende medlem N. U. Unruh har det borgerlige navn Andrew Chudy og han er amerikaner fra New York. Han opfinder nye instrumenter og er percussionist. Og sådan nogen kan jo slå sig på alt.

Alexander Hacke har været kæreste med Christiane F. De to havde sammen bandet Sentimentale Jugend, som optrådte rundt om i Europa og USA. Hans nuværende kone, Danielle de Picciotto, er en amerikansk-berlinsk multikunstner, som har været med til at grundlægge Love Parade i Berlin og sunget i bandet Space Cowboys.

Lær dem at kende via Youtube.

Diskografi

Kun kassette

· Stahlmusik (1980)

Albums

· Kollaps (1981)

· Zeichnungen des Patienten O. T. (1983)

· Halber Mensch (1985)

· Fünf auf der nach oben offenen Richterskala (1987)

· Haus der Lüge (1989)

· Tabula Rasa (1993)

· Ende Neu (1996)

· Silence Is Sexy (2000)

· Perpetuum Mobile (2004)

· Alles wieder offen (2007)

· Lament (2014)

· Alles in Allem (2020)

Og meget mere… 

https://neubauten.org/en/Biography