David Bowie, Heroes og Berlin

DavidBowie

Billede: Popart af Gil Zetbase, (CC BY-SA 4.0)

David Bowie. Du skal ikke have været længe i Berlin før berlinerne referer til David Bowie. David Bowie boede i Berlin i 1976-79 i den måske mest kreative periode som kunstner. Her boede han sammen med Iggy Pop. 

David Bowie havde både boet i Schweiz og i USA, men David Bowie havde brug en pause fra akohol og stoffer. Han var tæt på både fallit og kollaps da han ankom fra Los Angeles til Berlin.

Der kom ro på svireturene og et godt sted at hænge ud var blandt de ekspressionistiske malere på Brückemuseum: Kircherne, Kollwitz og Heckel. Det lykkes David Bowie at finde den anonymitet og almindelighed han søgte. Han kunne gå på gaderne uden at blive antastet og da han en aften sprang på scenen i en cabaret og sang Frank Sinatra bad det uimponerede publikum ham om at hoppe ned igen.

En slags kreativt eksil, som resulterede i albums som står den dag i dag.

David Bowie flyttede til Schöneberg, til huset huset på Hauptstrasse 155. Det står endnu og fans fra hele verden valfarter her til og ser på det lidt anonyme hus med et lille skilt, der fortæller om David Bowie. David Bowie boede på første sal, til venstre. Iggy Pop boede også i huset.

I 1970’erne var Schöneberg bestemt ikke mainstream og helt tilbage fra 1920’erne har kvarteret et ry for at acceptere og give plads til en flerhed af kønsidentiteter. Det gælder også i dag. Prøv bare en rundtur omkring Nollendorf Platz og Motzstrasse.

I 1970’erne kunne man finde David Bowie når han hang ud på Neues Ufer få skridt fra han lejlighed, punkmiljøet i SO36 i Oranienstrasse, Paris Bar i Kantstrasse med Malene Dietrich stemning og ikke mindst i Hansa Studierne i Köthenerstrasse 38. Alle steder, du kan besøge den dag i dag.

Köthenerstrasse lå dengang i det yderste Vestberlin næsten klinet op af muren. Fra gaden kunne man se vagterne i tårnene og måske høre vagthundene på DDR-siden.

En dyster kulisse. David Bowie mente at udsigten muren var hovedinspiration til giga-hittet ”heroes”. Heroes som i den grad katapulterede David Bowie ind i superstjernehimlen. Den crazy berømmelse han egentlig havde skjult sig lidt for i Berlin for at være lidt anonym.

Der er tre David Bowie Albums, som er kendt som berliner-triologien, hvoraf Lodger egentlig ikke er skabt i Berlin.

  • Heroes
  • Lodger
  • Low

Der er flere der arrangerer rundvisning i Berlin med udgangspunkt i David Bowie og sidste halvdel af 1970'erne. Fx https://musictours-berlin.com/bowie-berlin-walk

Heroes

Sangen Heroes er David Bowies signatursang. Nedenfor teksten til Heroes. Nogle fortolker sangen til at være en rocksang om den kolde krig. Sangen handler om to elskende som står og kysser i ly af muren mellem øst og vest. Den handler om undertrykkelse og om at kæmpe imod. Den handler om kærlighed mod alle odds.

Vi to – elskende – står sammen mod dem. Andre observerer, at sangen næsten er som en lille noirfilm med romance, skud og spioner i det dystre koldkrigs Berlin: Jeg kan huske vi stod ved muren og skuddene lød over vores hoveder – og vi kyssede som intet kunne hænde os.

I virkeligheden, viste det sig, var det kyssende par David Bowies producer Tony Visconti, som kyssede med en, mens han var gift med sangerinden Mary Hopkins.Visconti forsvandt fra Studiet mens David Bowie sad og skrev sang, og David Bowie kunne se de to ved muren.

En sang, der giver lidt til de fortolkningslystne.

Heroes er ikke blot en signatursang for David Bowie. Det er også blevet en signatursang for Berlin.

[Chorus]
I, I will be king
And you, you will be queen
Though nothing will drive them away
We can beat them, just for one day
We can be heroes, just for one day

[Verse 1]
And you, you can be mean
And I, I'll drink all the time
'Cause we're lovers, and that is a fact
Yes, we're lovers, and that is that

[Refrain]
Though nothing will keep us together
We could steal time, just for one day
We can be heroes, forever and ever
What d'you say?

[Verse 2]
I, I wish you could swim
Like the dolphins, like dolphins can swim

[Refrain]
Though nothing, nothing will keep us together
We can beat them, forever and ever
Oh, we can be heroes, just for one day

[Chorus]
I, I will be king
And you, you will be queen
Though nothing will drive them away
We can be heroes, just for one day
We can be us, just for one day

[Verse 3]
I, I can remember (I remember)
Standing, by the wall (By the wall)
And the guns shot above our heads (Over our heads)
And we kissed, as though nothing could fall (Nothing could fall)

[Refrain]
And the shame was on the other side
Oh, we can beat them, forever and ever
Then we could be heroes, just for one day
We can be heroes
We can be heroes
We can be heroes, just for one day
We can be heroes

[Outro]
We're nothing, and nothing will help us
Maybe we're lying, then you better not stay
But we could be safer, just for one day
Oh-oh-oh-oh, oh-oh-oh-oh, just for one day

Læs også artiklen fra The Guardian. Og har du lidt ekstra tid, så se den lille youtube herunder med Ricky Gervais om David Bowie.