Zimmerstrasse – alt for turisterne

Trabiworld

Den uhyggelige mur løb oprindeligt langs Zimmerstrasse, hvor den i krydset med Friedrichstrasse blev gennembrudt med Checkpoint Charlie. Zimmerstrasse og fortsættelsen over Wilhelmstrasse til Niederkirchnerstrasse har udviklet sig til – efter smag og behag – et paradis for infotainment, en turistkedel, hurtige penge. 

Har du ikke været i Berlin før, så er en tur til Checkpoint Charlie og en gåtur langs Zimmerstrasse et must for der er – trods det store turisttivoli – også megen interessant information at hente. Det udvikler sig hele tiden, så her en midlertidig oversigt. Er der ikke det ene - så er der sikkert det andet. Har du børn med, så hold godt fast i dem for der er typisk et mylder af turister fra hele verden – og sikkert også lommetyve og fidusmagere.

Checkpoint Charlie er en kulisse af det oprindelige checkpoint, hvor amerikanernes kontrolpost var. DDRs enorme kontrolpost findes ikke længere. Det er helt almindeligt, mod et par Euro, at få taget en selfie med en amerikansk soldat i baggrunden.

Mauermuseum er det oprindelige museum på stedet. Privatmuseum, som fortæller masser af historier om muren og også masser af flugt historier. Interessant. Og du kan godt bruge en time eller to der. I museumsbutikken sælger de stadig små brokker af muren.

Da muren faldt, kunne man over alt i Berlin købe DDR og Sovjetiske uniformsjakker, medaljer og kasketter og andet militære markeringer. Det kan man stadig på gadehjørnerne deromkring, men om det forsat er den ægte vare ved jeg ikke. Man kan tvivle.

Lige over for ligger Black Box som er en lille udstilling i containere, som fortæller om den kolde krig. Der er mange plakater at læse, men ikke uinteressant.

På det tredje hjørne finder du Die Mauer Panorama, et stort 360 graders billede, hvor muren og livet omkring muren kan studeres nærmere. En ok oplevelse, men det hele koster jo lidt penge – så skal du spare, er Mauermuseum først.

Det er til at få lidt fast food i nærheden, og har du mod på mere, så gå evt omkring Disgusting Food museum, som ligger i nærheden i Schützenstrasse. Museum for ulækker mad har afløst det tidligere museum for Curry Wurst.

Tilbage og hen ad Zimmerstrasse, hvor du til venstre finder Trabi-museum. Et lille museum for verdens ringeste bil. Videre hen ad gaden kommer Escape Rooms Berlin, hvor du kan prøve at slippe ud sammen med vennerne. Og lige ved siden af kan du komme på en virtuel oplevelsestur til 80’ernes Berlin i Timeride. Så kommer der lidt luft på Zimmerstrasse, hvor Trabi-Tours holder hof. De giver en guidet tur rundt i Berlin i verdens ringeste bil, og du luft til mere, så er der luftballonen, Welt Ballon.

Over krydset på Niederkirchnerstrasse står et langt stykke af den gamle mur. Medtaget. Men den er der. Til venstre ligger dokumenationscentrum for det gamle Gestapohovedkvarter, Topographie des Terrors, som lå lige her til det blev bombet væk. Og for enden af Niederkirchnerstrasse ligger udstillingshuset Gropius Bau, hvor der altid sker noget interessant.

Til højre ligger Luftmarskal Görings luftfartsministerium, som nu er finansministerium. Der berettes om en DDR-flugt foretaget med glidebane fra taget og over muren.

Til sidst, på hjørnet til Stressemanstrasse kan du endelig få en forfriskning og en currywurst.

500 meter hvor penge rasler ud af din lomme. Men du er godt underholdt. Du når det ikke på en dag.