Friedrichstrasse - det ny shopping mekka i øst

800px-Berlin Unter den Linden Victoria Hotel um 1900
Foto: Friedrichstrasse set fra Unter den Linden op mod Friedrichstrasse Station. År 1900. American Library of Congress.

Friedrichstrasse løber fra Hallesche Tor i syd til Oranienburger Tor i Nord. På tværs af byen forbi luxus, historie og boligkarreer. På vej til at gøre Kurfürstendamm rangen stridig som byens shoppinggade nr. 1 - men når det nok aldrig.


En spadsertur nedaf Friedrichstrasse begynder ved Oranienburger Tor i nord og går syd på. Det første stykke ned til Friedrichstrasse station er teaterkvarteret med de store teatre og masser af restauranter. Gaden skifter karakter efter stationen og bliver til mondæn shopping med store flotte butikker. Det fortsætter ned til Leipzigerstrasse. Kort efter passerer du turistkaos ved Checkpoint Charlie i Kreuzberg, som bestemt er et besøg værd, for i den sidste ende at ebbe ud i et lidt trist og udkørt boligkvarter ved Hallesches Tor. 

Den sprællevende og mondæne Friedrichstrasse ligger mellem Leipzigerstrasse og Unter den Linden. Sådan har det altid været - næsten. Muren byttede om på rollerne og Friedrichstrasse var i DDR et skummelt, ministerielt, gråt, betonsk, østtysk, stasiagtigt tilløb op mod hullet i muren ved Checkpoint Charlie.



 Men efter murens fald spiller musikken igen på Friedrichstrasse. Her er noget at komme efter - på hjørnet ved Unter den Linden kan du savle over de nyeste VW, Audi, Seat, Bugatti, Skoda modeller - på det modsatte hjørne ligger Hotel Grand Westin med en meget imponerende lobby. Snig dig ind og tag et kig. Gaden har sin egen website.

Bahnhof Friedrichstrasse og Tränenpalast


Bahnhof Friedrichstrasse fra 1882 spiller en særlig rolle i gadens og byens liv. Banegården gjorde gaden til et vigtigt krydspunkt i byen og under den kolde krig var banegården også grænsestation. De der har kørt med tog til DDR husker betjente med lommelygter, bevæbnede vagter på perronerne og gøende hunde og spejl kontroller under vognene. Dystert. Udenfor er Tränenpalast - tårepaladset, for det var her øst og vest slægtninge tog afsked med hinanden. Under 2. verdenskrig var det herfra at børnene blev sendt på landet for ikke at blive ramt af bomber.

Fra Querstrasse til Friedrichstrasse

I slutningen af det 17 århundrede blev byen udbygget her med Unter den Linden og et tværgade blev anlagt fra Weidendammer Brücke til Behrenstrasse. Den hed slet og ret Querstrasse - Tværgade. Byen var planlagt med lange lige gader og blev senere kendt som Doretheenstadt. 

Langs gaden blev der bygget staldbygninger i 2 og 3 etager med svin og køer, og da der ikke var kloak mv. i byen kunne både indbyggere og gående glæde sig over enhver form for affald. Friedrich den 3 omdøbte gaden efter at have sagt: ”Hvorfor pokker hedder den Querstrasse? Den skal da have et anstændigt navn”. „Was heißt hier Querstraße? Ein anständiger Name muss es sein – der meinige.“. Derefter blev gaden forlænget i begge retninger indtil den omkring 1830 nåede Hallesches Tor ved den runde plads i syd (dengang Belle Aliance) og Oranienburger Tor i nord.

Barrikadefriedrichstrasse1848


Under Martsrevolutionen i 1848 lagde især Friedrichstrasse på krydset med Jägerstrasse ryg til barrikader og kampe. Der hænger idag en mindeplade. Billedet ovenfor viser situationen på Friedrichstrasse.

theodorhildebrandtandsoninberlin
Foto: Theo. Hildebrand und Sohn, Berlin, 1900. Fra Library of Congress.  Sådan kunne du shoppe i Berlin for hundrede år siden. Læg mærke til den fine hat, som kunden har på.


I 1882 blev Bahnhof Friedrichstrasse indviet og siden har gaden været en vigtig gade i byen. Fotos og billeder fra byens historie viser en stærkt levende by – især omkring krydset til Unter den Linden med utallige heste, drosher, biler, busser, cykler og fodgængere, der delte vejen. Se bare billedet ovenfor.

Krydset med Leipziger Strasse var en af de travelste kryds i byen.

Verdenshistorien er flere gange passeret gennem gaden: Napoleon Bonaparte har boet i nr. 196, Friedrich Engels har boet på hjørnet af Doretheenstrasse – og endelig er der Checkpoint Charlie, hvor øst blev til vest. Nedenfor er et billede af Friedrichstrasse efter verdenshistorien passerede forbi i 1945.

Du kan også gå den anden vej, og det er bestemt værd at spadsere fra Checkpoint Charlie (U-bahn Kochstrasse) og nordpå ad Friedrichstrasse - måske med et smut om på Gendarmenmarkt. Er du udepå at gå - så læs vores guide om Friedrichstrasse til fods.

Friederichstrasse1945