Reichstag - det nye tyskland

reichstag

Reichstag er Tysklands parlamentsbygning. Midt i Berlin lige ved Brandenburg Tor. Under den kolde krig var den en del af Vestberlin og Berlinmuren løb direkte bag Reichstag, der stod øde og forladt hen. Parlamentet hedder Bundestag.

Dem Deutschen Volke

Reichstag stod færdig 1900 og var parlament for det unge, forenede rige. På fasaden står med stolte bogstaver "Dem Deutschen Volke" - for de tyske folk. Kejseren Wilhelm var ikke så meget for demokrati og parlamentarisme. Han havde foretrukket at der stod Der Deutschen Einheit (Den tyske enhed), og han kom faktisk kun to gange i bygningen. Berlinerne mente, at en mere passende inskription havde været: "Pas på lommetyvene", med henvisning til, at det er her skatterne bliver udskrevet.

Efter Tysklands nederlag i første verdenskrig blev den Tyske Republik udråbt fra balkonen i 1918. Derefter fungerede bygningen som et rigtigt parlament for et folkestyre, der varede indtil nazisterne blev stemt ind i 1933 og overtog magten i Tyskland.

Rigsdagen brænder

Reichtagsfeuer

I 1933 blev Reichstag sat i brand – angiveligt af en hollandsk kommunist. Naziregime brugte branden som et bekvemmelig anledning til at stramme grebet og overtage magten i Tyskland. Bygningen kom ikke i brug igen som parlament. Der var heller ikke brug for et parlament derefter.

Under 2. verdenskrig blev bygningen skadet af allierede bomber og var en af de sidste bygninger, som Sovjetunionens tropper erobrede i 1945. Forsvaret af Reichstag var rasende og udsigtsløst. Dele af regiment Nordland med danske SS soldater stod for forsvaret. Krigen efterlod bygningen som en ruin.

Hvis du besøger Reichstag i dag, så læg mærke til reparationer efter skudhuller i muren – tiden og krigen er ikke gået sporløst over den gamle bygning. Det er stadig muligt at se en smule russisk graffiti på rundvisninger. Hvis du er heldig og kommer på en større rundvisning i bygningen kommer du måske forbi protokol-rummet.

Efter 1945 tabte bygningen sit formål som nationalt parlament og ruinen blev først genopbygget nødtørftigt i 1964. Så stod bygningen ganske ensomt i sit hjørne af Tiergarten, tæt op af muren på den vestlige side. De tyske grænsevagter havde dagligt udsigt til parlamentet.

I 1995 pakkede kunstneren Christo hele den tyske Reichstag ind i hvidt stof. Han pakkede meget ind i hvidt stof i de år - blandt andet også Pont Neuf i Paris. Men indpakningen af Reichstag fik billederne af Reichstag til at cirkulere i hele verden, og der kom fokus på det tyske parlament igen. Det symboliserede Tysklands genkomst i verden. Der gik 100.000 kvadratmeter stof til øvelsen.

Die wende - den ny rigsdag

Indtil 1990 blev bygningen kun brugt til en permanent udstilling om Tysklands historie – og nogle få gange en session for Bundestag – det vesttyske parlament.

Ved genforeningen besluttede Bundestag at flytte det tyske Parlament fra Bonn til Berlin. Og langt det meste af den tyske centraladministration flyttede med. Et kæmpe magt ryk til Berlin. Som nok skabte mere balance mellem øst og vest i Tyskland.

Arkitekten Norman Foster blev hidkaldt til at give bygningen et ordentligt løft. Bygningen blev fuldstændig genopbygget indefra og fik en imponerende glaskuppel på taget. Kuplen er åben for besøgende, og man kan få et kik ud over Berlin og ned i parlamentssalen.

Indvendigt er der farver og udsmykninger udført af den danske kunstner Per Arnoldi.12 gennemgående farver.

Ombygningen var gennemgribende, for bygningen var smadret indeni fra krigen og fra årtiers forsømmelse. Reichstag i nye klæder blev genindviet den 19. april 1990.

Reichstag er idag Tysklands næst-mest besøgte seværdighed med opmod 3 millioner besøgende om året. Den mest besøgte seværdighed i Tyskland er domkirken i Kölln, hvor der kommer næsten dobbelt så mange. På Tysklands top-10 er også fjernsynstårnet i Berlin. Den har en syvende plads.

Besøg i Reichstag

Der er som regel lang kø udenfor, og du tjekkes som i lufthavnen og have identitetspapirer med fx pas eller kørekort før du bliver lukket ind.

Tjek på hjemmesiden for nye sikkerhedsforanstaltninger. har du bestilt plads på restauranten kan du gå lige ind. Det er især brunch med champagne, det er værd at besøge Restaurant Käfer for. Du kan reserervere ved hjælp af e-mail. Lidt kostbart, men en god start på dagen. Og på toilettet er der fuglefløjt. Det er jo ikke at foragte.

Det er til gengæld gratis at tage turen op på taget og besøge den fantastiske kuppel med blik ned i Parlamentssalen og 360 graders udsigt over Berlin: Fjernsynstårnet, det nye slot, domkirken, Tiergarten, gyldne else, Potsdamer Platz, Kansler kontoret, hovedbanegården. Det er altid fascinerende at se byen ovenfra.

Det kan du roligt have børn med til, og sæt gerne en times tid af til både køen, sikkerhedstjekket og besøget på taget.

Et udvidet besøg i Reichstag lader sig også gøre, hvis man bestiller tid i forvejen. Det kan du læse mere om på Reichstags hjemmeside. Efter sigende er det sikrere at ringe end at sende en e-mail.