Nollendorfkiez – Kend din LGBTQIA2S+

CSDparade

Foto: CSD af fsHH, Pixabay License.

Nollendorfkiez kendes også som Fuggerkiez eller Motzstrassenkiez. Grænserne er lidt uklare men omfatter Nollendorfplatz og Motzstrasse ned til Viktoria-Luise-Platz og sidegaderne dertil op til Kleiststrasse og Hohenstaufenstrasse i syd. Cirka.

Kvarteret er hyggeligt og der er stadig mange gamle, oprindelige bygninger fra Berlins voldsomme opblomstring før første verdenskrig. Smukke forhuse med imponerende trappeopgange.

Et Eldorado i 1920’erne

I 1920’erne var det her lesbiske og bøsser samlede sig og med klubber som Eldorado, Nationalhof, Toppkeller, Dorian Gray, Kleist-Kasion, Hohenzollern-Diele og Mali og Igel. Nu legendariske steder, som du kan møde i Christopher Isherwoods roman ”Goodbye Berlin”. Christopher Isherwood boede selv i Motzstrasse fra 1929 til 1933 i Nollendorfstrasse 17.

Da nazisterne kom til døde kvarteret ud og Christopher Isherwood flygtede. Homoseksuelle blev som jaget vildt i det tredje rige og mange omkom i KZ-lejre på lige fod med politiske modstandere og jøderne og arbejdsløse og de, nazisterne bare ikke brød sig om. På U-bahnhof Nollendorfplatz hænger en mindetavle for ofrene.

I 1970’erne blomstrede kvarteret op igen og tiltrak igen det kreative miljø og det homoseksuelle miljø. I Motzstrasse åbnede sangerinden Romy Haag cabareten "Chez Romy" i de tidligere lokaler for Eldoradoklubben, hvor kunstere – heriblandt David Bowie – hang ud. Fx sammen med Udo Lindenberg, Zizi Jeanmaire, Patricia Highsmith, Bryan Ferry, Freddie Mercury, Lou Reed og Mick Jagger. Come on.

Eldorado er siden lukket i 1983. I dag er der supermarked i lokalerne på hjørnet Motzstrasse / Kalckreuthstrasse.

Andre berømte beboere i kvarteret har været kabaretsangeren Claire Waldoff i Regensburger Straße 33, filminstruktøren Billy Wilder i Viktoria-Luise-Platz 11, maleren Max Bechman på Nollendorfplatz 6, Lesser Ury i nummer 1, Rudolf Steiner boede i Motzstrasse og filosof og oversætter Walter Benjamin voksede op i Kurfürstenstrasse lige om hjørnet.

Nollendorfplatz er på grund af den markante U-bahnstation indgangen til kvarteret for de fleste. På en bænk på pladsen forlovede Helmut Smith sig med Hannelore i 1942 i lang tid før han blev borgmester i Berlin og vesttysk Kansler for SDU. Mange tyskere er bekendt med kvarteret fra Erich Kästners bøger ”Emil og detektiverne”, som tager udgangspunkt i området. I 1982 gik demonstranter på Nollendorfplatz amok over Ronald Reagans besøg i Berlin.

Winterfeldtplatz er kvarterets andet knudepunkt lige syd for Nollendorfplatz. Pladsen er en stor smuk plads omkranset af træer. Der er et dejligt og livligt ugemarkeder, masser af cafeer og restauranter lige rundt om – og et par gode antikvariater for dem, der stadig hænger i en bog. Pladsen rundes af den katolske kirke Sct. Matthias i den sydligste ende.

Motzstrasse er opkaldt efter en preussisk finansminister, Friedrich von Motz, men der er ikke meget preussisk disciplin over gaden. En hyggelig gade og i dag er der virkeligt mange tilbud til LGBTQIA2S+ miljøet med små cafeer, kneiper, pensionater, rådgivningssteder og butikker. Butikkerne i kvarteret er ofte meget specialiseret, og mangler du fx lædermasker og en god pisk til natlige udskejelser eller fornøjelser – så finder du næppe så stort et udvalg andre steder. Ikke bare i Motzstrasse, men i hele Nollendorfkiez.

Endelig skal Viktoria-Luise-Platz nævnes. Smuk sekskantet plads med smukke gamle beboelsesejendomme rundt om. Opkaldt efter prinsesse Luise, der var datter af Kejser Wilhelm ll og barnebarn til dronning Victoria – og med stærke rødder også til Schleswig Holstein. Også på Viktoria-Luise-Platz er der gode restauranter og en dejlig stemning. En af vores ynglingskineserrestauranter, Goji, ligger lige lidt nede af Motzstrasse. Den russiske restaurant Potemkim får også fine anmeldelser.

Du er velkommen til en vandretur i Nollendorfkiez, men du må møde med en respekt for mangfoldigheden her, som blomstrer langt ud over de ligusterhække, som de fleste befinder sig trygt. Butiksvinduernes indhold går noget videre end Imerco i gågaden derhjemme. Hvis du er i byen om aftenen kan den mandlige tjener være iført både løbestift og mascara og en olieglinsende bar overkrop og butterfly. De gir den gas. Kvarteret er blevet et fristed for mange mennesker til at møde ligesindede.

Siden 1993 har kvarteret holdt den største homoseksuelle gadefest i Europa i ugen op til Christopher Day paraden og her er også julemarkeder.

LGBTQIA2S+ er i øvrigt bogstaverne for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer og / eller Questioning, Intersex, Asexual, Two-Spirit, mens andre taler om LGBTQQIP2SAA lesbian, gay, bisexual, transgender, questioning, queer, intersex, pansexual, two-spirit (2S), androgynous and asexual. Det er et nyt alfabet for mange, men også en gave til den, der søger sin identitet.

Følg med her: www.NOLLENDORFKIEZ.deNOLLENDORFKIEZ.de