Weitlingkiez - sværtet af nynazister

weitlingkiez

Foto: Weitlingstrasse. Fotograf: 44penguins, CC BY 3.0

Weitlingkiez er egentlig et lille hyggeligt kvarter i Lichtenberg i gaderne omkring Weitlingstrasse. Nord for Victoriastadt og østlig fra jernbanerne til Ostkreuz. Byen her opstod ret sent i 1800-tallet og i tiden omkring første verdenskrig blev der også bygget af bauhaus-arkitekter. Udbombede bygninger blev efter krigen erstattet af DDR-boligbyggeri. Hele området forfaldt og blev først saneret efter murens fald i midten af 1990’erne.

 

Weitlingstrasse, der skærer igennem området, blev lagt i 1870’erne og kaldt Wilhelmstrasse. I 1938 skiftede navnet til det nuværende efter pædagogen Johann Ludwig Weitling. Han var skoleleder i området i slutningen af 1700-tallet.

Neo-nazisterne og arkitekterne

Omkring murens fald blev Weitlingskiez berygtet i Berlin for neo-nazister, som besatte huse i Weitlingstrasse 122 og 120. Højreradikale har stået bag racistiske og politisk motiverede angreb så sent som i 2006. Det tyske familieministerium har siden stået bag en række projekter i området, som skal fremme fred og fordragelighed og tolerance for mangfoldighed. Der er intet forsonende ved neo-nazismen, men konfrontationerne er sikkert ikke blevet dæmpet af ligeså voldsparate anti-racister fra den yderste venstrefløj.

Lichtenberg tæller ikke som en af Berlins mest attraktive områder og omtales også som Stasibezirk, Nazibezirk, Plattenbaubezirk og Rentnerbezirk. Det er ikke sted de unge og hippe flokkes for at bo. På overfladen er det et fredeligt og kedeligt kvarter at besøge, så forvent ikke at opleve skrå-rem og strækmarch. Men læg måske mærke til nogle af husene. For arkitekturinteresserede er der en del bauhausarkitekter, som har tegnet huse - Jacobus Goettel, Paul Mebes, Paul Emmerich og Erwin Anton Gutkind. 

Det er bedre at diskutere huslejernes himmelflugt i mere attraktive kvarterer som fx Kreuzberg eller Prenzlauer Berg. Men de lavere huslejere har efterhånden også tiltrukket andre end nynazister og voldsbøller på kanten af samfundet.

I Lückstrasse 31 bryster de sig af, at berlins kunsterfar Heinrich Zille boede her en kort overgang.

Måske Weitlingkiez ikke udgør det mest oplagte udflugtsmål i Berlin med mindre du er på vej i afkrogene af Bauhaus-arkitekturen.