Treptow-Köpenick - stille og roligt og fuld af svindlere

altkopernick

Foto: Chris / Flickr / (CC BY 2.0)

Treptow-Köpenick er den sydøstligste bydel i Berlin. Tidligere en del af østberlin. Her bor 242.000 mennesker. Næsten som i Århus. Bydelen er Berlins største - større end Paris - og fuld af søer og skove. Et par af Tysklands mere spetakulære svindlere har svindlet sig til berømthed her.

Treptow

Den nordligste del af bydelen er Treptow. Hovedattraktionen i Treptow er Det sovjetiske mindesmærke. Lige ved siden af parken ned mod søen finder du den meget gemytlige og tradtionsrige ølhave Zenner Biergarten. Zenner Biergartens er et rigtigt sommerudflugtsmål med øl i rigelige mængder, lidt dans eller vandcykelsejlads på søen. Yndigt, fredeligt.

Ikke langt derfra i Plänterwald lå DDRs store forlystelsespark Kulturpark Berlin som efter murens fald blev til Spreepark. Den gik dog fallit med en gæld på 11 millioner Euro og selvom området er afspærret har rustne og forfaldne forlystelser tiltrukket turister og fotografer.

Spreepark blev kørt i sænk af den farverige Norbert Witte, som stjal en del af forlystelserne, da stedet var gået konkurs. Han sendte forlystelserne til Peru under dække af, at de skulle til reperation. I Peru åbnede han Lunapark i Lima. Han fik 7 års fængsel i 2004, da han blev taget i at smugle 180 tons kokain tilbage til Tyskland gemt i forlystelsen "Det flyvende tæppe". Se http://www.berliner-spreepark.de/. Spreepark ligger på Wasserweg og du kan såmænd få en rundvisning. Forfaldet har en næsten magisk tiltrækning. Følg med på hjemmesiden.

Herbert Witte har det nu ikke fra fremmede. Hold nu fast. Herbert var barnebarn af Ex-kongen af Albanien, Otto Witte - eller sådan da. Otto Witte blev født i Wollankstraße i Berlin forstaden Pankow i 1872. Hans første dåd var at forsøge at forføre den abyssinske kejsers datter. Det gik ikke og han røg i spjældet. Det lykkes ham at flygte og han havnede i fremmedlegionen og arbejdede senere som tyrkisk spion. Da han i 1913 hørte, at der skulle krones en ny konge i Albanien købte han fint tøj og drog til til Albanien og udgav sig for at være tronfølgeren. Han blev kronet, men da nyheden nåede den sande tronfølger, Prins Halim Eddin i Istanbul, måtte han flygte (med en del af statskassen under armen).

Kong Otto den 1's regeringstid var på 5 dage. Alligevel nåede han at udnævne kommandanter, planlægge krig mod Serbien og få et harem. Senere arbejdede han i cirkus som ildsluger og dyretæmmer.

I Weimarrepublikken forsøgte han sig med politik og grundlagde partiet: "Fraktionslose Partei des Mittelstandes, der Bauern, Kleinhändler und Schausteller". Han døde i Hamburg i 1958. I hans pas stod der: "tidl. konge af Albanien". Det er da familie. Læs mere om Otto Witte. På hans gravsten i Hamburg står der stadig "Tidl. konge af Albanien". Det er ikke let at vide, hvad der er op eller ned i denne historie - men farverig var han og der er lavet både film og bøger om Otto Witte.

Köpenick 

koepinck

Foto: Stig Yding Sørensen. En søvning gade Alt-Stadt Köpenick. 

De fleste af de 95 småbyer, der udgør stor-Berlin er vokset sammen, men ligesom Spandau har Köpenick sin egen identitet med udgangspunkt i en middelalderby. Köpenick blev i begyndelsen af tyverne berømt for Kaptajnen fra Köpernick, der arresterede borgmesteren og stjal pengekassen. Du kan læse den muntre historie på berlin-guide.dk. Foran rådhuset står en lille statue af banditten, der gjorde bydelen verdensberømt. Den gamle bydel - alt-stadt - Köpenick er en lille udflugt værd. Små krogede gader. Ned mod søen ligger Schloss Köpenick med et kunsthåndværksmuseum og en lille slotscafe med udsigt over slotshaven og søen.

Afsæt et par timer til dit besøg i Köpenick, hvis du bare skal ose lidt rundt, nyde stemningen og ha en kage, en øl eller et stykke chokolade. Læs lidt mere om Köpenick: http://www.koepenick.net/. Om sommeren er der opførelse af historien om kaptajnen fra Köpenick. Følg med på turismehjemmesiden, men i skrivende stund er det hver onsdag og lørdag kl. 11:00 foran rådhuset. Det er i friluft og gratis.

Syd for Köpenick er der søer og skove. Udemærket udflugtsmål med skib. Du kan enten leje en båd eller tage med på udflugt med Stern und Kreisschiffahrt's turbåde (www.sternundkreis.de)

Er du med tog - så tag S-bahn til Köpenick og hop evt på en strassenbahn ned til Alt-stadt, hvis du ikke vil gå de sidste 1-2 kilometer fra S-stationen.

Wuhlheide

Wuhlheide ligger nord for Köpernick og er til en tur i det grønne. Der sker næsten altid noget her og om sommeren er det stedet for de store friluftskoncerter. Læs mere på http://www.wuhlheide.de

Bydelen har iøvrigt Berlins længste gade - Adlergestell på 11,9 km. Så ved man det. Desuden bor Berlins populære fodboldklub 1 FC Union her - selvom den fører et mere beskedent liv end Hertha Berlin.

Det nye Venedig

Syd for Köpernick, på den anden side af Müggelsee, ligger Ny Venedig. Et lille overset hjørne af Berlin, hvor der er ligeså mange kanaler som veje. Det er mest et boligområde for villaer med både bil og speedbåd. Men noget anderledes er der. Er du på de kanter så gå en tur i området eller lej en båd og sejl en tur, så du kan se det hele fra vandsiden. Vi har lejet båd hos Spreepoint Bootsverleih og det var vi rigtig tilfredse med.