Neukölln - jo her er lidt NeuCool

neucool

Neukölln er en bydel med 300.000 mennesker syd for Mitte og Kreuzberg i Berlin. Bydelen er opkaldt efter Cölln, som var den ene halvdel af den oprindelige tvillinge by Berlin. Kreuzkölln er et af Berlins hippeste områder.

 

Neukölln har været sin egen bydel i storbyen Berlin siden 1920 og er vokset sammen af småbyerne som Britz, Buckow, Rudow, der den dag i dag lægger navn til småområder i byen. Ser man godt efter kan man stadig se landsby strukturer - om ikke andet så i gadenettet. Neukölln har ikke noget fantatisk omdømme, selvom man forsøger sig lidt med "NeuCool".

Gangstere. Bydelen har rygte som en lidt rå bydel efter en række TV udsendelser og den tyske film Knallhart. Den er også set omtalt som "NewKölln" - så er vi næsten i New York. Interessant nok overvejede man ved kommunesammenlægningen i 1920 at kalde bydelen for Britz, men det havde et dårligt ry - og så blev det Neukölln. Lige meget hjalp det. Der er stadig problemer med bander og familieklaner, som styrer det kriminelle miljø i Neukölln. Noget resten af Tyskland ser på med gru. 

Kreuzkölln. Den nordligste del langs Landwehrkanal er nok den hyggeligste del af Neukölln - og det egentlige Neukölln. Neukölln grænser op til Kreuzberg og grænseområdet er kendt som Kreuzkölln. Der er masser af små barer, restauranter, gallerier og småbutikker i gaderne til højre og venstre for hovedstrøget Kottbusser Dam. Det er gader som Hobrechtstrasse, Maybachufer, Neckarstrasse, Friedelstrasse, Sanderstrasse, Reuterstrasse samt Graefestrasse og Böckhstrasse. Så har du lyst til at gå på opdagelse i bydelen er det her du skal have vandreskoene på. U-bahn station Schönleinstrasse ligger midt i det hele. På Admiralsbrücke samles de unge og hippe og drikker øl, spiller pizza, spiser guitar og snakker på alle lune sommeraftener.

Tyrkerne. Neukölln er desuden kendt for sine høje koncentration af tyrkiske indbyggere og Kottbusser Dam til Hermansplatz har mange ligheder med Istandbul: små restauranter, fast food butikker med kebab, halalslagtere, grønthandlere, blandet elektronik og skruer. Her kan du med garanti finde reservedele til din vandpipe. Tyrkerne har tradition for at dytte i hornet og køre i optog gennem gaderne når der er bryllup. Der er 140.000 tyrkere i Berlin, så der er bryllup og dytteri hver eneste weekend. Læs mere om tyrkerne i Berlin

Vestbredden. På de uendelige gader Sonnenalle og Karl-Marx Alle holder arabere og palæstinensere til i en grad, som øgenavntet her også er "Vestbredden" og "Gazastriben".. Vandpipebutikker, arabiske bryllupskjoler, arabisk mad, spetakulære gavebutikker. Her er noget for øjet, og du er nogenlunde velkommen. Ved Kottbusser Tor er der både en stor tyrkisk moske og en arabisk. Men du skal se godt efter for at få øje på dem. Kig op efter minaretterne. Vil du kigge ind, så husk at det er absolut på strømpefødder. 

Karlmarxstrasseneukolln

Böhmiske landsby. I området omkring Richardsplatz, hvor Johannitterne bor, kan du idag finde de sidste hyggelige rester af den Bøhmiske landsby. Læs om den bøhmiske landsby. Billedet ovenfor er taget på Karl-Marxstrasse ned gennem Neukölln. Masser af mylder.

Britz. Tager du helt syd på i Neukölln finder du den skønne park Britzer-park, som blev åbnet i forbindelse med en haveudstilling i 1985. Der er ikke de store attraktioner at finde i Neukölln, men mange gætter på, at Neukölln med sin charmerende, rå storbyblanding blanding af proto-berlinere, indvandrere og lidt flippede typer vil tiltrække mange nye tilflyttere. Især i Kreuzkölln-området. NeuCool er måske en bydel på vej?

På Berlin-guide kan du også læse om godset Britz og dukketeatermuseet.