Friedrichshain - afsides og alligevel centralt

East Side Gallery

Foto: Stig Yding Sørensen, 2006 - East Side Gallery, Friedrichshain

Friedrichshain er den sydøstlige del af Berlin centrum og var en del af Østberlin. Bydelen hører administrativt sammen med Kreuzberg og de to bydele er forbundet med en imponerende, muret bro: Oberbaumbrücke. Friedrichshain er på mange måder mere neddæmpet og også noget mere nedkørt end Kreuzberg. Men på vej som stærkt attraktivt sted at bo.

Hæng ud omkring Simon-Dach-Strasse (også kendt som en "flaniermeile" og Boxhagener Platz med de små cafeer og restauranter (blandt andet en byens bedste burgerbarer - Burgeramt), et forrygende loppemarked i weekend'erne og den hyggelige stemning med små haver i fortorvskanten. Det hele giver en intim og fortrolig stemning. Snup en drink på den imposante bar / restaurant Die Turnhalle, Holteistrasse 1. 

Eller snup en øl i det lille, men fremragende, bryggeriværtshus Hops und Barley i Wühlischstraße 22/23. Hils gerne bryggeren fra berlin-guide.dk. Og bestil en fedtemad til din øl.

Sammenlignet med Kreuzberg er der flere ældre indbyggere og markant færre indvandrere (8,7% indvandrere). Har du lyst til kunst og alternativt miljø, så besøg RAW kvarteret på baneterrainet ved Revalerstrasse. 

Det er lidt vanskeligere at hænge ud på den tidligere Stalinallee med plads til flere rækker kampvogne til militærparaderne. Alleen hedder idag Karl Marx alle og Frankfurter Alle. Gaden var også scenen for arbejderurolighederne i Østberlin den 16. juni 1953, hvor arbejderne gjorde oprør mod arbejderstaten Den Tyske Demokratiske Republik. Den 17. juni slog tanks fra de østtyske militær brutalt opstanden ned. Dagen blev udnævnt til national helligdag i Vesttyskland.

Bydelen har fået navn efter den store park i bydelen, Volkspark Friedrichshain, som bestemt er et besøg værd. I parken ligger en stor høj. Det er i virkeligheden et itusprængt Flakfort fra 2. verdenskrig, som russerne forsøgte at fjerne - men opgav. I midten søen Grosser Teich, hvor der i passende varme måneder er en skøn biergarten og om søndagen også ofte levende musik. Restaurant Schoenbrunn. Også gode pizzaer og nogen gange grillpølser. Der er også et lille haveanlæg "Märchenbrunnen" i barokstil. Meget fint og fra 1913.

Endelig er Friedhof der Märzgefallenen - Kirkegården for de martsdræbte - værd at besøge. Den ligger også i Volkspark Friedrichshain. Den 18. März 1848 var der revolution i Berlin. Ligesom mange andre steder i Europa. Vores eget demokrati går fx tilbage til 1848. I Berlin var det kampe på barrikader og 183 civile mistede livet. Kongen lovede demokrati, men det trak lidt ud. Han glemte det faktisk igen, så det første demokrati i Preussen og Tyskland var Weimarrepublikken efter 1. Verdenskrig, da kejserriget brød sammen. Der var valg før da også, men da var det stadig kejseren, der bestemte (eller reelt Bismarck i hans velmagtsdage).

Før 2. verdenskrig hed bydelen Horst Wessel Stadt. Horst Wessel var en tysk nazist, der blev skudt af kommunister i Friedrichshain. Den ældste del af Friedrichstadt er den Stralau, hvor der en gang var en lille fiskerlandsby. I 1842 blev Frankfurter Bahnhof bygget. Den der idag hedder Ostbahnhof, og det satte for alvor gang i bydelen, som voksede sig stor. I 1920 blev bydelen Friedrichshain bygget. Den fik navn efter parken. Friederichhain blev stærkt molestreret under 2. verdenskrigs bomber - og efter krigen havnede Friedrichhain på den østlige side af jerntæppet. Ved den seneste kommunalreform blev Friedrichhain administrativt lagt sammen med Kreuzberg. Der er idag masser af alternativ kultur, men ligesom i Kreuzberg betyder bysaneringer at bydelen bliver pænere og mere konform. Partierne Piraten og Die Linke (Enhedslisten i Tyskland) samler stadig mange stemmer op her.

De vigtigste seværdigheder i området er East Side Gallery, som er den længste overlevende stump af Berlinmuren. Den er bemalet af mange forskellige kunstnere, vandaliseres jævnligt og males op igen. Bagved ligger strandbarer langs floden. Karl Marx Allee er en speciel boulevard i stalinistisk stil - på grund af de hvide kakler på murerne også omtalt som Stalins Badeværelse. Oberbaumbrücke mellem Kreuzberg og Friedrichhain over Spree er en speciel bro i røde teglsten. Før i tiden var den en del toldmuren omkring Berlin. Der er også et computerspilsmuseum. Ved Boxhagenerplatz ligger Cartoon Fabrik, hvor der jævnligt er udstillinger med tegneserier. I Neue Bahnhofstrasse ligger Knorr-Bremse fabrikkerne, hvor der også er indrettet en lille udstilling om Georg Knorr og hans trykluftbremse til jernbanerne.

Har du fest i håret, og trænger til en klubtur, så besøg Berghain. Der er ikke garanti for, at du kan komme ind. De lokale kommer søndag formiddag. Ikke for børn. Ikke for ældre. Den grusomme dørvagt Sven bestemmer om du hører til in- eller yt-gruppen. Ingen nåde her. Popsangeren Britney Spear blev ifølge rygtet fundet for let og blev afvist. Sven viser ikke følelser. Prøv lige google "Sven Berghein" og se billederne.