Prenzlauer Berg - politisk korrekthed i overmål

prenzlauerberg

Prenzlauer Berg er den øst-nordøstlige del af Centrum. Prenzlauer Berg i det tidligere Østberlin var i mange år et udpræget arbejderkvarter med lange boligkarreer, og de billige boliger tiltrak mange intellektuelle, kunstnere og studerende.

Efter genforeningen stod mange boligere tomme i Prenzlauer Berg og blev besat, men op gennem 90erne er mange boliger blevet renoveret og efterhånden har området tiltrukket velhavende tilflyttere. Bydelen bliver pænere og pænere og pænere. Mange danskere har købt lejlighed i kvarteret. Et af hovedstrøgene er Schönhauser Allee, hvor blandt andet forbundskansler Angela Merkel boede i DDR tiden.

Der er mange gamle huse - altbau -, hvilket ikke er en selvfølge i Berlin, der blev bombet hårdt under krigen. 300 bygninger er fredet. I dag har Prenzlauer Berg mange pubber, restauranter, caféer, gallerier og små butikker, og lokker med et natteliv, som er næsten lige så spændende som i Kreuzberg. Det er let at bruge et par dage bare i Prenzlauer Berg på at hænge ud, hygge spise, små shoppe, være til. Drop ind på den store biergarten "Prater Garten" i Kastanienalle eller det kolossale loppemarked om søndagen ved Mauerpark. Det er let at holde af Prenzlauer Berg.

Skal du finde nattelivet i Prenzlauer Berg så søg mod Kollwitzplatz og Helmhozplatz ved Kastanien Alle, hvor Schönhauser Alle, Danziger- /Eberswalder strasse og Kastanien-/Pappelallee skærer hinanden. På tysk er det også kendt som Kiez "Ecke Schönhauser".

Et vartegn for området er det tidligere vandtårn, der er kendt som "dicker Hermann" - Tykke Herman. Et andet vartegn currywurst boden under Schönhauser station: Konnopke's. Nogen siger byens bedste?

Der bor 140.000 i bydelen - heraf omkring 12% udlændinge. En andel, der har været stigende siden murens fald, hvor der var registreret 1,6% udlændige. Det er franskmænd, italienere, amerikanere, britter, spaniere og danskere der bor i bydelen. Der er kun registreret 0,3% tyrkere.

Det er en bydel med mange akademikere og en ung befolkning og meget børnerig - et af de få områder i Tyskland, hvor der de senere år har været et decideret børneboom. En uofficiel måling siger, at en ud af 8 beboere også boede der før murens fald.

Bydelens hjerte omkring Kollwitz platz er yndig og smuk - men måske også på vej til at miste mangfoldigheden og ændre sig til en kaffelattedrikkende ghetto af politisk korrekte veluddannede et barns familier med god uddannelse og smag, økologiske madvaner, moderigtigt uldtøj - her er ikke meget til at forstyrre verdensbilledet. Bortset fra kaffen og det økologiske - lød det næsten som Kina?

Læs også guides om...

Aftensmad i Prenzlauer Berg

Shopping i Prenzlauer Berg