Potsdamer Platz - pulsen i midten

Potsdamer Platz har før været Berlins været Berlins midtpunkt. I 1920'erne var der så travlt på Potsdamer Platz, at Europas første lyskurv blev stillet op her. Det var det kryds i Europa med mest traffik. Det moderne Europas om ikke vugge så ihvertfald teenageår blev trådt her. Liv, lys og puls. Det ændrede krigen og under den kolde krig var her bar mark bevogtet af hunde, muren, soldater. Efter murens fald blev det besluttet at skabe en ny Europæisk by her med en tæt samling af højhuse. Internationale stjerne arktiekter som Piano, Rogers og Isozaki stod bag opførelsen på det, der var Europas største byggeplads i 5 år og en spritny bydel genopstod ud af intet.


Vis stort kort

Idag står Sony Center af Helmut Jahn og breder armene ud mod Deutsche Bahn tårnets høje, grønne glasfasade. Overfor ligger DaimlerChrysler kvarteret og Beisheim Centeret. Højhusene har klare linier tilbage til skyskraberne i Chicago og New York. Det er lidt uvante omgivelser for en europæer, der er vant til lavere byggeri - men tænk på Potsdamer Platz som down-town i en amerikansk storby. Så bliver det lettere at forstå - om man kan li det er jo en smagssag.

Du kan besøge toppen i en skyskraper ved at rejse op til Panoramapunkt på Potsdamer Platz 1. Europas hurtigste elevator suser dig på 20 sekunder til platformen 90 meter oppe. De sidste 6 meter op må du selv gå. Der er en lille bar der oppe, så du kan få en kop kaffe mens du kigger Berlins skyline ud. Udsigten er formidabel og der er virkelig højt ned. Et godt sted med ungerne.

Mission accomplished

Den ny plads er nu mere end 10 år gammel og missionen med at skabe ny puls på pladsen må siges at være lykkes med en blanding af trafikknudepunkt, boliger, kontorer, restauranter, barer, forlystelsessteder, teatre og indkøbsmuligheder. 

Europas teenager

Pulsen på Potsdamer Platz blev sat i gang af jernbanen i 1838 mellem Berlin og Potsdam og i løbet af det 19. århundrede udviklede pladsen sig til et de vigtigste knudepunkter i Berlin. Store huse, store virksomheder og luksushoteller hørte til her. Der var Berlins Picadilly Circus eller Times Square. "Haus Vaterland" var et populært forlystelsessted med mad, dans og show. Lidt henne ad gaden lå kæmpevarehuset Wertheim og pladsen var prydet med hoteller som Excelsior (Europas største hotel), Esplanade, Bellevue, Palast og Fürstenhof. Barerne hed Cafe Josty (indtil 1930), Bayernhof, Reingold og Pschoor.

En af de helt store bygninger var det ultramoderne Colombiahaus, et ti-etagers kontorhus med airconditioning. Aldrig set før. Der blev sendt radio fra Vox-house. Europas første trafiklys stod her. dada puls dada puls dada puls dada puls - døgnet rundt. Stort set det hele blev bombet i ruiner under 2. verdenskrig. I efterkrigstiden var her bar mark og blot tre huse holdt skansen for "Potsdamer platz". Muren skar tværs over.

Med genopbygningen skal Potsdamer Platz rettere betegnes som Potsdamer Platz området. Området præges af Sony Centeret, som er opført af Helmut Jahn. Sony Center har en meget effektfuld telt konstruktion som tag over et centralt torv med cafeer, biografer, restauranter, kontorer og en biograf samt indendørs Legoland og et filmmuseum.

Over mod Tiergarten er hotellet Ritz-Carlton af Himler & Sattler og en endnu en blok med boliger og kontorer af David Chipperfield. Potsdamer er blevet flot - men er muligvis stadigvæk blot en skygge af 1930ernes Potsdamer Platz. Op ad Leipzigerstrasse ligger gigantshoppingcenteret Mall of Berlin præcis der, hvor Wertheim lå i gamle dage.


Når du alligevel er på Potsdamer Platz...

For Berlins gæster er det et must at hænge ud på Potsdamer Platz. Staldtipset er de bløde sofaer på førstesalen af Dunkin' Donuts. Køb din kaffe og et ordentlig fad donuts. Kast dig op i sofaerne, slap af, pust ud, nyd udsigten og lad op til endnu en tur i heksekedlen.

På Potsdamer Platz finder du et stort indkøbscenter (Potsdamer Arkaden) og lige ved siden af det store bibliotek, philharmonikerne og et par store kunstmuseer samt et utal af biografer og et par teatre. En bar med 100 ølmærker. Det kræver en dyb indåndning at nå alt, hvad pladsen tilbyder på en weekend. Og i 1993 var her bare en mark...

Læs mere om Potsdamer platz.


Vis stort kort