Jungfernbrücke - Frøkenbroen for ugifte døtre

jungfernbrucke

Foto: Jungfernbrücke. Keld Yding Sørensen, 2012
 

Jungfernbrücke er ikke nogen stor seværdighed i sig selv, men kommer man forbi den karakteristiske bro er historien denne:

 
Broen er den første stålbro over Spree. Førhen var broerne af træ. Denne bro er fra ca. 1800. Broen er lukket, men kan åbnes, da der førhen har været gennemgående traffik på denne del af floden. Broen ligger, hvor Huguenotter havde bosat sig. Huguenotterne var flygtede franskmænd bosat i Berlin.
 
I det 17 århundrede hed det Spreegassenbrücke. På et kort fra 1748 hedder det Jungfernbrücke.
 
Ugifte døtre holdt sociale komsammen ved broen og på den måde har broen måske fået sit tilnavn " Frøken-broen". Der er dog nogen usikkerhed om, hvorfor broen skulle hedde frøkenbroen. Den kan også hedde frøkenbroen fordi...
  • der i nærheden var en badeanstalt i floden forbeholdt mænd. Frøknerne måtte blive på broen.
  • det var en "jomfrutester" - hvis broens brædder knagede var der tvivl om jomfrueligheden hos frøkenen. Men brædderne knagede altid.
  • der engang var et jalusimord på en skønjomfru
  • der på broen var en Hugenot, der havde en bod, og hendes råb var byens bedste.
  • den, der ville høre de seneste rygter, gik "zu den Jungfern". Alle ondsindende rygter kunne findes på broen, der også havde øgenavnet Klatschbroen.
  • der kunne man en gang møde letlevende damer, der bød sig til. I nærheden var den gang byens ældste bordel. 
Den mest sandsynlige forklaring har med to unge frøkner at gøre, som boede i herberget "Französischer Hof" og solgte deres fine håndarbejder ved siden af broen. Berlinerne kaldte håndarbejdsstilen for "frøken"-stil - og altså gik man til frøknerne ved broen for at købe accessoires.
jungfernbrucke1903
Foto: Jungernbrücke 1903
 
Den bastante bygning langs floden er det tyske udenrigsministerium, - tidligere rigsbank og østtysk finansministerium