Art Deco Templet på Hermannsplatz

Det oprindelige stormagasin på Hermannplatz

Karstadt på Hermansplatz i Neukölnn er et byens stormagasiner. Det har det været altid siden det blev bygget i 1929. Arkitekten var Philip Schaefer (1885-1952) og bygningen overlevede både de anglosaksiske bomber og sovjetisk artilleribeskydning - men blev sprængt i luften af SS den 25 april 1945. En del af bygningen er gået tabt. I 1929 var det Art Deco New York Style med en højde på 71 meter, 9 etager og 72.000 kvadratmeter shopping. SS konverterede de 72.000 kvadratmeter til 55.000 kubikmeter byggeaffald. 2 dage senere kom russerne. Bygningen blev "født" med sin egen U-bahn station, som kører den dag i dag. Et mindre stormagasin er bygget på resterne.

Bygningen har et stålbeton skelet med en fasade af kalksten. Fasaden er 256 meter lang. I dag er der et shopping areal på 31.500 kvadratmeter. Den oprindelige bygning blev bygget på kun 15 måneder og tegnet af Karstadts arkitekt Philip Schaefer.

I romanen "Den Våde Fisk", der foregår i 1929, foregår der en hæsblæsende personjagt i bygningens stillads. I romanens slutning er er byggeriet til ende, og politimanden Rath kan få et velfortjent hvil på toppen af bygningen.

Bygningen skulle være i stil med andre Karstadt bygninger i Tyskland, hvor det første var i hamburg. Den oprindelige bygning havde et højt tårn - 32 meter over bygningen - i hver ende. Efter åbningen var Karstadt et populært udflugtsted i datidens Berlin. Teater billeter og rejsebureauer lå på første sal. Der var også en badeanstalt med kar, brus og massagerum og forskellige frisørsalonner for damer, mænd og kvinder samt en sportshal. Wellness er ikke noget nyt fænomen.

Hovedattraktionen var den 4.000 kvm2 store taghave, hvor der kunne være op til 500 mennesker. Hver eftermiddag var der koncerter til at akkompagnere udsigten over Kreuzberg og Neukölln.

1920'erne ramte 1930'erne med den store økonomiske krise og købekraften sivede ud af folkningen. I 1933 havde Karstadt lukket 2 etager af, og varehuset løb ind i økonomiske vanskeligheder. Nazisternes magtovertagelse gjorde ikke livet lettere for huset, da nazisterne anså stormagasiner for at være fjender af middelklassen og i øvrigt i store dele ejet af jøder. I 1933 blev næsten alle jødiske medarbejdere fyret.

Bygningen overlevede både de anglosaksiske bomber og sovjetisk artilleribeskydning men blev sprængt i luften af SS den 25 april 1945. I 1950 blev stormagasinet genopbygget ved arkitekt Alfred busse. Der har været en del ombygninger siden og senest i år 2000 blev bygningen udvidet. Den flotte bygning er jo desværre historie, så med mindre du bare er efter et godt tilbud i herreafdelingen eller et billigt måltid i kantinen er der ingen egentlig grund til at rejse til Hermannplatz. Art Deco her er en saga blot.

Der rumsteres dog med planer om en genopbygning. Vi får se.

Karstadt
Hermannplatz 1
Neukölln-Berlin

www.berlin-hermannplatz.de


Vis stort kort