Bauhaus

Bauhaus er en forkortelse for navnet for Staatliches Bauhaus (tysk for «statslig byggehus»), en tysk højskole for design og anvendt arkitektur som eksisterede fra 1919 til den blev lukket efter pres fra nazisterne i 1933. László Moholy-Nagy gik i eksil i USA og videreførte fra 1937 konceptet i New Bauhaus i Chicago. Skolen var en af de mest indflydelsesrige i de arkitekturperioder, som i dag er en del af modernismen.

Skolen blev grundlagt af Walter Gropius i Weimar i 1919 ved sammenlægning af Großherzoglich Sächsische Hochschule für Bildende Kunst med Kunstgewerberschule. Den flyttede i 1925 til Dessau og i 1932 til Berlin. Gropius var skolens rektor til 1928 fulgt af Hannes Meyer og siden Ludwig Mies van der Rohe. Ændringerne i skolens beliggenhed og lederskab førte til konstante skift i fokus, teknikker, instruktører og politik. Wikipedia.

  • En boligblok, simpel og ligetil, og alligevel strømmer arkitekturenthusiaster til for at se arkitekten Le Corbusier's etageejendom Unité d´habitation "Typ Berlin" på Flatowallee 16u Berlin-Charlottenburg. Huset blev bygget i 1957 - 58 i forbindelse med en byggeudstilling.

  • Foto: Frank Schmidtke (CC BY-ND 2.0)

    Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede 80 procent af bymidten på grund af allierede bombeangreb. Byen hedder i dag Dessau-Rosslau. Men i daglig tale Dessau.

  • Foto: Kirsten Andersen (www.berlin-nyt.dk). Alexanderhaus til højre, Berolinahaus til venstre - set fra Alexanderplatz november 2008

    Berolinahaus og Alexanderhaus blev opført på Alexanderplatz 1929-32. Stilen er Neue Sachlichkeit. Arkitekten er Peter Behrens (1868 - 1940). Begge huse ligger med facade ud mod Dirksenstrasse, Alexanderhaus i samme side som verdensuret og med den skrå vinkelbygning ud mod Grunerstrasse. Bygningerne er fredet.

  • Shellhuset i Berlin er et klassisk moderne mesterværk, som står ved Landwehrkanal i Berlin. Fasaden består af 6 bløde bølger og stiger fra seks til ti etager. Bygningen er tegnet af Emil Fahrenkamp (1885 - 1966). Huset blet bygget til Shell virksomheden Rheniania-Ossag.

  • weitlingkiez

    Foto: Weitlingstrasse. Fotograf: 44penguins, CC BY 3.0

    Weitlingkiez er egentlig et lille hyggeligt kvarter i Lichtenberg i gaderne omkring Weitlingstrasse. Nord for Victoriastadt og østlig fra jernbanerne til Ostkreuz. Byen her opstod ret sent i 1800-tallet og i tiden omkring første verdenskrig blev der også bygget af bauhaus-arkitekter. Udbombede bygninger blev efter krigen erstattet af DDR-boligbyggeri. Hele området forfaldt og blev først saneret efter murens fald i midten af 1990’erne.

  • cabaret

    Berlin er kendt for de brølende tyvere med kreativitet, innovation, film og teater og fri tænkning fra inflationen faldt til ro i 1924 til det store krak i 1929.

  • bauhaus2
    Bauhaus museets karakteristisk profil - i virkeligheden er de hvide. Foto: Stig Yding Sørensen, 2013.

    Bauhaus - designmuseet i Berlin er en magnet for arkitekter, designere og folk med hang til det klassisk-moderne. Museet er dedikeret til at vise historien om Bauhaus skolen fra 1919-1933, som var afgørende for udviklingen af arkitektur, design og kunst i det 20ende århundrede.

  • Når UNESCO's World Heritage udpeger bygninger, områder eller monumenter til at være verdensarv skal man være vågen. Som regel venter der en en særlig oplevelse. Verdensarven er trestjernet - en rejse værd. I 2008 blev seks boligområder i Berlin udpeget som verdensarv. Boligerne opført i 1920erne og er nogle af de bedste og mest velholdte repræsentater for modernismens gennembrud. Herhjemme repræsenteret ved fx arkitekterne Flemming Lassen og Arne Jacobsen. 

  • pierreboulezsalen

    Pierre Boulez Saal, February 2017 © Volker Kreidler - pressefotofra Pierre Boulez Saal

    Pierre Boulez Saal i Berlin er et unikt sted at lytte til klassiske koncerter. Man sidder tæt omkring kunstnerne i en sal, der tidligere var lagerhal til Staatsoper. Det var lederen af Staatsoper, Daniel Barenboim, som skabte salen i samarbejde med den amerikanske arkitekt Frank Gehry. Akustikken i salen er designet af den japanske akustiker Yasuhisa Toyota. Facaden er tegnet af den østtyske arkitekt Richard Paulick i 1950’erne.

  • WeimarBY

    Foto: Lapping, Pixabay Licens, CC. 

    Weimar i Thüringen ligger langt fra Berlin. Næsten 300 kilometer mod syd af motorvej A9. Lige i overkanten for en udflugt fra Berlin. Og alligevel bør Weimar være med på dit Tysklandskort. På mange måder hjertet i Tyskland, hvad angår både kultur og historie. Her er eksempler på både det bedste i tysk kultur - og det værste.