Turbine forlaget

  • blodogjorddanskesSS

    Foto: Danske frivillige til Waffen-SS. De sidste til at forsvare det tredje rige.

    Anmeldelse. Under anden verdenskrig deltog omkring 1.000 fra det danske mindretal i Sydslesvig som tyske soldater i værnemagten. 250 mistede livet i en krig, der ikke var deres. Fra det tyske mindretal i Sønderjylland (Nordslesvig) meldte op mod 1.600 sig til Waffen-SS og yderligere 500 til værnemagten. Omkring 750 tysksindede danskere faldt under krigen. Jørn Tranekjær Andersen har taget fat i skæbnen for fire unge mænd som kæmpede for Nazi-Tyskland.

  • Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet er skrevet af Sven Hazel. Nogle tror mere det var Sven Hazels kone. Hvoromaltingerså står de 14 bøger om Sven Hazel som unik dansk litteratur, der i oplag kun er overgået af H.C. Andersen.

  • simonstraussfoto

    Anmeldelse. Den tyske historiker, forfatter og journalist Simon Strauss har skrevet en bog om at blive voksen. Bogen ”Syv nætter” har siden den udkom været en af de mest omdiskuterede bøger i Tyskland. Nogen tænker det er en nøgleroman for ”generation Merkel” – som er den generation, der er vokset op med Kansler Merkel og er trætte af at alt skal handle om penge og forbrug, men søger tryghed. Andre tænker, at bogen er udtryk for en højredrejet nationalkonservatisme – a la den der skaber AfD eller Brexit i Storbritannien.

  • Anmeldelse. Hosea Dutschke bor i Aarhus og er søn af en af koryfæerne i den tyske studenterbevægelse, Rudi Dutscke i Berlin. Rudi Dutscke blev udsat for et skudattentat i Berlin, som han overlevede. Han flyttede til Aarhus, hvor han næsten 10 år senere druknede hjemme sit badekar under epileptisk anfald. Epilepsien var en skade efter attentatet. Hosea mistede således sin far to gange, og det har han skrevet en smuk bog om: ”Rudi og jeg”.

  • Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper Bugge Kold har skrevet romanen "Land i datid" om Andreas, som er søn af danske Elisabeth og østtyske Peter Körber. Andreas møder aldrig sin far, som bliver til en retlinet STASI agent med påskønnet perfid evne til at forsvare DDRs interesser.

  • Kitajforside

    Foto: Udsnit fra bogens forside. 

    Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har interviewet en række danskere, som har hevet teltpælene op og er flyttet til Berlin. Mange danskere har været der på ferie, nogle er der mange gange og enkelte er som berlin-guide i den grad blevet bidt af Berlin. Men nogle har taget den hele vejen og er flyttet til Berlin. Det har Torben Kitaj skrevet om i ”Berlinernes Berlin”. Det er spændende interview, for danskere, der bor i Berlin, bygger bro mellem en dansk og et berlinsk perspektiv – og det giver en stærkere forståelse af Berlin. Er du også bidt af Berlin, så er Torben Kitajs bog helt uundværlig. En must-have.

  • Verdenernyfoto

    Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne verden blev grundlagt her på ruinerne af den gamle. Derfor er 1920’erne så fascinerende. Som ungdomsoprøret i 1968. Som 1990’ernes eufori over global liberalisme og demokrati. Hans Gregersen har samlet en palette af historier fra de brølende 1920’ere i bogen ”Verden er ny”.

  • VeritasNemmersdorf

    Bundesarchiv Bild 101I-464-0383I-26, Nemmersdorf (Ostpreußen), ermordete Deutsche. Bundesarchiv, Bild 101I-464-0383I-26 / Kleiner / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at få brød på bordet, får jævnligt syner om fremtiden. Romanen er Niels Kjeld Thorsens debutroman. Det er han sluppet fint fra.

  • syngeklubbenfoto

    Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-F000250-0050 / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

  • ostpreussenflucht

    Anmeldelse. Mein lieber Kristian fortæller historien om flere skæbner, der er bundet til de danske flygtninge lejre ved Karup under og efter Anden Verdenskrig.

  • sinkshipshavnen

    Foto: Sækning af Peter Skram, Nationalmuseet - ukendt fotograf, ingen kendte rettigheder.

    Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren Nørby har skrevet bogen ”Sænk skibene” om det dramatiske døgn den 29. august 1943, da den danske marine sænkede sig selv.

  • hitlerdodpanel

    Anmeldelse. Hitlers død har i mange år været omgæret af mystik og konspirationer. For modsat Mussolini, der blev hængt op med hovedet nedad, så hele verden kunne se, at nu var diktatoren død – så hang Adolf Hitler ikke nogen steder. Han var bare væk. Puf. Adolf Hitler blev set i Argentina, Danmark, Californien, Florida, Portugal. Nogen mente endda, at han havde søgt tilflugt på månens bagside. Den britiske historiker Luke Daly-Groves diskuterer sagen mod konspirationsteorierne i bogen ”Hitlers død”.

  • Anmeldelse. Kommunikation tager mange former og nordmanden Kim Hjardar har i bogen ”Hilsen fra Hitler” set nærmere på frimærker som propgandaform i det tredje rige.

  • drømmerebred

    Foto: Oprører i München - fra Wikipedia

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet bogen ”Drømmere – da forfattere tog magten i Tyskland i 1918”. Da kejserriget brød sammen i randen af 1. verdenskrig, brød drømmerne ud. Mange steder var det søfolk, soldater og arbejdere, som tog magten og dannede sovjetter efter russisk forbillede. I München opstod der også revolution, og midt i al tumlen var det pludselig forfattere der sad på magten. Rigtige drømmere. Volker Weidermann har skrevet historien om revolutionen og den Bayerske Rådsrepublik 1918-19 München dramatisk igennem.

  • younginBerlin

    Foto: Sosinda/ Pixabay

    Anmeldelse. 15-årige Greta er lige flyttet med sin mor til storbyen Berlin. Væk fra den trygge landsby i Bayern og væk fra vennerne. Ind til den store hovedstad - uden venner. Kun sin døve albinohund Buster. Som slet ikke må være i opgangen for den sure vicevært. Hun lærer at chatte på nettet - men det er ikke kun søde mennesker man møder der. Romanen, en ungdomskrimi, er skrevet af Beate Teresa Hanika.

  • Kitaj100head

    Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har skrevet en lille bog om 100 ting du ikke vidste om Tyskland og Tyskerne. Fra das Auto til Zeitgeist. God underholdning før du drøner ned af Autobahn og godt samtale-materiale – for hvad betyder egentlig gutmensch, supergeil og weltschmerz?

  • mINCOFORSIDE

    Anmeldelse. Romanen ”Bitre urter” af den hollandske forfatter Marga Minco skildrer gennem en piges øjne kort og rammende en jødisk families skæbne under naziregimet i Holland. Lige ud af landevejen fortæller en jødisk pige om sin familie fra tyskernes indtrængen i 1940 til familiens endeligt. Foto fra bogens forside.

  • lovmigduskyderbillede

    Foto: Der er ingen fotos fra Demmin, men fotoet taget af den amerikanske hær viser viceborgmesteren i Leipzig, Dr. jur. Ernst Kurt Lisso, hans kone, Renate Stephanie og hans datter, Regina Lisso, der gjorde selvmord den 24. maj 1945, da den amerikanske hær trængte ind i rådhuset. Af US Army Signal Corps - NARA, Public Domain

    Anmeldelse. Ud fra øjenvidneberetninger fortæller den tyske historiker Florian Huber om det største masseselvmord i tysk historie og om, hvordan det blev hemmeligholdt af de overlevende. Det var ikke noget man talte om. En fascinerende indsigt i almindelige menneskers oplevelse af historien, som de var fanget i og ikke så en vej ud af. Denne bog er en vigtig undersøgelse af fortrængningen af både selvmordene og årene fra afslutningen af 1. verdenskrig. "Lov mig du skyder dig selv" var en fars sidste formaning til sin datter i Demmin før han tog livet af sig selv.

  • duellenbillede

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Günther Grass og litteraturkritikeren Marcel Reich-Ranicki var store skikkelser i efterkrigstidens tyske litteraturlandskab. De mødtes flere gange og deres forhold var hadefuldt, kærligt, konkurrencepræget. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet en fremragende dobbeltbiografi om de to og deres forhold. Forlaget skriver, at fortællingen om Grass og Reich-Ranicki er fortællingen om Tyskland i det 20. århundrede. Günter Grass og Reich-Ranicki’s forhold handlede om krigen, om muren, om genforeningen, om arbejdet på en forbrødring i landet og om ikke at kunne tilgive.

  • hjerteautomatfoto

    Anmeldelse. Den berlinske forfatter Olivia Wentzel har skrevet en bog  om livsglæde og ensomhed og knuste hjerter, om de roller, som samfundet tildeler dig, og om jagten på noget at spejle sig i. Olivia Wentzel debuterede i 2020 med romanen "Mit hjerte er en automat", der samme år blev shortlistet til Deutche Buchpreis. Det er en unik fortælling både i indhold og form, som handler om at være ung i Tyskland og verden i dag, datter af en angolansk far, og en østtysk punker-mor, der drømte om den helt stor frihed, men aldrig fik den. Foto: Dossi / Pixabay, CC. Farver justeret af berlin-guide.