Potsdam

  • alexandrowkakirke

    Alexandrowka er den russiske koloni i det nordlige Potsdam. Alexandrowka består af 13 russiske træhuse, som blev bygget i 1826/27 efter bestilling fra Friedrich Wilhelm III. Den russiske landsbys huse ligger omgivet af store haver, som lå de midt på en eng og ikke midt i Potsdam. Modellen er den lille by Glosovo nær St. Petersborg.

  • sejlskib af Wecker

    Sejlskib i let oprørt have - af maleren Wecker

    Syd for Potsdam ligger den idylliske sø Schwielowsee og ved sydspidsen af søen ligger det gamle fiskerleje Ferch. Her ligger en hyggelig udflugt.

  • Midt i Potsdam i et lidt anonymt hus fra 1700 tallet i Lindenstrasse 54 gemmer sig et dystert fængsel. Et klassisk fængsel med flere etager af celler. Små rum med gughuller. Både nazisterne, russerne og STASI har brugt fængslet til politiske fanger. 

  • leistikov

    Foto: Haplochromis/ Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

    Midt i Potsdam lå der efter 1945 en hemmelige militærby, Geheimdienststadt "Militärstädtschen nr 7", hvori der lå et KGB fængsel. Nu kan du på historisk sikker afstand få et kig ind bag kulisserne.

  • sanssouci

    Sanssouci slottet i Potsdam 25 kilometer syd-øst for Berlin er kongen af Prøjsen, Frederik den store, sommerpalads. Sanssouci kan betragtes som den tyske udgave af Versailles, selv om der langt til Versailles overdådighed. Sanssouci har en mere intim rococo stil og er meget mindre end det franske barokplads - men parken omkring slottet er skøn med mange små templer og et kinesisk tehus.

  • Kaiser Wilhelm II. opførte i 1913 til 1917 slottet Cecilienhof for sin ældste søn Kronprins Wilhelm og hans hustru Cecilie von Mecklenburg-Schwerin. Se, det var en svigerfar der kunne gøre indtryk. Efter 2. verdenskrig var det her de allierede sejrherrer mødtes for at dele Tyskland imellem sig i 1945. Læs her om slottet og den smukke park Neuen Garten i Potsdam.

  • Museumsgangibaberini

    Foto: Berlin-guide. Der var tæt af interesse - og eftertænksomhed - i de første åbningsdage på Museum Barberini.

    Potsdams slot og bycenter forsvandt nærmest i krigens bomber. Men de gamle bygninger er genopstået med både slot og domkirke, det gamle rådhus og bygningerne omkring. En af de vigtige bygninger er Palast Barberini. Nu står paladset der igen og indeholder et skønt kunstmuseum.

  • Da Frederik Wilhelm IV blev konge i 1840 købte han landskabet omkring Sacrow for at fortsætte udbygningen af haverne i Potsdam. Her byggede han et lille slot, Schloss Sacrow, og ikke langt derfra også Heillandkirken ved bredden af Havelufer. Slottet har endnu ikke været ret tilgængeligt for offentligheden. Under Berlins deling lå slottet og Sacrow midt i grænseområdet, og det blev ikke behandlet godt.I dag kan man besøge haven, men sandsynligvis ikke slottet. Følg med på hjemmesiden.

  • extavium

    Foto: Extavium, Haupteingang des Extavium Potsdam, (CC BY-SA 3.0)

    Kan man nedfryse sin egen skygge? I Potsdam inviterer videnskabsmuset Extavium børn ned til de allermindste og barnlige sjæle til at lege med naturvidenskaben. Det er en ”machmit” udstilling, så der må ses og røres og trykkes og rykkes og blandes og løftes. Leg og børnesind er vejen til videnskab. Som Einstein citeres for, så er videnskab ren børneleg i sammenligning med børneleg.

  • Entusiaster og samlere åbner med mellemrum deres egne museer, og lige syd for Potsdam har Herbert Schmidt åbnet sit eget ”Oldtimer Museum” med masser af gamle motorcykler fra før japanerne overtog markedet. Indimellem også en gammel bil eller imponerende motor.

  • geoiden

    Geoid 2011 model af jordkloden beregnet med satelitterne LAGEOS, GRACE, GOCE. GFZ, 2011

    I Potsdam ligger den tyske geoforskningsenhed Helmholtz-Zentrum også kaldet Deutsches GeoForschungsZentrum GFZ. Her opmåler man og studerer jordens overflade via satelitter. Her er de kommet frem til at jorden hverken er flad eller rund: Den er kartoffelformet.

  • Schloss Babelsberg blev bygget som sommerresidens til prins Wilhelm ved Havel i Potzdam. Prinsen, der senere blev Kong Wilhelm I. brugte slottet i over 50 år. Slottet er tegnet af ingen ringere end Karl Friedrich Schinkel, som dog døde allerede i 1841 midt i planlægningen af slottet. Schinkel havde i tegningerne engelsk stil som forbillede, og imiterede "Tuduorstilen" og der er lidt "gensyn med Bridgehead" over slottet. Det er dog bygget om siden.

  • russiskrestaurant
    Eksotisk interiør på den russiske restaurant i landsbyen Alexandrowka i PotsdamPotsdam har masser at byde på, og har du været rundt i parker, slotte eller museer behøver du ikke rejse tilbage til Berlin for at finde et godt sted at spise. Her er et par forslag til inspiration.

  • werder

    Foto: Hygge i Werder (Havel) - berlin-guide.dk

    Werder (Havel) er en lidt overset by i Brandenburg, som – set fra Berlin – gemmer sig på en ø bag Potsdam. Der bor 25.000 mennesker på den idylliske plet ude i Havel-floden og byen er kendt for sin årlige Baumblütenfest fra sidste weekend i april over 1. maj. Festen trækker normalt flere hundrede tusinde gæster. Festerne begyndte i 1879 og i 1998 toppede den med 750.000 gæster.

  • Historien om Potsdam er forunderlig. Lille og fredeligt lå byen i århundrede på landet mellem skove og søer. Upåagtet af alle - for så med et - i 1660 - at blive valgt til kongebyen og slotte og parker skød op som padehatte overalt i byen. Med inspiration fra hele verden: Rusland, Holland, Kina, England, Frankrig og Italien. Selv H.C. Andersen kom forbi.

  • babelsberg

    Foto: Jörg Weingrill / flickr / (CC BY 2.0)

    Film og glamour har sat sit præg på Potsdam. I bydelen Babelsberg lå før krigen den alvorligste konkurrent til Hollywood med stjerner som Marlene Dietrich og Asta Nielsen. Her er lavet film fra de første stumfilm og der bliver fortsat lavet film i Babelsberg. Er du til film så kan du næsten ikke undvære et besøg i Babelsberg.

  • potsdamby

    Foto: Metro Centric / Flickr / (CC BY 2.0)

    Hovedattraktionerne i Potsdam er slottet Sans Souci og parken, filmstudierne i Babelsberg og de historiske huse i Potsdam. Men Potsdam har meget mere at byde på. Som minimum bør du unde dig selv en spadsertur i kongebyen, hvor hollændere og russere og hugenotter har været med til at sætte deres præg gennem tiden. Her emmer af historie.

  • Berlin er fuld vand. Der er flere broer i Berlin end i Venedig. Du kan tage med på kajaktur gennem Berlins landwehrkanal, der som en "ringvej" løber syd om Berlins centrum. I gamle dage afgørende for transport af varer. I dag mest til hygge for turbåde, flydende restauranter, turister og kajakroere.

  • potsdamkonferencen

    Potsdamemmer af historie - også af den dystre slags. Besøg villaen, hvor myrderierne af jøderne blev besluttet, og slottet, hvor delingen af Tyskland besluttet. Se sporene efter den kolde krig.

  • Slotte og haver i Potsdam er samlet i parkerne omkring Sanssouci, Neuen Garten og Babelsberg. Her ligger Potsdams kongeby i al sin glans og pragt. Når du ikke andet i Potsdam. Så er det haverne og slottene du skal besøge. Mindst et - for du kan alligevel ikke nå dem alle. Og skal du vælge - så start med Sanssouci - men kom tidligt. For der er tale om en seværdighed i verdensklasse. Der er slotte og have pragt i slotshaven Sanssouci, Neuer Garten og Babelsberg Park. 

  • stadtschlosswiki
    Foto fra 2013 af Roland.h.bueb på Wikipedia / (CC BY 3.0)

    Når man kommer med tog fra Berlin til Potsdam er et nyt strålende slot en af de første markante bygninger man ser. Færdigbygget i 2012 som en - i det ydre - en kopi af det gamle Stadtschloss, som blev ødelagt under krigen. Men det er ikke slot. Det står på fasaden med store guld bogstaver i Magritte stil: Cesi ne pas une Chateau: Dette er ikke et slot. Det er delstatens Brandenburgs parlament.

  • potsdamkonferencen2

    Ovenfor et officielt foto fra konferencen. I stolene fra venstre er det Clement Attlee, Harry S. Truman og Josef Stalin. Når det er Attlee, der sidder i stolen i stedet for Churchill er forklaringen, at Churchill tabte parlamentsvalget midt under konferencen og måtte tage hjem. Churchill blev altså afløst Clement Attlee - og mon ikke det er forklaringen på, at dette foto er taget.

    Potsdam-konferencen var en konference mellem USSR, USA og UK i 1945, hvor krigens sejrherrer besluttede Tysklanads fremtid. Konferencen fandt sted lige efter slutningen af 2. verdenskrig i Europa. Frankrig var ikke med, men underskrev senere som besættelsesmagt i Tyskland. Polen var heller ikke med, men fik store bidder af Tyskland. Konferencen fandt sted i perioden 17. juli til 2. august 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam sydvest for Berlin.

  • stjernekortet

    Kom tæt på filmstudierne i Babelsberg i Potsdam ligger villakolonien "Neubabelsberg". I 1920erne var Villaerne fyldt med filmstjerner fra Babelsberg og milliardærer. I 1930'erne blev villaer ejet af jøder "tvangs-ariseret". Politiske modstandere blev skudt. Goebbels lå i med mindst 2 af konerne på vejen. Attentatet mod Adolf Hitler i 1944 blev planlagt her. Ved Potsdamkonferencen i 1945 blev der beslagt villaer til Stalin, Truman, Churchill og Attlee. To bomber fik verdenshistorisk betydning. Kortet er fra Google Maps

    Den kulørte presse har levet af NeuBabelsberg i mere end 100 år. Tag med på "Hammerslag"s udflugt i kvarteret.

  • einsteinturmlille

    Foto: Coenen / Wikimedia/(CC BY-SA 3.0)

    Einsteinturm i Potsdam.

    Wissenschaftspark Albert Einstein - vidensskabsparken i Potsdam blev anlagt i midten af det 19. århundrede, før der var nogen, der havde tænkt på Albert Einstein. I parken er der et stort observatorium og Albert Einsteins tårn samt videnskabelige institutter.

  • Potsdam ligger 25 km syd for Berlin og er et besøg værd. Ja, faktisk sin helt egen rejse. Potsdam er idag hovedstad i delstaten Brandenburg. Kongeslotte, parker og museer præger byen. Potsdam er Tysklands kongeby som Windsor i England eller Versailles i Frankrig. Her boede de preussiske kurfürster, konger og kejsere indtil 1918. Så omfattende, at byen kan betegnes som et kongekollektiv. Byen er omgivet af søer, kanaler og parker og har et helt unikt kulturlandskab.

    Det samlede kompleks af parker og slotte blev i 1990 fredet som UNESCO World Heritage Site. Hovedattraktionen vil for de fleste nok være slottet Sanssouci og parken omkring. Samt parkerne Neuen Garten omkring Marmorpaladset og Cecilienhof samt Slottet Babelsberg. Andre vil bare gerne se filmmuseet, nyde den dejlige by eller besøge filmparken Babelsberg.

    Potsdam byder på så meget, at byen sagtens kan holde til at være destination for din ferie med en enkelt afstikker til Berlin i stedet for omvendt. Stikker du ud fra Berlin til Potsdam, så er GEHEIMTIP, at man til fornuftig pris kan leje cykler på perronen i banegården i Potsdam - og levere dem tilbage på stationen igen før du ruller tilbage til Berlin. Perfekt til en cykeltur rundt i parkerne. Vær dog opmærksom på, at cyklen ikke må komme med overalt. På gå-ben når du ikke langt i de store parker.
     
    Det er en by med en meget fornem stemning og historien suser i trætoppene. VIllaerne er større en normalt - for at sige det mildt - og rigtig meget hedder noget med "kongeligt...". Her kan du godt være bekendt at hænge ud nogle dage, hvis du har tid.
     
    lenneogschinkel