Nobelprisen

  • Willy Brandt (1913-1992) var tysk socialdemokratisk formand, borgmester i Berlin og fra 1969 til 1974 var han Forbundskansler for hele Tyskland.

  • Innovation står på dagsordnen i alle lande. I Danmark kæmper vi for at blive mere innovative - men vi kan faktisk lade os inspirere af Berlinerne. Berlinere er innovative og verden har meget at takke berlinerne for. Hvad fremtiden bringer kan du se på Museum for fremtidens opfindelser. Berlinere har opfundet computeren, fjernsynet, det elektriske tog, lommelygten og kondomet. Lutter nyttige sager. Berlinerne anmeldte i 2011 1.159 patenter. 

  • Charitehospitalet

    Foto: Postkort med Charite Hospitalet som motiv, 1909. Fundet på Wikipedia.

    Berlin er et vigtigt center for medicinsk forskning. Helt centralt står det store universitetshospital, Charité, som er mere end 300 år gammelt og har fostret mere end halvdelen af de tyske nobelpris vindere i medicin. Der er ansat 3.000 læger og videnskabsfolk som forskere. Med 13.000 ansatte er hospitalet en Berlins største arbejdspladser.

  • RobertKochMuseum

    Foto: Pressefoto fra RKI museet. Udstillingen fortæller blandet andet om smitterisiko og muligheder for at beskytte befolkningen for smittefare rundt om i verden. Herunder med kampagner. 

    Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877), tuberkulose (Mycobacterium tuberculosis, 1882) og kolera (Vibrio cholera, 1883). I 1905 modtog han nobelprisen i medicin.

  • Mann550

    Billede: Bogens forside billede med Familien Mann - næsten samlet

    Anmeldelse. Forfatteren Thomas Mann var en af det forrige århundredes mest beundrede forfattere. Historien om Husets Buddenbrook er stadig værd at læse. Thomas Mann fik Nobelprisen. Han var feteret og betydningsfuld tidligt i sit liv. Han var gift og havde seks børn. Det var farverige tyskere, som stod op imod Hitler. Tilmann Lahme har skrevet en biografi om familien.

  • einsteinturmlille

    Foto: Coenen / Wikimedia/(CC BY-SA 3.0)

    Einsteinturm i Potsdam.

    Wissenschaftspark Albert Einstein - vidensskabsparken i Potsdam blev anlagt i midten af det 19. århundrede, før der var nogen, der havde tænkt på Albert Einstein. I parken er der et stort observatorium og Albert Einsteins tårn samt videnskabelige institutter.

  • charitesygehus

    Charité – Universitätsmedizin Berlin er universitetshospital  i Berlin. Hospitalet er tilknyttet de medicinske fakulteter ved Humboldt-Universität zu Berlin og Freie Universität Berlin. Det er Europas største universitetshospital. Historien går helt tilbage til 1710. Nogle ranglister placerer Charité som Europas bedste sygehus. Det er en af Berlins største arbejdspladser. Og så er det kendt fra serien ”Charité” på Netflix.