Lindhardt og Ringhof

  • stasiforhør

    Foto: Lokilech/ Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

    Anmeldelse. Den tidligere kriminalbetjent Thomas "Ravn" Ravnsholdt bliver involveret i en dramatisk eftersøgning på en forsvunden regnskabschef. Sporene fører til Berlin og trækker tråde helt tilbage til STASI. Veldrejet actionkrimi med et godt tempo. Krimien "Savnet" er perfekt til ferien - især hvis du er på vej til Berlin.

  • EndgameK

    Anmeldelse. Historikeren Ian Kershaw har sat sig for at undersøge, hvad der fik tyskerne til at følge Hitler til sidste mand. Alt var i ruiner. Overmagten var tydelig. Og alligevel blev der kæmpet og myrdet og henrettet mens den tyske verden sank i grus. Der blev kæmpet mand til mand helt ind i førerbunkeren før det sluttede. Hvordan var Tyskland istand til og villigt at fortsætte kampen helt indtil landet faktisk var totalt udslettet. Ophørte med at eksistere. Hvorfor? Why? Warum? почему?

  • Anmeldelse. I 2019 er det 150 år siden, at forfatteren Martin Andersen Nexø blev født. Nexø har skrevet noget af den bedste danske litteratur vi har. Martin Andersen Nexø bragte sig politisk på kant med samfundet og endte med at flytte til DDR. Men der er vist ingen, som er er tvivl om kvaliteten af hans forfatterskab. Romanerne om Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn vil fortsat gøre indtryk på generationer. Lindhardt & Ringhof har udsendt en kæmpe bog af Henrik Yde om Martin Andersen Nexøs liv og værk.

  • Barbarossabillede

    Anmeldelse. Operation Barbarossa er den største militære operation i verdenshistorien. Søndag den 22. juni 1941 brød Adolf Hitler til Joseph Stalins store overraskelse deres fredsaftale. De to lande havde med vold havde delt Polen imellem sig i 1939. Adolf Hitler sendte mere end tre millioner soldater i krig med et hug. Angrebet var en bred front på over 2.900 kilometer fra Sortehavet til Østersøen. Forfatteren Jonathan Dimbleby ruller hele forhistorien og scenariet op.

  • Sisseljoforanskrivehus

    Foto: Sissel-Jo foran Brunnenstrasse 10, hvor hun skrev både Dinosaurens fjer og efterfølgeren Svalens graf. På facaden står der: "Dette hus stod tidligere i et andet land". Tænk lige over det.

    Anmeldelse. "Vi elsker Berlin" er Sissel-Jo Gazans udråb i hendes personlige guide til Berlin. Sissel-Jo Gazan har boet de sidste 10 år i Berlin og hun deler gavmildt ud af hendes elskede Berlin. Kvarter for kvarter i det centrale Berlin bliver indtaget. Især Mitte, Prenzlauer-Berg, Friedrichhain og Kreuzberg står Sissel-Jo's hjerte nær.

  • Lars martinGoebbels

    Foto: Goebbels, Adolf Hitlers kommunikationsmonster, som udnyttede både radio og film og jernhård styring af pressekorpset til at udbrede den nazistiske fortælling om tiden.

    Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktaturstat og hvad vidste journalisterne – og hvad kunne de skrive? Hvilket indtryk fik avislæserne?

  • ghetto2

    Anmeldelse. Ni ud af ti polske jøder overlevede ikke 2. verdenskrig. Da krigen var slut i Polen i 1945 var der 380.000 jøder tilbage mod 3.3 millioner i 1939, da tyskerne angreb. John Carr er søn af jødiske Henry Carr, der oprindeligt hed Chaim Herszman. Chaim voksede op i Lódz i Polen. John Carr fortæller i "Flugten fra ghettoen" med sin fars stemme om, hvordan faderen som 13-årig jøde flygtede gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Han overlevede nærmest mirakuløst ved list og held og vovemod. Stort set hele hans polske familie blev udryddet. Billedet ovenfor er af Harvey Macaulay og et udsnit af bogens forside.

  • 9. juli 1920 kan Christian 10. ride over grænsen til Nordslesvig, der nu er blevet til Sønderjylland og Danmark i gen. Flag, sang og taler. Hesten er hvid og lever op til en gammel spådom om, at Danmark igen ville blive dansk og kongen vende tilbage på en hvid hest. Hesten hed Malgré Tout - og spørg lige din nabo om, hvad farve kongens hvide hest har. Han ved det måske ikke.

    Anmeldelse. 1920 var året, da Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter at havde erobret af Preussen i krigen i 1864. 100 år siden. I dag tager vi det helt naturligt, at Tønder, Åbenrå, Sønderborg, Als, Haderslev, Gram mv hører til Danmark. Men det var ikke nogen selvfølge. Kampen om grænsen var et stort politisk drama, og var det endt anderledes – så havde Danmark været et andet land i dag. Journalist og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard har fulgt i fodsporene af hovedpersonerne i dramaet.

  • Adolfhitler

    Foto: Adolf Hitler. Portræt fra 1938 af Hitler foran sit skrivebord.
    Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002 / CC-BY-SA 3.0. Wiki. Billedet beskåret af Berlin-guide.dk

    Anmeldelse. Adolf Hitler, født 20. April 1889 i Braunau am Inn, i det østrig-ungarske kejserrige var fra 1933 til 1945 Führer/Reichskanzler og diktator i Tyskland. Han skød sig selv den 30. April i sin bunker i Berlin. Adolf Hitler er fortsat et mysterium for verden. Hvordan kunne han ”ske”? Historikeren Jørgen Grønvald Laustsen har skrevet en lille biografi om Adolf Hitler. Hvem var manden, der fik Tyskland til at angribe hele Europa og i sidste ende var ansvarlig for drabet på millioner af mennesker.

  • ehrasmussen

    Foto: E.H Rasmussen som bataljonsadjudant for II. bataljon Danmark i Narva (Estland). Foto fra bogens forside.

    Anmeldelse. I 2. verdenskrig meldte tusindvis af danskere sig frivilligt til tysk tjeneste. Ellef Henry Rasmussen var 17 år og blandt de første danskere, som blev en del af Waffen-SS. Han gjorde hele krigen med som SS soldat og officer på østfronten. Ellef Henry Rasmussen har fortalt sin historie til historikeren Peter Møller Hansen.

  • Anmeldelse. Den 13. februar 1945 blev byen Dresden udslettet. Tusindvis af bomber blev kastet ned over byen, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt. Den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay giver en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Flammerne nåede mere end en kilometer op i luften.

  • kryssinghellerup

    Foto: Frikorps Danmark drager afsted fra Hellerup station i 1941. Lidt svært at forstå, hvordan Kryssing kunne overse det nazistiske islæt. Fotograf F. Aggersbo.

    Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronten sammen med tyskerne.

  • Anmeldelse. Søndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, svigermor og to små drenge over rælingen på den østtyske færge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser Havn, hvorfra de blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa. Jesper Clemmensen har skrevet den utrolige historie om tjekkiske familier i det tyvende århundrede: Afhopperne.

  • Hitler og hans livlæge og pusher, Dr. Morell

    Foto: Adolf Hitler og den kolossale Dr. Morell, som måske var det menneske, som tilbragte mest tid i Adolf Hitlers selskab. Pusheren og medicinskabet var altid i nærheden.

    Anmeldelse. Var Hitler narkoman? Var de tyske soldater dopede af methamfetamin. Var den totale krig den totale rus på crystal meth? Det er journalisten Norman Ohlers teori og i "Den totale rus - Narkotika i det tredje rige" fremlægger han overbevisende sin teori.

  • I 1200-tallet regerede Danmark over der nuværende Danmark, Schlesvig Holstein, Sydsverige, Østersøkysten næsten til Lithauen og dele af Letland.

    Anmeldelse. Kongerækken. Lindhardt og Ringhof har taget hul på en serie af små bøger om den danske kongerække af Anders Olling og Hans Erik Havsteen. De har interesse for Berlin-guide for de danske konger var en overgang også konger over Nordtyskland - og der var forbindelser til Berlin.

  • blakhatstreetart

    Foto: Street-art i Berlin med paste-ups.LenaLensen, Simple Pixabay License.

    Anmeldelse. Graffiti eller gadekunst. Socialister eller Hitler. Kærlighed og kildevand. Sissel-Jo Gazan har skrevet romanen ”Blækhat” om Rosa, som vokser om i Århus i 1980’erne. ”Blækhat” handler om familiehemmeligheder, om venskab og kærlighed, som sættes på prøve af idealisme og ismer. Historien slutter i Berlin, hvor Rosas viden om, hvem hun er vendes på hovedet.

  • kehlmannguassoghumboldt

    Foto: Gauss og Humboldt collage af berlin-guide.dk. Maleriet til venstre er af Gauss og er malet af Christian Albrecht Jensen (1792 - 1870). Christian Albrecht Jensen var dansk guldalder maler og han malede mere end 400 portrætter - blandt andet af Hans Christian Andersen, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Bertel Thorvaldsen, Hans Christian Ørsted og N. F. S. Grundtvig. Maleriet af Gauss er fra 1840. Maleriet af Humboldt er fra 1843 og er malet af den tyske maler Karl Joseph Stieler.

    Anmeldelse. I slutningen af det 18. århundrede gav to tyskere sig til at opmåle verdenen: Alexander von Humboldt og Carl Friederich Gauss. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet den fantastiske og originale roman om to af Tysklands største videnskabsmand. Bogen udkom i 2006 og blev verdens næstmest solgte roman i 2006. Den er oversat til et hav af sprog og på dansk hedder den ”Opmålingen af verdenen”.

  • Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet en historisk roman om narren Tyll Ulenspiegel, som rejser rundt midt i den store krig i Tyskland: Trediveårskrigen 1618-1648. Næst efter 2. verdenskrig og nazismen finder de fleste tyskere, at Trediveårskrigen er den værste katastrofe, der nogensinde er overgået Tyskland. Krigen smadrede landet og tog livet af hver tredje indbygger. Men vi kender ikke så meget til den krig i Danmark. Det laver bogen ”Tyll” om på, når man i scener bliver taget med rundt på skuepladserne og møder nogen af hovedaktørerne i krigen.

  • Foto: StockSnap/ Simplified Pixabay License.

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet fantastiske bøger som ”Opmålingen af verden” og ”Tyll”. Den lille roman ”Du skulle være gået” viser Kehlmann sig i en eksperimenterede genre med et pust af gys og uhygge.

  • dernassefisch

    Anmeldelse. Hvordan mon der egentlig var i Berlin i 1920-erne og 1930-erne? Før hele det gamle centrum blev smadret til ukendelighed og tyskerne besluttede sig for den totale krig. Hvordan var stemningen? Hvordan så der ud? Den tyske forfatter Volker Kutscher har sat sig for at skrive en serie af 6 krimier for årene 1929 til 1935. Vi er nu nået til bind 4 i serien om kriminalkommisær Gereon Rath. Og alle andre kan gå hjem og lægge sig.

  • Anmeldelse. Foråret 1945. Hvor ville du helst være, hvis du kunne vælge? I foråret 1945 væltede bomberne ned over Tyskland, det nazistiske regime viste sit grimmeste ansigt. Der blev myrdet i flæng og slået ihjel i hobetal om man var soldat eller ej. Brændpunktet var Berlin. Den danske journalist Jacob Kronika havde valget - og han valgte at blive i Berlin og opleve Berlins undergang. Det var med livet som indsats. Jacob Kronika førte dagbog og dagbøgerne er udgivet af Lindhart & Ringhof med forord af Peter Tudvad.

  • Foto: Jøder bliver læsset på toget til Auschwitz i Westerbork, Nederlandende i 1942. Kilde: Rudolf Breslauer / Wikipedia / Public Domain.

    Anmeldelse. Nazisterne hærgede i hele Europa. I Holland skjulte en hollandsk familie den lille jødiske pige Lien. Den engelske forfatter og litteraturprofessor Bart Van Es er barnebarn af Lien’s adoptivmor, og han har skrevet historien om Lien i ”Et liv i skjul”. Det er en rørende historisk beretning om en jødisk kvindes skæbne og familiehemmeligheder.

  • anonyma

    Anmeldelse. Da Berlin faldt i 1945 blev byen overtaget af den røde hær. Da sejren var i hus gik den sejrende hær amok i fest, alkohol og voldtægt af kvinder. Skrigene fra kvinderne kunne høres om natten fordi alle vinduer i byen var knust. De store hospitaler i Berlin anslår, at op til 130.000 kvinder blev voldtaget og hver tiende kvinde omkom - mange efter selvmord. Voldtægterne fandt sted over hele østpreussen, Pommeren og Schlesien og estimater siger, at op mod 2 million kvinder blev voldtaget.90 procent af de gravide fik en abort. I 1954 udgav en anonym kvinde bogen "En kvinde i Berlin", som er et stærkt dokument i dagbogsform om at være kvinde i Berlin i maj 1945. Foto fra filmen af samme navn.

  • Anmeldelse. Traudl Junge fra München blev som 22-årig sekretær for Hitler. Hun levede tæt på Hitler i 3 år og var med til det sidste i bunkeren under Berlin indtil han skød sig selv. Traudl Junge overlevede og skrev sine erindringer i bogen "Til den bitre ende". Bogen er siden filmatiseret i den fremragende "Der Untergang", se foto hvor Traudl Junge sniger sig væk fra Førerbunkeren. Bogen blev udgivet, da Junge døde. Hun var den sidste overlevende af Hitlers medarbejdere.

  • Foto: Udsnit af bogens forside. Fotoet er håndkoloreret af berlin-guide.dk, så farverne er opdigtet. Det er en mut Vera "Spurven" Schalburg, vi ser på fotoet.

    Anmeldelse. Journalist og forfatter Kirstine Kloster Andersen har skrevet "Spurven". Historien er en lille, dramatisk historie om den danske spion Vera Schalburg. Vera "Spurven" Schalburg var muligvis spion for både Sovjetunionen samt Nazi-Tyskland og Storbrittanien under den 2. verdenskrig. Efter krigen har der kun på rygte og konspirationsniveau været viden om, hvad der hændte med Spurven efter 2. Verdenskrig: Var hun død?, levede hun inkognito i England?, havde hun en Cafe i Bruxelles? Var hun gift? Levede hendes børn? Kirstine Kloster Andersen har taget et deep dive i arkiver Danmark, Tyskland, Belgien og England.