Lichtenberg

 • Schloss Friedrichsfelde Fra Wikipedia

  Foto: Hejkal, Schloss Friedrichsfelde, Wikimedia/ (CC BY-SA 2.0 DE)

  Schloss Friedrichfelde ligger idag midt i Berlins anden zoologiske have: Tierpark.

 • weitlingkiez

  Foto: Weitlingstrasse. Fotograf: 44penguins, CC BY 3.0

  Weitlingkiez er egentlig et lille hyggeligt kvarter i Lichtenberg i gaderne omkring Weitlingstrasse. Nord for Victoriastadt og østlig fra jernbanerne til Ostkreuz. Byen her opstod ret sent i 1800-tallet og i tiden omkring første verdenskrig blev der også bygget af bauhaus-arkitekter. Udbombede bygninger blev efter krigen erstattet af DDR-boligbyggeri. Hele området forfaldt og blev først saneret efter murens fald i midten af 1990’erne.

 • Den anden zoologiske have

  Berlin er en fantastisk by at holde ferie i med ungerne. Det er ikke almindeligt, at der er hele to zoologiske haver at besøge. Men sådan er det i Berlin.

 • dongxuan3

  Vietnam ligger i Lichtenberg. I den østlige, langt-fra-glamourøse forstad Lichtenberg ligger Dong Xuan Center midt i et industriområde. Træd ind her og skift fra nedslidt tidligere-DDR til farvestrålende asiatisk marked.

 • Politiske fanger og politisk forfølgelse i Tyskland er heldigvis henvist til historiebøgerne nu. Fænglset i Hohenschönhausen i Berlin er centralt i historien om politiske forfølgelse i DDR - og du kan besøge fængslet, der nu er blevet et historisk mindesmærke. Du kan også tale med tidligere fanger. Det er faktisk dem, der viser dig rundt. De personlige skildringer gør stort indtryk - og det kan gå hen og blive det du husker allerbedst fra Berlin.

 • Det tysk-russiske museum Karlshorst har rødder i den 2. verdenskrig. I april 1945 under angrebet på Berlin valgte Marshal Georgy Zhukov - den russiske kommandant - at etablere sit hovedkvarter i Karlshorst. 

 • Erich Mielkes kontor

  Foto; Erich Mielkes kontor. Stig Yding Sørensen, 2009.

  Den 15 januar 1990 besatte demonstranter hovedkvarteret for Ministeriet for Statssikkerhed - også kendt som STASIs hovedkvarter i østbydelen Berlin-Lichtenberg. Berlins borgerkommite opløste STASI og gjorde Stasihovedkvarteret til et museum og et nationalt mindested. Fra den ene dag til den anden. Du kan besøge STASIs hovedkvarter i Berlin.

 • karlshorst

  Lichtenberg er en bydel øst for Prenzlauer Berg. Pænt langstrakt med 260.000 indbyggere omfatter den mindre bydele som fx Wartenberg i Nord og Karlshorst i syd, hvor russerne slog deres hovedkvarter op, Hohenschönhuasen, hvor STASI slog hovedkvarteret op. Man er ikke i tvivl Lichtenberg er tidligere østberlin. Lichtenberg er dog primært et sted man bor. Måske fordi man ikke ved, hvor man så skal flytte hen.