Lausitzer Neiße

Lausitzer Neiße eller Neiße er en flod i Tjekkiet (54 km) og langs grænsen mellem Polen og Tyskland (198 km), med en længde på totalt 252 km. Den er en af Oders bifloder fra venstre, og munder ud i Oder Ratzdorf. Floden har sit udspring i Isergebirge nær Nová Ves nad Nisou i Tjekkiet, og har et afvandingsområde på 4.297 km² (deraf 2.197 i Polen). Første del af det fulde navn på floden henviser til at den løber i regionen Lausitz, og bruges når man vil skelne floden fra andre floder ved navn Neiße. Må ikke forveksles med floden Glatzer Neiße, som løber længere mod øst. Det gjorde Storbrittanien og USA da de forhandlede med Stalin om Polens nye grænser. Stalin kendte forskellen og det rykkede grænsen til Lausitzer Neisse istedet for Glatzer Neisse, som de andre troede var aftalen.

  • Guben

    Guben er en lille by ved Neissefloden i det østlige Tyskland. Så langt mod øst, at halvdelen af byen ligger på den anden side af floden. Siden 1945 har den anden halvdel været en polsk by ved navn Gubin. Måske værd at besøge for at anskue konsekvenserne af krigen i 1945: En delt og smadret by, hvor den gamle kirke er udbrændt og halvdelen af indbyggerne har forladt byen siden 1990. I dag bor der omkring 16 - 17.000 mennesker i den tyske halvdel og i den polske halvdel. Der er også lidt interessant industrihistorie - og så naturligvis Plastinarium.

  • Gorlitz

    Længst mod øst i Sachsen ligger Görlitz, som egentlig kun er en halv by ned mod floden Neisse. For på den anden side ligger resten af byen, som i dag er polsk og hedder Zgorzelec. I dag er grænserne åbne, og takket været Schengen kan man frit spadsere fra den tyske til polske del af Görlitz / Zgorzelec. Turen fra Berlin er lidt lang, så slå måske besøget sammen med en tur til Dresden.