Journalistik

  • Postkortforside

    Anmeldelse. Mandy Robotham har skrevet et kulørt, feministisk drama om journalister i Berlin i årene før 2. verdenskrig. Mandy Robotham følger den nyuddannede journalist Georgie Young da hun i 1938 rejser til Berlin som udenrigskorrespondent for Londonavisen The Chronicle sammen med sin kollega Max Spender. Der er drama for hele orkesteret med kærlighed, nazister, jødeforfølgelse, sammenhold og bedrag. Grafik fra bogen forside af Stephen Mulcahey.

  • Lars martinGoebbels

    Foto: Goebbels, Adolf Hitlers kommunikationsmonster, som udnyttede både radio og film og jernhård styring af pressekorpset til at udbrede den nazistiske fortælling om tiden.

    Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktaturstat og hvad vidste journalisterne – og hvad kunne de skrive? Hvilket indtryk fik avislæserne?

  • krigsforbrydelserbogskud

    Anmeldelse. Mona Jensen og Palle Andersen har skrevet om tyske krigsforbrydelser 1939-1945 i hele Europa og undersøgt, hvor mange af uhyrlighederne den danske illegale presse fik rapporteret om til danskerne. Den illegale presse havde brittisk, svensk og amerikansk radio som kilder og i nogen grad den russiske radio. Afhængig af politisk ståsted.

  • midtifjendenslejrtotalerkrieg

    Billede: I 1943 brølede Goebbels til hans tilhængere i Berlin: Vil i have den totale krig! Og svaret tilbage var "Ja"!. Billedet er fra wikipedia, Public Domain.

    Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

  • Foto: Potsdamer Platz, 1945, Michael M. Dean, Public Domain, Wikipedia.

    Anmeldelse. Få danskere oplevede Berlins undergang. De der var journalister kunne berette direkte fra fjendens lejr. En af dem var journalisten Arild Hvidtfeldt, som i erindringsbogen "I fred og krig" fra 1995 fortæller om sine oplevelser i Berlin.

  • Anmeldelse. Flere danske journalister var i Berlin under 2. verdenskrig mens bomberne faldt. Henrik V. Ringsted var Politikens markante udsendte - og efter krigen var han korrespondent ved processerne i Nürenberg. Det kan man læse om i hans "Erindringer " i bind 1-3.