Gyldendal

  • Anmeldelse. Selvom Berlin er en f.a.n.t.a.s.t.i.s.k by, så har Tyskland meget mere at byde på. Den danske forfatter Henriette Harris, der bor i Berlin, har været på en længere rejse til 6 tyske byer. Og sikke en rejse. For mange danskere har Tyskland været det stykke Autobahn som strakte sig fra Padborg til Brennerpasset, hvor ferien endelig kunne begynde. Det er på tide at køre fra ved Ausfart og investere lidt tid i vores store nabo. Vi er tæt forbundne og Tyskland har meget at tilbyde.

  • berlindiaries

    Anmeldelse. "Dagbøger fra Berlin" er skrevet af den russiske prinsesse Marie Wassilchikoff, som boede i Berlin under 2. verdenskrig.

  • KatastrofalTriumffoto

    Anmeldelse. Krigen 1870-71 mellem Preussen og Frankrig gjorde muligt for den preussiske kansler Otto von Bismarck at samle de tyske lande under en Kejser. Danmark vaklede og havde nær valgt side med franskmændene, der tabte krigen. Militærhistorikeren Niels Bo Poulsen forklarer og fortæller om krigen og danskernes forhold til krigen i det der må være årets militærhistoriske udgivelse. Fotoet er fra bogens forside

  • forår

    Foto: ThomasWolter/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Joachim Gauck blev Tysklands forbundspræsident den 18. marts 2012. Gauck er præst, anti-kommunistisk menneskerets aktivist og var medstifter af oppositionsbevægelsen Neues Forum, der blev dannet under die Wende. Gauck har skrevet sine erindinger i bogen "Fra vinter til vår - mit livs rejse". Om at være præst i DDR om hans tid som chef for bevarelse af STASI arkivers efter genforeningen. Bogen er udgivet af Gyldendal.

  • trummeriberlin

    Anmeldelse. De fleste fortællinger om 2. verdenskrig slutter med tyskernes overgivelse og de 2 atombomer i Japan. Den hollandske forfatter Ian Burumas fortælling "År NUL - en fortælling om 1945" handler om månederne efter afslutningen: De lange knives nat, sortbørshandel, dødsdomme afsagt i flæng og folkevandringer som aldrig før. I Tyskland tales om stunde 0. Nul-tidspunktet - der hvor hvortiden nulstilles og alting kan begynde forfra.

  • tyskhjerte

    Foto: MuratSoyluoglu/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Per Øhrgaard har skrevet essayet "Tyskland - Europas hjerte". Essays er en personlig form for tekst. Næsten som en kronik. Per Øhrgaards essay er udgivet på Gyldendal og er på næsten 300 sider. Essay vel fordi der ikke er tale om en fagbog i traditionel forstand og Per Øhrgaard blander da også personlige erindringer og politiske synspunkter og vurderinger ind i teksten. Der er ikke tvivl om, at det er personligt.

  • dodenivenedigfuld

    Foto: Fra optagelsen af filmen ”Døden i Venedig”, fra venstre instruktøren Luchino Visconto, Sargio Garfagnoli (Der spiller Jaschu) og Björn Andrésen, som spiller Tadzio. (Public Domain).

    Anmeldelse. Thomas Mann skrev den lille roman «Døden i Venedig» i 1912. Så berlin-guide er lidt sent ude med anmeldelsen. Anledningen er Gyldendals ny udgivelse af romanen. Det er tiende gang. Og man må bare sige, at Thomas Mann ikke har tabt pusten selvom mere end 100 år er gået. Kender du ikke romanen ligger der en læseoplevelse og venter.

  • ubbesentværs

    Foto: Fra bogens forside. Foto taget af forfatteren.

    Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i de fleste østeuropæiske lande og svaret er vel nærmest tjaa…ja. Hele turen beretter Thomas Ubbesen om i bogen ”Vi var folket – møde med østeuropæerne 30 år efter murens fald”.

  • mielke

    Anmeldelse. STASIland handler om STASI i DDR. Set fra både medarbejdere i STASI og fra ofrenes side. Den australske journalist Anna Funder arbejdede i Berlin i 1990’erne efter murens fald. I aviserne skriver man hver dag om fremskridtet – og Anna Funder undrer sig – for hvad blev der af STASIs ofre og STASI medarbejderne, deres forfølgere og bødler? Hun sætter en annonce i avisen og bogen handler om de mennesker og skæbner hun kommer i kontakt med.

  • hartziv

    Foto: Demonstration mod Hartz IV. By Björn Laczay from Moosburg, Germany (Flickr.com - image description page) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

    Anmeldelse. Tyskland strøg lige igennem finanskrisen. Tyskland dikterer den økonomiske politik i Europa. Tysk eksport trækker Europas økonomi igang. Hva' dælen foregår der egentlig. I Danmark følger vi ikke tysk politik særlig tæt. Men nogle gør. Journalisten Poul Scheuer har på dansk industris vegne fulgt det tyske arbejdsmarked og tysk politik tæt. I bogen "Reformerne der ændrede Tyskland - forbillede eller skræmmeeksempel?" sætter Poul Scheuer den store lup på tysk arbejdsmarkedspolitik.

  • amongothpaabalkon

    Foto: KZ-Kommandant Amon Göth på balkonen i hans villa med cigaret og riffel. Fra balkonen kunne han skyde tilfældigt udvalgte fanger i KZ-lejren Plaszow.

    Anmeldelse. ”Amon - Min bedstefar ville have skudt mig” er Jennifer Teeges fortælling om hendes bedstefar. Bedstefar var Amon Göth, som var nazistisk lejrkommandant i Plaszow-lejren ved Krakow under 2. Verdenskrig. Har du set filmen ”Schindlers liste” husker du sikkert, hvordan kommandanten fra sin solbeskinnede altan stod og skød jødiske fangere neden i lejren for morgenhyggens skyld. Det var Amon Göth. Jennifer Teege opdagede først som voksen, hvem hendes bedstefar var. Hun tager os med på hele den rutschetur som opdagelsen gav hende. Hvad med den rare bedstemor? Eller Jennifer Teeges israelske venner, hvis familier forsvandt i nazisternes udryddelseslejre?

  • hitlersregering30januar

    Foto: Hitlers første regering, Koalitionsregierung des Deutschen Reiches, Forrest siddende Göring, den nyslåede Kansler Adolf Hitler og Von Papen. Bundesarchiv Bild 183-H28422, Reichskabinett Adolf Hitler.jpg (CC BY-SA 3.0 DE)

    Anmeldelse. ”Banemændene” er fortællingen om Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten i 1933. Weimarrepublikken bliver en turbulent og kaotisk tid. I et Tyskland, der skal på fode igen efter Første Verdenskrigs nederlag, opstår et inferno af politiske kampe og fraktioner. Fra kejsertro til konservative og socialdemokrater til ekstremister på både venstre-og højrefløjen – herunder nationalsocialisterne, med Adolf Hitler i spidsen.

  • mordpaacivile

    Foto: Tyske soldaters mord på civile bønder i Polen, 1943

    Anmeldelse. Konstantin Boggosch bliver født ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han er et ”lykkebarn” som redder moderen fra de russiske officerers overgreb, da hun som højgravid sætter sig op mod deres hærgen i efterkrigstidens Tyskland. Men familien Boggosch har en lang slagskygge, faren er dømt nazistisk krigsforbryder, og det kainsmærke hænger ved familienavnet.

  • Anmeldelse. 14 kendte danskere fortæller levende og med historisk indsigt om deres liv under Den Kolde Krig. Fra Anden Verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Gennem nye og unikke samtaler tager de læseren med på en rejse i en splittet verden, der flere gange stod på kanten til en atomkrig mellem USA og Sovjetunionen. Hvordan var det at vokse op midt i denne verdenskonflikt, og hvilke spor trak Den Kolde Krig ind i deres voksenliv?

  • jenspeterjssenfoto

    Foto: Jens Peter Jessen (1895 i Tinglev - 1944 i Plötzensee). Fra WikiWand.

    Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvrige attentat mænd henrettet før krigens afslutning. Attentatet blev kendt med filmen "Valkyrien" med Tom Cruise i hovedrollen som Claus von Stauffenberg.

  • astanielsen

    Billedet: Fra filmplakaten til Dirnentragödie af Joseph Fenneker i 1927. Asta Nielsen trækker hele filmen.

    Anmeldelse. For mere end halvfjerds år siden skrev Asta Nielsen (1881-1972) sine erindringer i bogen ”Den Tiende Muse”. Det er en fremragende bog. Ikke om så meget om Asta Nielsens filmkarriere og kærlighedsliv. Die Asta fortæller om hendes fattige opvækst i den sidste del af 1800-tallet i København og Malmø – og om det at være verdensstjerne.

  • Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skriver for Weekendavisen. Han har skrevet en solid bog om det ny højre i Tyskland.

  • thomasmann

    Foto: Forfatteren Thomas Mannpå Hotel Adlon i Berlin i 1929 på vej til at modtage sin Nobelpris i Stockholm. Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst - Zentralbild (Bild 183)

    Anmeldelse. Thomas Mann er en af Tysklands helt store forfattere. Hans første store roman Huset Buddenbrooks skaffede ham nobelprisen i litteratur i 1929. Hans anden roman, som han selv kaldte et lystspil i romanform er romanen ”Kongelig Højhed”. Gyldendal har udgivet "Kongelig Højhed" for første gang i en fuld dansk oversættelse, som er meget imponerende.

  • siegfriedlenzoverloberenvignet

    Anmeldelse. Siegfried Lenz’ roman overløberen blev udgivet i 2014 – med mere end 60 års forsinkelse. Romanen handler om det sidste år af krigen, hvor alting er i opløsning på østfronten. Ude i et sumpet skovområde ved de Masuriske søer står en lille deling værnemagtssoldater og holder vagt ved en jernbane. Hovedpersonen Poska ender med at slutte sig til den røde hær. Han bliver overløber. Foto fra bogens forside.

  • Mann550

    Billede: Bogens forside billede med Familien Mann - næsten samlet

    Anmeldelse. Forfatteren Thomas Mann var en af det forrige århundredes mest beundrede forfattere. Historien om Husets Buddenbrook er stadig værd at læse. Thomas Mann fik Nobelprisen. Han var feteret og betydningsfuld tidligt i sit liv. Han var gift og havde seks børn. Det var farverige tyskere, som stod op imod Hitler. Tilmann Lahme har skrevet en biografi om familien.

  • Anmeldelse. Den første Verdenskrig har vi næsten glemt i skyggen af den anden verdenskrig. Måske fordi Danmark ikke deltog. Måske den står stærkere for de sønderjyder, som syd fra grænsen var tvunget til at deltage? Erling Jepsen har skrevet romanen om ”Erna i krig”. En underfundig, handlingsmættet historie, som tager os med Erna ud i den første verdenskrig.

  • midtifjendenslejrtotalerkrieg

    Billede: I 1943 brølede Goebbels til hans tilhængere i Berlin: Vil i have den totale krig! Og svaret tilbage var "Ja"!. Billedet er fra wikipedia, Public Domain.

    Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

  • Anmeldelse. Goethes FAUST er lige som et juleeventyr, bare med sataniske orgier med hekse. Wolfgang Goethe skrev alletiders største, tyske dramatiske værk og nu har Gyldendal udgivet oversættelse nummer 8 af Jon Høyer. Det er anderledes at læse en bog på rim. Men det er en oplevelse.

  • GoetheLidelser

    Anmeldelse. J.W Goethe udgav ”Den unge Werthers lidelser” i 1774. Den blev en stor succes og selv Napoleon blev fan af Goethe. Den unge Werther forelsker sig håbløst og lidenskabeligt i Lotte, der bliver gift med Albert. Og han ser ikke andre udveje end at tage livet af sig selv. Unge mennesker i hele Europa følte med Werther, oplevede ulykkelige kærligheder og tog livet af sig selv. Det forunderlige er, at her 250 år senere føles historien stadig frisk og velfortalt.

  • IdaHedelandskab

    Maleriet er "Hedelandskab med en dagvogn" (1913) af Hans Schmidt.

    Anmeldelse. Ida Jessens forrygende bog ”Kaptajnen og Ann Barbara” udspiller sig på den jyske hede i midten af 1700-tallet. Når berlin-guide anmelder bogen, så er det fordi historien om kartoffeltyskerne indgår som en central del af fortællingen. Og fordi det er en skøn bog. 

  • Berlingader

    Foto: Pixabay

    Anmeldelse. Lone Bech har boet i 20 år i Berlin og kender byen som sin egen bukselomme. I bogen "BERLIN meine Liebe!" inviterer hun os med rundt til hendes favoritpletter - om det er barer, museer eller restauranter. En fin lille bog med masser af inspiration.

  • Foto: Potsdamer Platz, 1945, Michael M. Dean, Public Domain, Wikipedia.

    Anmeldelse. Få danskere oplevede Berlins undergang. De der var journalister kunne berette direkte fra fjendens lejr. En af dem var journalisten Arild Hvidtfeldt, som i erindringsbogen "I fred og krig" fra 1995 fortæller om sine oplevelser i Berlin.

  • reichhundtyskland

    Otto von Bismarck med rigshundene Tyras II og Rebecca in 1891. Grand danois'er - som på grund af 1864 kom til at hedde "Deutsche Dogge". Skønne hunde.

    Anmeldelse. Tyskland er nyt, forenet, demokratisk, fredeligt. Lykke Friis, der med dansk far og tysk mor, forener et tysk og et dansk syn på verden har skrevet bogen "Hund efter Tyskland" i fejringen af 25-året for murens fald. "Hund" skal tages bogstavligt, for Lykke får øje på hunde allevegne i det tyske landskab fra Frederik den Store til Angela Merkel - som helst er hundefri. Det er bestemt værd at tage med på Lykke's rejse gennem den tyske historie.

  • benelton

    Foto: Fra bogens forside

    Anmeldelse. I 1920 bliver to drenge født samme dag i Berlin. Den ene er jøde, den anden er adopteret og arier. De vokser op som tvillinger. Paulus er klog, rolig og analyserende. Otto er naiv, vild og impulsiv. De to brødre slås og konkurrerer mod hinanden, ikke mindst i kampen om den smukke Dagmar, som de begge er dybt forelskede i. Men i 30'ernes og 40'ernes malmstrøm af historiske begivenheder undgår ingen at blive revet med. Det sker også for Paulus, Otto og Dagmar.

  • pomselforsiden

    Foto: Udsnit fra bogens cover.

    Anmeldelse. 103-årige Brunhilde Pomsel arbejdede for en af de værste forbrydere i verdenshistorien. Hun var stenograf i Joseph Goebbels propagandaministerium og sekretær for Joseph Goebbels 1942-45. Det ministerium som fra 1933 til 1945 udsendte en lang strøm af had mod jøder. Og Pomsel løb med uden at tænke videre over det. Sent i sit liv, efter 70 år, fortalte hun sin historie til en journalist.

  • Foto: De overlevende, polske "kanin-piger" fra KZ-lejren Ravensbrück på besøg i USA i 1959. Foto fundet på Conneticut History.org.

    Anmeldelse. Amerikaneren Martha Hall Kelly har skrevet den dokumentariske fiktions roman ”Blomstrende Syrener”, som har kvinde KZ-lejren Ravensbrück som omdrejningspunkt. Bogen handler om de polske fanger, som blev udsat for medicinske forsøg. De, der overlevede, haltede og blev kendt som ”kaninerne” – navnet henviste mere til forsøgs-kaninerne end til den ændrede gangart.

  • Anmeldelse. Lykke Friis er tilbage med en kuffert fra Berlin. Missionen med hendes nye bog ”En kuffert i Berlin” er klar: ”at inspirere flere til at interessere sig for vores store nabo mod syd. Ikke alene er Tyskland Danmarks største samhandelspartner. Med valget af Donald Trump og Storbritanniens snarlige udmeldelse af EU (Brexit) rykker de to lande, som Danmark tidligere har samarbejdet mest med, længere væk.” Og inspirationen er nødvendig, for som Lykke Friis observerer, så er det svært at få øje på nogen opprioritering af Tyskland i Danmark. Tysk er blevet et småfag på universiteterne. Københavns Universitet har flere studerende i Sydney end i Berlin.