demokrati

  • reichstag

    Reichstag er Tysklands parlamentsbygning. Midt i Berlin lige ved Brandenburg Tor. Under den kolde krig var den en del af Vestberlin og Berlinmuren løb direkte bag Reichstag, der stod øde og forladt hen. Parlamentet hedder Bundestag.
  • Barrikadefriedrichstrasse1848

    Die Barricade an der Kronen- und Friedrichstraße am 18.März 1848 - F.G. Nordmann, Farblithograpie, Berlin, 1848

    Martsrevolutionen er en fælles betegnelse for en række borgerligt-liberalt inspirerede revolutioner, der rullede henover de tyske småstater i 1848. Tyskland var splittet i 38 småstater under det tyske forbund. 1848 var et kort tysk demokratisk forår, der dog hurtigt blev udraderet igen.

  • kartoffelrevolution

    I 1847 gik Berlins borgere amok over stigende fødevarepriser. Militæret blev sat ind og efter 3 dage var roen genoprettet. Kartoffelrevolutionen var forløberen for den demokratiske revolution i 1848. Men før da var der flere episoder, hvor borgerne gjorde oprør. skrædderrevolutionen(1830), fyrværkerirevolutionen(1835) og kartoffelrevolutionen(1847).

  • I alle Europas lande er der kæmpet for demokrati. I Tyskland tog turen både forkerte veje og omveje. Det handler den tyske bundesdagsudstilling "Wege - Irrwege - Umwege" om.

  • Berlin er ikke bare en by. I Tyskland fungerer Berlin som sin egen bystat på linje med delstaterne i Tyskland som fx Bayern, Schleswig-Holstein mv. Byrådet omtales derfor som et parlament. De holder til i Abgeordnetenhaus i Niederkirchnerstrasse. Bygningen var før hjemsted for den preussiske landdag.

  • Rigsdagsbranden

    Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R99859 / Unknown / CC-BY-SA 3.0

    Den 27. februar 1933 blev den tyske rigsdag brændt. Gerningsmanden var den hollandske kommunist Marinus van der Lubbe, som blev taget på fersk gerning af politiet. Rigsdagsbranden var anledningen til at Adolf Hitler som rigskansler kunne overtage magten i Tyskland. Kunne det samme være sket i USA i januar 2021, da Kongressen blev stormet? Berlin-guide foretager sammenligningen her:

  • I 1848 blev de enevældige konger udfordret af borgere i hele Europa. Man var blevet oplyste og trætte af... i virkeligheden diktaturer begået af konger og kurfyrster. Det var man også i Berlin, hvor man til sidst fik nok af vilkårligheden og i bogstavligste forstand gik på barrikaderne over hele Berlin. Kongen satte soldaterne ind mod folket og mere end 200 mistede livet før kongen fortrød og lovede demokrati. På stedet er en lille udstilling om demokrati – for her ligger demokratiets forreste og første forkæmpere i Tyskland.