Danmarks historie

Danmark er nabo til Tyskland. uden Tyskland ville Danmarkshistorien se meget anderledes ud.

  •  

    FraDronningen

    Tegningen i Karoline Stjernfelts streg er fra "Dronningen", hvor Caroline Mathilde marcherer afsted i mandetøj og demonstrativt gør, hvad der passer hende.

    Anmeldelse. Tegneren Karoline Stjernfelt er i fuld gang med tegneserien ”I morgen bliver bedre”. Karoline Stjernfelt tager livtag med en af danmarkshistoriens mest interessante dramaer om den sindsyge Christian XII, den tyske livlæge Johann Friedrich Struensee og dronning Caroline Mathilde. Blændende fortalt og tegnet og næppe for børn. Når det ikke er for børn, så hedder det ”Graphic Novel” – og denne her er fra den øverste hylde. Historien om en oplyst preusser, der tog magten i Danmark, hører naturligvis hjemme på berlin-guide. 

  • georgbrandesGeorg Morris Cohen Brandes, 4. 2. 1842-19. 2. 1927 også kendt som Georg Brandes havde også et forhold til Berlin. Georg Brandes boede i Berlin fra 1877 til 1883. Det har han skrevet om i bogen “Berlin som tysk Rigshovedstad” og i sin selvbiografi, Levned.

  • wolgast

    Foto: Steffen Zahn / (CC BY 2.0) licens. En sommerdag i 2018 med udsigt over Wolgast med det hvide rådhus og torvet i midten og løbet Peenestroms ud i horisonten. Det gamle slot lå på øen bagerst til højre i billedet.

    Wolgast er en by i Tysklands fjerneste, nordøstligst hjørne i Mecklenburg-Vorpommern. En lille by, men egentlig er det byen, som markerede Danmarks skifte fra nordeuropæisk stormagt til nedturen som småstat i Europas udkant. Wolgast er en lille hyggelig by, som er et stop værd på vej til ferieøen Usedom. Wolgast kaldes også ”Porten til Usedom”.

  • loven

    Foto: Der Flensburger Löwe, der nu tappert skuer over søen til standbadet i Wannsee. Den fik en gang stjålet halen, men den er sat på igen. Stig Yding Sørensen

    Istedløven har levet en omtumlet tilværelse. Først stod den i Flensborg, så i Berlin, så til København og nu igen i Flensburg. Men i Berlin står der den dag i dag en tro kopi: Der Flensburger Löwe.

  • Danmarks Ambassade

    Foto: Den skandinaviske ambassade er en meget grøn og meget rost bygning i kanten af Tiergarten.

    Ambassaderne i Berlin ligger primært i den sydlige ende af Tiergarten. Der knytter sig flot arkitektur og historier til nogen af ambassaderne. Læs om nogle af dem her - og naturligvis historien om den danske ambassade i Berlin, som har haft en omskiftelig tilværelse.

  • Foto: Keld Yding Sørensen, 2006

    Sejrssøjlen - Siegessäule er helt uundgåelig, hvis du er i Berlin med bil. Søjlen skyder i vejret midt i den store 7 baners rundkørsel Grosser Stern i Tiergarten. Søjlen er fra 1864 til minde om sejren over Danmark i den dansk-prøjsiske krig. Vi mindes krigen mod tyskerne lidt anderledes, men her er vi på besøg hos sejrherren.
  • dobbeltbryllup

    Brandenburgs og Berlins historie er tæt sammenvævet. Og en gang i mellem er der enddag et glimt af dansk historie. Her er et kort overblik over de markgrever, kurfyrster, konger og kejsere, som har regeret Berlin fra 1150 til 1918.

    Fra Danmark er det værd at bemærke pigerne Sophie og Elisabeth, som var danske prinsesser, der blev "dronninger" i Berlin og mødre til i alt 3 regenter i Berlin.  Og de tre prinsesser fra Berlin: Agnes, Anna og Anne Cathrine, der blev dronninger i Danmark og mødre til i alt 4 danske konger (Erik Menved, Christoffer 2, Christian 3 og Frederik 3). Maleriet ovenfor er af Solomon Konick (ca. 1642) (Public Domain) og forestiller dobbelt bryllupet den 10. april 1502 i Stendal.

  • Anmeldelse. Forfatteren og filsoffen Søren Kierkegaard (1813-1855) var i Berlin fire gange. Heldigvis skrev han masser af breve - så vi har et kyndigt og tænksomt øjenvidne i Berlin, som fortæller om mad og drikke, om vejret og tyskerne og de andre danskere i Berlin.

  • astafilmplakat

    Asta Nielsen (1881 - 1972) var dansker og en af de første skuespillere, der satsede på film. Hun var med i 70 spillefilm - heraf er de fire danske og resten er tyske film. Hun var perfekt på stumfilm og formåede at se så lækker ud på film, at publikum bare måtte i biografen. Hun spillede 4 film i Danmark og drog så til Berlin i Tyskland allerede i 1912. Hun er den største verdensfilmstjerne, som Danmark har fostret og den første internationale filmstjerne overhovedet.

  • Citadellet i Spandau ved Berlins vestlige grænse er en af byens ældste bygninger og et sejt fort. Der er voldgrav hele vejen rundt om citadellet, der har været hjem for flere monarker, der bag de tykke mure har forsvaret deres rige mod angribere. I 1340 blev Danmark genfødt i Spandau efter 8 herreløse år under den kullede greve. I 1864 kukkelurede danske soldater her.

  • angrebetpaalas

    Die Erstürmung der Insel Alsen durch die Preußen, Wilhelm Camphausen, 1866

    I 1864 var der krig mellem Danmark og Preussen, der fik støtte af Østrig. Den kaldes også den 2. Schleswigske krig, for vi var også oppe at toppes i 1848. Krigen varede knapt et halvt år fra 1. februar – 20. juli 1864. Danmark tabte og måtte afstå hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig. Det nordlige Slesvig blev efter en folkeafstemning genforenet med Danmark i 1920. Den sydlige del - fra nuværende grænse og ned til Ejderen forblev tysk. I området omkring Sønderborg og Als er der masser af spor og udstillinger om krigen. Men der er også spor i Tyskland og i Berlin.

  • stralsund
    Foto: Stralsunds tage, af Darkone fra Wikipedia / (CC BY-SA 2.0)

    Stralsund. Den idylliske hansestad Stralsund er fredet i verdensklasse af UNESCO. Stralsund har spillet en rolle i Danmarkshistorien, da Valdemar Atterdag blev besejret her og måtte indgå "Stralsundfreden" i 1370 - og igen i 1429 gik det galt. Men tag nu fredeligt til Stralsund og nyd byen og øen Rügen i dag. Der er så meget at se, at Stralsund og Rügen er sin egen rejse værd. Men kan fint kombineres med en biltur til Berlin.

  • Schwerin er hovedstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Byen ligger bare 50 kilometer sydøst fra Lübeck ved Schweriner See og har omkring 100.000 indbyggere. Meget fint velbevaret slot og en gammel bykerne. 200 kilometer fra Berlin - men lige på vejen fra Danmark

  • I 1200-tallet regerede Danmark over der nuværende Danmark, Schlesvig Holstein, Sydsverige, Østersøkysten næsten til Lithauen og dele af Letland.

    Anmeldelse. Kongerækken. Lindhardt og Ringhof har taget hul på en serie af små bøger om den danske kongerække af Anders Olling og Hans Erik Havsteen. De har interesse for Berlin-guide for de danske konger var en overgang også konger over Nordtyskland - og der var forbindelser til Berlin.

  • hcandersen3

    H.C. Andersen holdt af at rejse og han kom flere gange til Berlin og Potsdam. Han var blandt andet til taffel hos Kong Wilhelm I. Rejserne, og de han mødte, er beskrevet i "mit livs eventyr".
  • stargardborg

    Foto; Burg Stargard, berlin-guide

    Burg Stargard er en by og en borg i Mecklenburg, syd for Neu Brandenburg. Den rækker tilbage i tidens tåger. Først nævnt i 1170 som Stargart, men eftersom navnet sandsynligvis er slavisk og betyder Stari (Gammel) og Gard (borg/by/slot), så kan det være meget ældre. Byen hedder i øvrigt Burg Stargard for ikke at forvirre med andre Stargard, som fx i Polen. Borgen ligger en god times kørsel nord for Berlin og er et godt stop-over på vej til fx Stralsund, Rügen eller Usedom

  • stettin

    Foto: Pixabay, (CC0 1.0)

    Szczecin er en havneby i det nordvestlige Polen med 400.000 indbyggere. Det er den næststørste havneby i Polen. Szczecin har mere end tusind års historie – og langt det meste af den historie er kasjubisk, tysk, svensk, russisk, fransk og dansk. Det tyske og danske navn for byen er Stettin. Kasjuberne kalder byen for Szczecëno. Bevægende historie og verdens ældste biograf venter. 

  • TemplinIdyl

    Foto: berlin-guide.dk, 2021, CC

    Angela Merkel er vokset op i Templin i DDR tiden en lille times kørsel nord for Berlin. Stefan Kornelius sammenligner i sin biografiom Angela Merkel livet i Templin med livet i Astrid Lindgrens "Bullerby" - trygt, lykkeligt, nært og fri for politik. Næsten et borgerligt ideal og ikke noget man egentlig forbinder med DDR. Templin er en lille oase, en gammel by, med et hyggeligt torv, og en gammel ringmur. Berlin-guide kan godt forstå henvisningen til ”Bullerby”. Læs, hvordan ”Bullerby” blev bombet i 1944.

  • Anklam

    Billede af Gundula Vogel fra Pixabay

    Anklam er en lille by i det nordøstligste Pommern nær den polske grænse. 15.000 indbyggere. Men byen er verdenskendt for det berømte bysbarn: Otto Lilienthal (23 May 1848 – 10 August 1896). Tysk flypioner. Byen er som Wolgast kendt som "Porten til Usedom" og Anklam er historisk en god ven af Danmark.

  • Stendalby

    Foto: Schiwago: Stendal Marktplatz mit Rathaus und Marienkirche, (CC BY-SA 3.0). Resized.

    Stendal er en by i Sachsen-Anhalt i Tyskland beliggende ca 125 km vest for Berlin og ca. 170 km øst for Hannover. Byen har 36.000 indbyggere (2006) og er den uofficielle hovedstad i Altmark. Det var tidligere en del af markgrevskabet Brandenburg, men blev efter Napoleonskrigene indlemmet i kongeriget Preussen. Fra 1949 til den tyske genforening i 1990 lå Stendal i DDR. Her gjorde en dronning fra Fyn Preussen protestantisk.

  • christian9medfamilie

    Maleri: Maleriet forestiller den danske Christian den 9 og hans familie. Maleriet hænger på Christiansborg og illustrerer, at Christian den 9 nærmest er stamfader til de fleste europæiske kongehuse. De højadelige slægter og kongehuse i Europa er i hele den veldokumenterede tidsregning flettet ind i hinanden. Men Christian den 9. og hans dronning var egentlig tyskere.

  • bendlerblock

    Foto: Jörg Zägel/ Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

    Bendlerblock på Reichpietschufer 74/76 i Berlin-Tiergarten, bygget 1911-1914 som Reichsmarineamt. I dag er det forsvarsministeriet. Fra dette kompleks blev angrebet på Danmark planlagt.

    En ny bog, "ANGREBET - Den danske og den tyske fortælling om 9. april i Danmark" af Keld Yding Sørensen, trækker flere spor til Berlin. Det var i Berlin, at angrebet på Danmark blev besluttet og planlagt. Bogen beskriver minutiøst henover 528 sider de tyske motiver, planlægningsfasen, opmarchen og angrebet nærmest minut for minut. Hele tiden fra såvel dansk som tysk side. Allerede i starten af bogen befinder man sig hurtigt i Berlin, hvor læseren møder chefen for den tyske krigsmarine. En mand som gjorde, hvad han kunne for at overtale Hitler til et angreb mod nord.

  • Denstorekurfürste

    Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante kurfyrster og konger af huset Hohenzollern lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. De har alle øgenavne. Det hele begyndte med den store kurfürste i Brandenburg som lagde fundamentet.

  • Fredrikoglouise

    Billede: Det unge kongepar, Kong Friedrich-Wilhelm III. af Preußen og dronning Luise i 1798. 

    Frederik Wilhelm den III blev konge i 1797. Hans største success var nok at gifte sig med Louise af Mecklenburg-Strelitz, også kendt som Luise. Luise var superpopulær og opfattes som idealet for den tyske kvinde. Selv nazisterne kunne fremhæve hende som idealbilledet på den tyske moder og hun har fortsæt en høj stjerne i Berlin:Hun var smuk, og gavmild. Gav penge og omsorg til fattige børn. Men Louise var ikke bleg for at blande sig i politik.

  • BHJohanogOtto

    Foto: Johan og Otto ved grundlæggelsen af Berlin, 1237. Public Domain.

    Berlins tidlige historie er fuld af riddere, korstog, borge der erobres, hedninge der kristnes og med masser af tråde til Danmark. Der er også tråde til andre dele af Europa, så måske beretningen er lidt skæv. Historien går næsten 2000 år tilbage i tidens tåger.

  • IdaHedelandskab

    Maleriet er "Hedelandskab med en dagvogn" (1913) af Hans Schmidt.

    Anmeldelse. Ida Jessens forrygende bog ”Kaptajnen og Ann Barbara” udspiller sig på den jyske hede i midten af 1700-tallet. Når berlin-guide anmelder bogen, så er det fordi historien om kartoffeltyskerne indgår som en central del af fortællingen. Og fordi det er en skøn bog. 

  • genfmaleri

    Anmeldelse. Sønderjyllands fredelige genforening med Danmark i 1920 skulle have været fejret i stor og national stil i 2020. Men det satte COVID-19 stop for. Det ødelagde festen, men jo ikke genforeningen. Der er kommet flere bøger om genforeningen og en af dem er Hans Schultz Hansens ”Genforeningen”. Den anmeldes her.

  • muttercourage

    Foto: Helene Weigel, Brechts kone, spiller Mutter Courage. Det er et Berthold Brechts mest kendte stykker og det bliver jævnligt sat op i Berlin. Der er ikke mange rekvisitter, for Berthold Brechts indstilling var, at det var teksten man skulle lytte til. Resten var sekundært. Det gør det efter berlin-guide's mening til et rasende kedeligt stykke.

  • butiksfacadeiBerlin1938

    Foto: Karl H. Paulmann (CC BY 2.0). Das Foto und Beschreibung in Christoph Kreutzmüller; Bjoern Weigel: Kristallnacht? : Bilder der Novemberpogrome 1938 in Berlin. Berlin : Kulturprojekte Berlin, 2013 ISBN 978-3-940231-08-6, S. 44–45 Potsdamer Straße 26. Links im Bild Martha Jacobowitz, ermordet 9. Mai 1942 im KZ Kulmhof

    Den 9. november 1938 smadrede nationalsocialister jødiske kirkegårde, synagoger og butikker. Næsten 7.500 forretninger blev ødelagt og 267 synagoger blev brændt. Jøder blev standset på gaden eller hevet ud af deres hjem og 91 blev tævet ihjel, og 30.000 jødiske mænd blev samlet i KZ-lejre i løbet af den 10. november. Gaderne var oversåede med glasskår fra ruderne og de glimtede som krystaller. Deraf krystalnatten.

  • Hansestad Greifswald ligger ad Pommern til i Tysklands nordøstligste hjørne, Forpommern. Delstaten hedder Mecklenburg-Vorpommern og er du på de kanter sætter de 57.000 indbyggere pris på dit besøg. På universitet fra 1456 kan du på institut for Fennistik und Skandinavistik lære at tale dansk. Greifswald ligger 200 km nord for Berlin. Nok lige på kanten til et dagsbesøg – men så snup en overnatning.