Berlins pladser

 • Tagene omkring Gendarmenmarkt

  Foto: Stig Yding Sørensen, 2008. Gendarmenmarkt i vinterklæder.

  Gendarmenmarkt er Berlins smukkeste plads og en af de smukkeste i Europa. Den er inspireret af Piazza del Popolo i Rom. Pladsen er omkranset af skuespillehuset og tvillinge katedralerne: Den tyske katedral på den sydlige del af pladsen og den franske katedral på den nordlige del af pladsen.
 • Pariser Platz er med sin beliggenhed for enden af Unter den Linden og for foden af en af Berlins mest kendte vartegn - Brandenburger Tor, et af de mest besøgte steder i Berlin. Under Berlins deling lå pladsen øde hen, men i årene efter Tysklands samling er de omgivende bygninger restaureret og nu er pladsen vakt til live igen. Det er her man kan finde sig en droche, så man med hest og vogn kan promenere standsmæssigt som turist. 

 • Alexanderplatz eller bare ”Alex” er et travlt knudepunkt i Berlin. 3 undergrundslinier, S-bahn og Strassenbahn, regionalbahn og internationale tog. En halv million mennesker bruger dagligt ”Alex” som omstigningssted. Det er mere end 10 gange så mange som Danmarks travleste station: Nørreport. Se film her. Alexanderplatz har skiftet ham og udseende flere gange gennem tiden og afspejlet samfund som kejserriget, industribyen, DDR hovedstaden og ny moderne by. Men Alex har altid været et travlt knudepunkt for Berlinerne.

 • potsdamplatzFoto: Potsdamer Platz. Stig Yding Sørensen, 2011.

  Potsdamer platz er Berlins historie – fra at være byens travleste plads før krigen, udbombet efter krigen, ingenmandsland under muren til nu at være byens businesskvarter. Potsdamer Platz må du forbi på din tur til Berlin.

 • Leipziger Platz er en stor otte-kantet plads midt i Berlin. Den ligger som afslutningen af Leipziger Strasse og støder op mod Potsdamer Platz. Ind til murens fald var her intet. Alt var bombet væk under krigen og derefter ryddet for at give plads til ingenmandslandet bag muren. En dødsstribe uden bygninger, som kun kunne passeres med livet som indsats. Men i dag er pladsen stort set tilbage i al sin vælde med ny arkitektur.

 • savignyplatz

  Foto: Uwe Thobae, "Savigny-Platz in Berlin. Knabe mit Ziege von August Kraus", (CC BY-SA 3.0). Skaleret til 550 px.

  Savignyplatz ligger i Charlottenburg i Berlin og krydses af tre gader: Den store Kantstrasse, Grolmanstrasse og Knesebeckstrasse. Pladsen omkranses stort set af cafeer og restauranter, og i midten et lille parkanlæg, der er delt på midten af Kantstrasse. Den ene side af pladsen udgøres af Bahnhof Savignyplatz, hvor der i buerne under er en fremragende kunstboghandel: Bücherbogen.

 • Zietenplatz er en lille plads midt i Berlin på Mohrenstrasse mellem Wilhelmstrasse og Mauerstrasse. Pladsen hedder Zieten plads efter den preussiske general Hans Joachim von Zieten. Pladsen er et preussisk udstillingsvindue med en lille parade af vigtige preussiske generaler fra syvårskrigen.