Foto: Murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse.
Kom rundt i det gamle Berlin. Rosenthaler Vorstadt, Spandauer Vorstadt og "Scheunenviertel" er klassiske Berlin kvarterer. Spandauer Vorstadt var jødernes kvarter før 1933. En stor del var fattigt. Siden genforeningen er det hele frisket op og det myldrer med modebutikker, smarte sko, dyrt men vakst genbrug. Det oser af historie.
Går du hele ruten er der præcis 5 kilometer, men som du kan se på kortet er der flere mulige genveje - og masser af afstikker muligheder.
Turen begynder ved murens dokumentationscenter og murens mindesteder i Bernauerstrasse. Ruten fører langs dokumentationscenteret og der er gratis adgang til det hele. Drej til højre ved Strelitzerstrasse. Hvis du går i weekenden er kan du se det enorme loppemarked i Mauerpark på den anden side af Bernauerstrasse. Du går nu igennem det område, der er kendt som "Rosenthaler Vorstadt".
Ned af Strelitzerstrasse, til højre ad Anklamerstrasse, til højre af den store Brunnenstrasse og til højre igen ved første vej: Invalidenstrasse. Lige på hjørnet ligger Ackerhalle fra 1888, der har før var en af de 14 markthaller i Berlin. Overfor ligger Elisabethkirken, som er bygget efter planer af Schinkel. Du kan også se et varehus i Jugendstil. Brunnenstrasse var i begyndelsen af det forrige århundrede kendt som "Nordens Ku'dam" - norden her ment som det nordlige Berlin. Drej ned af Ackerstrasse, og til venstre hen ad den travle Tor Strasse. Et vend ned af Rosenthalerstrasse og du er nu i "Spandauer Vorstadt" - det gamle jødiske kvarter. Kvarteret strakte sig gennem "Scheunenviertel" til Alexanderplatz. Før 1933 var Scheunenviertel et fattigt slumkvarter.
Foto: Synagogen i Oranienburgerstrasse.
Gå ned ad Linienstrasse, Gr. Hamburgerstrasse, Auguststrasse og Tucholskystrasse til Oranienburger Strasse. Her er der ikke langt til Tacheles og den jødiske Synagoge. På den anden side af vejen ligger den lille Monbijoupark. Til venstre ad Krausnickstrasse, Gr. Hamburgerstrasse igen, til højre ad Auguststrasse og til højre ad Gipsstrasse - og så det sidste stykke ned til Hackescher Markt, hvor det myldrer med restauranter. Vores favorit til øllet er Weihenstephaner, som er verdens ældste bryghus.
Den sidste del af ruten må du tage i lidt friløb og besøge nogle af baggårdene, der er fyldte med små lækre forretninger. Den største og mest kendte er Hackesche Höfe.
Se også