Lieberose og døden i skovene

Lieberose

Lieberose er egentlig bare en lille by i den nordlige del af Spreewald. Skove og marker omkredser byen. Men i 1943-47 omdannede først SS-Division ”Kurmark” og siden den russiske hærs hemmelige tjeneste ”NKVD” Lieberose til en dødsmark. Syd for Lieberose havde DDRs hær, NVA, 25.000 hektarer militært øvelsesterræn. Lieberose betyder vel noget i retning af ”kærlighedsrosen”. 120 kilometer sydøst for Berlin.

 

Der var egentlig aldrig rigtigt sket noget videre i Lieberose. I 1759 havde Frederik den Store samlet sine sin nye hær i nærheden, efter at den var slået ved Kunersdorf i 7-årskrigen. Han red efter både den østrigske og den russiske hær for at slå dem i Schlesien. Samlingspunktet for den bedrift minder ”Frederiksstenen” eller ”Köningsstein” mellem Behlow og Goschen om. Stenen er sat at trofaste preussere (Gewidmet 1912, von getreuen Preussen) i 1912.

KZ-lejr Lieberose

I 1943 oprettede SS KZ-lejren Liberose som en afdeling (Aussenlager) af KZ-Sachsenhausen. Fangerne var tiltænkt at bygge det største militære øvelsesterræn i Tyskland for SS. Pladsen skulle fylde 38.000 hektarer, hvorfor hele 17 landsbyer blev eksprorieret.

Der blev hentet arbejdskraft i KZ-Auschwitz og KZ Gross-Rosen. Mest ungarske og polske jøder. Fangerne blev ”evakureret” i 1945 og sendt på en dødsmarch til Sachsenhausen. 1.352 var ikke i stand til at deltage i marchen, og de blev henrettet på stedet af SS. I Sachsenhausen blev 400 dræbt. De sidste fanger blev sendt til KZ-Mauthausen. Da der var flest fanger var der 4.350 fanger, og i alt passerede 10.000 fanger gennem lejren. Det anslås, at det gennemsnitlige dødstal var på 30 fanger om dagen. En massegrav med 577 personer blev opdaget i 1970, hvoraf 541 havde skudsår i kraniet.

Lederen af lejren var SS-Hauptscharfürer Wilhem Kersten. Han blev arresteret af briterne under navnet Erich Berg. Men han blev genkendt som SS og dømt et år og ni måneders fængsel. Derefter åbnede han en købmandsbutik i Lübeck. I 1950’erne og 1960’erne blev der rejst anklager mod ham for mishandling af fanger. Han døde i 1970 Nürnberg, da nye anklager blev rejst mod ham.

Speziallager 6 Jamlitz

Men grusomhederne i Lieberose sluttede ikke med SS. Fra 1945 til 1947 oprettede NKVD en fangelejr her, kaldet Speziallager 6 Jamlitz med 7.600 til 10.300 fanger. Det var primært politiske fanger, som kunne dække alt fra nazi-kriminelle til børn, der blev mistænkt for at være ”varulve”.

Her døde omkring i gennemsnit 25 fanger om dagen i februar 1946. Det anslås at omkring 5.000 mennesker døde her. Sult og mangelsygdomme var hovedårsagerne. I nærheden havde NKVD en straffebunker, hvor kosten var endnu ringere og der var koldt. Der kunne man sidde i en til ti dage. Da lejren blev opløst i 1947, blev omkring 1.000 fanger sendt videre til Sibirien og 4.400 blev fordelt til andre speciallejre.

... og ansvaret?

Mens SS-ansvarlige blev retsforfulgt og kendes ved navn, så er ingen blevet retsforfulgt i NKVD. Og de ansvarlige er navnløse. Sådan er det at være sejrherre. NKVD Speziallager 6 i Jamlitz forblev en hemmelighed i DDR. I stedet stod de russiske soldater æresvagt om den nazistiske KZ-lejr, og børnene i Lieberose satte fredsnelliker i deres geværkolber. I april 1990 blev en massegrav fundet.

I dag er der mindesmærker og et lille privat museum findes også på vejen op mod mindesmærket for KZ-Lieberose.

Har du mere tid i Lieberose, så er en spadseretur i slotsparken omkring slottet Lieberose anbefalet. Der står også en milepæl sat af August den Stærke i 1737. Milepæle blev anvendt af postvæsnet til udregning af porto og afstande. Der er heller ikke langt til Schwieloch søen eller en gåtur i Schlaube dalen, som skulle være ret skøn. Lidt syd for Lieberose finder du Lieberose "Ørknen" - som er et stort sandet areal.

Lieberose er 120 kilometer fra Berlin.