Den tyske krigsmarines hjerte – nu kun ruiner at finde

Den tyske søkrig blev styret fra Berlin fra 1943-45 af overkommandoen for den tyske krigsmarine [OKM]. Kommandocentralen lå ca 30 kilometer nord for Berlin i en skov. Bunkere, kaserne og master beskyttet af flak og maskingeværer. Lidt uklart om bunkerne blev sprængt af tyskerne selv eller af russerne. Men sprængt blev de og ruinerne ligger stadig ude i skoven.

 

Objekt Koralle var det hemmelige kodenavn for hovedkvarteret for Marinen - Oberkommandos der Kriegsmarine (OKM). Herfra blev verdenskrigen til søs koordineret og OKM's arbejde med blandt andet ubådene i Atlanterhavet kostede tusindvis af søfolk, herunder danske søfolk livet.

Danmark i søkrigen 1940-45

I dansk optik er søkrigen helt afgørende for bedømmelsen af den danske indsats under 2. verdenskrig. Da Danmark blev besat af tyskerne den 9. april 1940 var to tredjedele af den danske handelsflåde sig til søs.

Fra A.P Møllers hovedkvarter udgik der allerede ved midnat den 9. april 1940 ordrer om, at fremover måtte A.P Møllers skibe kun adlyde ordre fra rederiets kontorer i New York og ikke fra Danmark. Skibene skulle søge neutral eller allieret havn. A.P Møller sendte chefen Thorkild Holst afsted til New York, som kun lige nåede at pakke sin kuffert og komme med Helsingørfærgen til Sverige før tyskerne ankom [Læs mere herom i Angrebet - den danske og den tyske fortælling om 9. april 1940 i Danmark]. Således blev en af Danmarks vigtigste bidrag til 2. Verdenskrig sat i værk ganske få timer før det tyske angreb.

Andre danske rederier handlede på samme måde. Over 240 skibe og 5-6.000 danske søfolk kom på den måde til at sejle for de allierede og mange af dem på de forsyningsruter over Atlanterhavet, som de tyske ubåde jagede intenst. Men der var danskere involveret på alle have, herunder også med amerikanske forsyninger til Sovjetunionen.

Forsyningerne var afgørende for de allieredes muligheder for at vinde over Tyskerne. Af de 800 skibe ved invasionen i Normandiet i 1944 var de 30 skibe danske. I alt omkring 2.000 danske søfolk mistede livet. Det var Danmarks væsentligste bidrag til sejren over Tyskland.

Slaget om Atlanten varede i alle krigens seks år og omfattede mindst 100 søslag. Tyskerne mistede 41.000 søfolk og 783 ubåde og de allierede mistede over 30.000 søfolk, 3.500 handelsskibe og 175 krigsskibe. Blandt andre steder er der i Århus rejst en mindesten for de danske søfolk med danske mindeord af Hans Hartvig Seedorff Pedersen (1892-1986):


1940 1945
DA DANMARK FALDT
FOR FJENDEMAGT
BLEV DU VOR FRIHEDS
FØRSTE VAGT.
OG EVIGT SYNGER
BLÆST OG SØ:
USELVISK DAAD
SKAL ALDRIG DØ.


Lager Korelle

OKM flyttede ud i bunkeranlægget i skovene i januar 1943 fra sit hidtidige hovedkvarter ved Tirpitzufer midt i Berlin, da bombningerne af Berlin tog til. Tirpitzufer hedder i dag Reichpietschufer 60–62 og på adressen er stadig den flotte buede bygning (”Shell-huset”), som OKM holdt til i fra 1934 til 1942.

OKM blev først flyttet til Stabsquartier »Bismarck« i Eberswalde i november 1942, men der var pladsen for trang, så turen gik videre ud i skoven til ”Korallen”. Herfra skovenes dyb blev søkrigen på verdenshavene koordineret.

Der var både en flakbunker til beskyttelse mod luftangreb og en underjordisk bunker, som var hjertet af OKM. Desuden var der et officerscasino og flere barakker. Bygningerne var forbundet med hinanden under jorden og blandt andet derfor skal man være forsigtig i området.

På stedet er der stadig bunkerruiner og Dönitz bolig står der også endnu.

I 1945 ved krigens slutning, da russerne nærmede sig, flyttede overkommandoens hovedkvarter først til Plön i Kiel [Kodenavn Forelle] og videre til Mürwik ved Flensburg. Storadmiral Karl Dönitz overtog ledelsen af Tyskland som Reichskanzler efter Hitlers selvmord og havde sin regering i Flensburg, hvor han et par dage var regeringschef før kapitulationen.

Großadmiral Dönitz

karldonitzDönitz ledede den tyske ubådsflåde med ulvekobler i Atlanten. Det kostede mange allierede liv og vigtige forsyninger fra USA til Storbrittanien. Samtidig med flytningen af hovedkvarteret til Lager Forelle blev Dönitz forfremmet til Großadmiral og øverstkommanderende for hele den tyske flåde efter Erich Raeder.

Fra den 30. april 1945 overtog han ledelsen af Tyskland efter Adolf Hitler frem til Tysklands kapitulation den 8. maj 1945. Han blev taget til fange af britiske tropper i Flensburg på marineskolen Mørvig.

Dönitz var aldrig medlem af nazistpartiet og havde ikke deltaget i myrderier på civile, så han slap med 10 års fængsel i Spandau. Han døde i 1980.

Marineofficeren Berthold Graf Schenk von Stauffenberg havde også tjenestested hos OKM. Han var bror til Claus von Stauffenberg, der gennemførte det mislykkede attentat mod Hitler.

 

 

Et besøg i brokkerne?

Er det et besøg værd? Det er altid fascinerende at være på stedet. Også selvom der mest er betonbrokker. Der er forbud mod at gå ind på området, så det er på eget ansvar. Læs mere om spøgelsessteder her og få et par gode råd. Berlin-guides anbefaling må nødvendigvis være, at man skal holde sig væk.

Det er ikke helt enkelt at få en adresse på, for det ligger jo midt i en skov lidt nord for Bernau. Lidt søgning på nettet har givet googlekortet her: https://goo.gl/maps/ZWcFSw4BLaR2. Zoomer man ind er det tydeligt at se bunkerruinerne i Google. Positionen siger: 52°44'21.6"N 13°34'30.1"E

Advarsel. Lad være at gå ind i bunkerne med mindre du har stedkendte med dig og godt lys. Der kan være brønde og huller på 20-30 meter ned i jorden, og hvis ingen ved du skvattede der ned – så får de det heller aldrig at vide.

Ellers besøg Hærens Hovedkvarter i Wünsdorf

Mens det ikke er helt sikkert at besøge OKM – Marinens hovedkvarter, så kan du besøge OKH - Oberkommando des Heeres (Hæres hovedkvarter), som var den samlede koordinerende enhed for den tyske hær. Af nogen kaldet nazisternes Pentagon med reference til det amerikanske militære hovedkvarter i Washington. Har du bunkertørst er det et mere sikkert rejsemål for der er organiserede rundvisninger og også et par små museer. OKH ligger ved Wünsdorf nær Zossen syd for Berlin. Klar anbefaling fra Berlin-guide. Læs mere her.

Kilder