Halbe Kessel og slaget om Berlin (60 km sø)

kortoverrusserangreb

Kortet viser det russiske angreb fra Oderfloden og ind mod Berlin. Russerne angreb over en meget bred front, og da de først kom over floden gik det stærkt. Syd for Berlin ligger det skraverede område, hvor 200.000 tyske styrker søgte hen og pludselig så sig omringet af russere. Kort fra kirkegården. Fotograferet af berlin-guide.dk

Syd for Berlin ligger den lille, fredelige landsby Halbe med ca 2.000 indbyggere. Landsbyen var vidne til et af de blodigste slag på tysk jord. Omkring 60.000 soldater og civile mistede livet i kampe fra den 25. april til 28. april 1945. Slaget er kendt som "Kessel von Halbe" - Halbekedlen. Tag en tur til Halbe og Baruth og se, hvor kampene fandt sted.

 

Fanget i kedlen

Opgøret omkring Halbe var en del af det endelige slag om Berlin.

I midten af april 1945 brød den tyske hærs forsvar langs Oderfloden sammen. Russerne stormede frem og det gik så stærkt, at russerne fik omringet dele af den tyske hær syd for Berlin i trekanten mellem byerne Königs Wusterhausen - Beeskov - Lübben. Den 28. april var tyskerne trængt sammen i området Löpten – Hermsdorf – Märkisch Buchholz – Halbe.

Den tyske hær i området rådede over 11 infanteridivisioner, 2 motoriserede divisioner og en SS panserdivision. I alt 200.000 soldater og nogle kampvogne. De blev anført af Theodor Busse. Sammen med de tyske soldater var 10 - 15.000 civile bestående af egnens beboere, flygtninge fra østprøjsen som gennem vinteren var jaget fra deres hjem i østpreussen og mange tvangsarbejdere også fanget. Heraf også russiske tvangsarbejdere. Man mener at omkring 210.000 mennesker var fanget her. Nogle af soldaterne kom direkte fra kampene omkring Seelow. Læs mere om slaget ved Seelow her.

Den røde hær, anført af Iwan S. Konew, stod hele vejen rundt om tyskerne med 280.000 soldater og nettet blev strammet dag for dag. Den tyske hær kunne ikke komme i nogen retninger uden at møde russerne.

Udbruddet

De tyske soldater besluttede sig for at bryde ud af "kedlen" ved landsbyen Halbe, søge over motorvejen mod vest og få kontakt med en anden tysk hær, 12. arme under panzergeneral Walther Wenck - og sammen med Wenck at søge videre mod vest for at få kontakt med amerikanene. Udbrudet kunne ske ved Halbe.

Kedlen

Kort fra kirkegården. På kortet ses, hvordan de tyske soldater blev jaget stadig mere sammen fra den 25. april til den 28. april. Lettest havde det været, hvis de blot havde overgivet sig. Men det gjorde de ikke. Den sorte pil viser ruten de tyske soldater flygtede gennem skovene mod Beelitz for at få kontakt med General Wencks 12. arme - med den røde hær i hælene og over sig.


Udbruddet blev gennemført og tyskerne blev jaget gennem skovene under konstant kamp og angreb fra luften indtil de fik kontakt med Wenck og slap videre mod vest. Det blev et dyrt forsøg. Man mener udbruddet kostede 30.000 tyske soldater livet og måske 10.000 civile livet - her iblandt mange prøjsiske flygtninge og tvangsarbejdere.

Det er et skovrigt område og i skoven omkring Halbe og langs flugtruten lå de mange tusinde faldne spredt ud. Ofte blev de begravet på stedet eller samlet i granathuller. Hvert år findes nye. Der er stadig miner og ueksploderede granater i skovene til fare for dem, der besøger skovene.

Omkring 25.000 tyske soldater og 5.000 civile slap igennem og mødtes med General Wencks 12. Armee ved Beelitz syd for Berlin den 29. april 1945. 

Imens sad Hitler dybt i sin bunker i Berlin og talte om, at Wenck skulle nå frem til Berlin og vende krigslykken. Generalerne kunne eller turde ikke fortælle ham sandheden: General Wencks 12. Armee var mest af alt en spørgelseshær bestående børn fra Hitlerjugend, ældre indkaldt fra Reichsarbeitsdienst og erfarne frontsoldater med tunge våben, som var skaffet fra hærens træningslagre. Det indstå General Wenck og drejede mod vest for at møde amerikanerne i stedet for at gå til Berlin. En af soldaterne i Wenchs arme var den senere vesttyske udenrigsminister Hans Dietrich Genscher.

Russerne mistede omkring 20.000 eller flere mand i kampene. Tilbage i "kedlen" blev 120.000 taget til fange. Blandt de tvangsarbejdere, der overlevede var også russiske tvangsarbejdere. De blev en del af den røde hær, hvis ikke de blev mistænkt for kollaboration med tyskerne og sendt i arbejdslejre i Sibirien.

Slaget var uforsoneligt og de tyske soldater var meget optaget af at blive fanget af amerikanerne i stedet for af russerne. Forståligt nok, når man tager de tyske uhyrligheder i øst i betragtning. Den røde hær havde meget at hævne. Mange tyskere var indstillet på at kæmpe til sidste mand. Mange havde fornemmelsen af, at livet ville være slut når det tyske rige brød sammen. Og man var uforsonelig over for dem, som ikke ville gå ned i flammer med riget.

En beretning går på en gårdejer i Halbe, hvis hus blev brugt som forpost for de tyske SS-soldater. Gården blev ramt af russiske granater og brød i brand. Da gårdejeren klagede sin nød til de tyske soldater og spurgte hvad det skulle nytte nu krigen næsten alligevel var tabt - blev han skudt på stedet. Til det sidste blev der forlangt lydighed af det tyske folk. 

Kirkegården i Halbe

Kirkegorden

Mindetavlerne ligger diskret i jordhøjde med navne på de faldne. Der er flere navne per tavle, så indtrykket er knap så dramatisk som på de allieredes grave, hvor hver enkelt soldat har fået et stort hvidt kors.

Ligene var spredt ud omkring Halbe og langs flugtruten. Ikke alle er fundet endnu. På kirkegården Waldfriedhof i Halbe er der samlet 24.000 tyske soldater og civile. Det er ikke alle man kender navnene på. Der er gravsten med navn og dato på - eller også står der bare unbekannt - ubekendt. Et beskedent mindesmærke minder om de døde og om at man skal holde af livet og friheden. Gravene er typisk med 4-5 navne på, hvis de er kendte. 

73dode

Da vi var på besøg var der travlt på kirkegården for dagen efter skulle 73 nye faldne begraves med militærhonør. Det er ikke usædvanligt med disse nye om-begavelser for der findes hele tiden nye lig i skovene.

På kirkegården kan du låne et mp3-afspiller og følge en rute rundt, hvor historien bliver fortalt. Du kan også downloade eller høre dem her. En rundtur med det hele tager en times tid. Det fungerer rigtig godt og der er øjenvidner, som fortæller.

I DDR tiden blev der ikke gjort meget for at identificere de faldne. Holdningen var at de var nazister og nazister kun fandtes i Vesttyskland. 

Efter genforeningen er kirkegården desværre blevet brugt nogle gange af ny-nazister til demonstrationer og marcher. Det er meget trist. Kirkegården er ikke en nazistisk helligdom. 

Kirkegården i Baruth/Mark

Den røde hærs soldater fra især Rusland og Ukraine er begravet i Baruth på den anden side af motorvejen Berlin-Dresden. Sowjetische Ehrenfriedhof i Baruth/Mark er en af de største sovjetiske krigskirkegårde i Brandenburg. Der ligger over 1.200 russiske soldater og en T-34 russisk tank står æresvagt ved indgangen.

En stor obelisk med en rød stjerne er hovedmindesmærket. Skiltningen er ikke nær så tydelig.

Dødstal til sammenligning

Når dødstallet når over 3-4 personer bliver det vanskeligt at forholde sig til. Så er det mange. 60.000 omkomne i kampene omkring Halbe - hvor mange er det egentlig? Her lidt dødsstatistik til sammenligning:

Slaget om Berlin går som en af verdenskrigens blodigste slag med mere end 1.2 millioner døde. Slaget ved Stalingrad i efteråret 1943 kostede måske 1.7 millioner liv, mens slaget ved Moskva i vinteren 41/42 kostede 1 million døde. I Estland var der slaget ved Narva med 550.000 døde. Til sammenligning mistede amerikanerne 52.000 liv i krigen mod Vietnam - og 750.000 i den amerikanske borgerkrig. 405.000 amerikanere omkring i 2. verdenskrig.

Ved angrebet på Danmark den 9. april omkom færre end 20 danskere og tyskere til sammen. Tallene er omdiskuteret, for det kan være vanskeligt at definere et "slag" - og vanskeligt at lave præcise optællinger.

NKVD Ofrene fra Ketschendorf

Waldfriedhof bar under DDR regimet på en dyster hemmelig fra Sovjetunionens besættelse af Østtyskland.

Russerne gik hård frem og allerede i april 1945 havde den russiske sikkerhedstjeneste, NKVD, oprettet en specialfangelejr i Ketschendorf ved Fürstenwalde/Spree. Speciallager 5 blev lukket igen i februar 1947.

Lejren blev drevet af NKVD og holdt op til 18.000 tyske civile og soldater indespærret. NKVD søgte efter nazister og modstandere af den sovjetiske besættelse. Der var mere end 1.600 børn i alderen til 12 - 18 år, hvor russerne forestillede sig, at de som tidligere Hitler-Jugend ville optage en partisankamp mod russerne. Det var myten om Werwölfen - varulve, som kostede mange børn livet. Da lejren lukkede igen blev mange ført til Buchenwald, Jamlitz, Mühlberg og Fünfeichen.

Forholdene i Ketschendorf var umenneskelige. 4.600 omkom og i en senere oprydning i begyndelsen af 1950'erne fandt man tusindvis af lig. Det holdt den østtyske regering hemmeligt og STASI sørgede for, at ligene med 30 lastvogne blev ført til Halbe og diskret gemt i massegrave bag de omkomne fra Halbekessel på Waldfriedhof. Det blev ikke offentligt kendt i DDR.

Efter genforeningen blev det til et monument over den sovjetiske terror og 4.722 ofre blev navngivet på stentavler. De ligger der nu i deres massegrav på kirkegårdens fjerneste hjørne. 

Rejseinfo

Der er 60 kilometer til kirkegården. Er du meget interesseret i 2. verdenskrig er det en interessant rejse. Eventuelt blot som et stop på vej til Spreewald, hvis udflugten går den vej. Der går tog til Halbe, men lettest er det nu med bil, så er det bare ned af motorvejen mod Dresden. Med bilen kan man også køre til Baruth/Mark, hvis det skulle være. Der er ikke rigtig spisesteder i Halbe, men vi fandt den beskedne, lokale Imbiss i Halbe, som serverede en udemærket dagens ret - Erbsenpuree. Har du tid, så kør af motorvejen gennem det smukke, skovrige landskab i Brandenburg.

Halbeinfo

Før kirkegården er der et lille informationsområde med tekster på engelsk og tysk. Der burde også være på russisk, men det er fraværende.


Kilder:

Se også:

  • Kronborg, Ove C.: Da krigen kom tilbage - 100 dage foran Berlin 1945, Forlaget Als (2015), ISBN 978-87-996754-7-0
  • Beevor, Antony; Berlin: the Downfall, 1945