Dybt under i de schlesiske Uglebjerge i Sudeterne gravede nazisterne i 1943-45 tophemmelige underjordiske gange. Der er 7 store anlæg. De blev aldrig færdige. Ingen ved hvad de skulle bruges til. Schlesien er i dag en del af Polen, og du kan besøge de underjordiske anlæg. Et af dem ligger ved slottet Książ, som før hed Schloss Fürstenstein. Schlesien kan være lidt vanskelig at orienteres sig i fordi alle stednavne er ændret til polsk. Anlægget ligger fire timers kørsel sydøst for Berlin.
Der var ingen overlevende og ingen efterladte dokumenter, som har kunnet fortælle eftertiden om, hvad formålet med ”Projekt Riese” var. Det er den slags legender er gjort af.
Var bjerghulerne til at gemme de kunstskatte nazisterne stjal i Europa? Var det det sidste skjulested for ”Der Führer”? Var det forberedelser til atomkrigen? Var det nye produktionsanlæg til V2 raketterne? Var det hemmelige forskningslaboratorier til udvikling af ”tusindårsvåben”? Var det blot beskæftigelse til krigsfanger, der kunne arbejde sig ihjel i klipperne?
Vi ved det ikke. Teorierne og gæt flyver gennem luften?
Teorien om ”de sidste kunstskatte” blev næret af rygterne i 2015 om et nazitog, som angiveligt skulle være fanget i en 70 meter dyb tunnel i nærheden af Walbrych: Guldtoget i Walbrych. Der blev dog aldrig fundet noget tog. Men rygter om skjulte nazi-skatte dukker jævnligt op.
De syv, så vidt vides, undergrundsanlæg står med nøgne sprængflader i klippen, og der er kun lidt der er færdigt. Berlin-guides foto øverst giver et godt indtryk af hulernes tilstand.
Det var Albert Speer, som i gang satte arbejdet i 1943 og hele området blev spærret af, så de lokale fik ikke indblik i, hvad der foregik.
Arbejderne til tunnelarbejdet og infrastrukturen omkring blev hentet i KZ-lejren Gross-Rosen samt desuden tvangsarbejdere og krigsfanger. I alt 20.000 fanger arbejdede med at sprænge og grave tunnelerne. Det kostede cirka hver fjerde arbejder livet. 5000 døde. Det var SS-Organisation Todt, som ledede arbejdet fra april 1944. Andre kilder taler om 13.000 fanger. Fangerne døde af sult, tørst, udmattelse, mishandling, sygdomme – og udmattede fanger blev sendt til Auschwitz.
Bjergene er hård gnejs, så det er en af forklaringerne på, at arbejdet tog tid. Men den solide granit har også give mulighed for beskyttelse mod bomber og for at lave op til 12 meter høje sale inden i klipperne.
Der blev i alt udgravet 9 kilometer tunneller. En del er tilgængeligt i dag med rundvisninger:
1. Slottet Książ (Tidligere Slottet Fürstenstein).
2. Rzeczka tidligere Dorfbach https://sztolnie.pl/en/
3. Włodarz (Tidligere Wolfsberg). ul. Gorna 71, Jugowice 58-321, se http://wlodarz.pl/ (Polsk hjemmeside). Rundvisning 1,5-2 timer.
4. Ludwikowice Kłodzkie (Tidligere Mölke) Se http://molke.pl/ (Polsk hjemmeside)
5. Osówka (Tidligere Säuferhöhen), Świerkowa 29d, 58-340 Sierpnica. Hele tre etager og markedsføres som ”Undergrundsbyen Osowka”. Læs mere her: https://www.osowka.eu/
Ikke tilgængelig er:
6. Sokolec (Tidligere Falkenberg)
7. Jugowice, (Tidligre Hausdorf)
8. Sobon (Tidligre Ramenberg)
9. Głuszyca ( Wüstegiersdorf)
Husk at besøge Walbrych
Foto: Collage Walbrych af Paweł Marynowski / Wikimedia Commons, CC.
Er du på de kanter, så er Walbrych (Waldenburg) et besøg værd, for det overlevede 2. verdenskrig og er i dag en smuk polsk by med fine og gammel arkitektur. Den mest kendte seværdighed er slottet Książ, som er Polens tredje største slot. Du får brug for næsten en dag til slottet, så forhast dig ikke. Og uglebjergene er et populært vandreområde, hvis du har de rette sko på.