Fischland-Darß-Zingst - halvø-hop

lighthouse

Foto: Denny Franzkowiak fra Pixabay, CC

Fischland-Darß-Zingst er en lille halvø langs kysten mellem Rostock og Stralsund. De populære feriemål i Mecklenburg er de store øer Rügen og Usedom. Masser af turister, mens der på Fischland-Darß-Zingst er mere fredeligt. Lige over for Danmark.

 

Det er ikke verdensattraktioner man finder her. Men fred og ro. Fx kan man klatre op på toppen af de 13 meter høje sandklitter. I godt vejr skulle man kunne se til Møn. På Darß er de gået lidt amok på de dørene i de gamle fiskehuse, hvoraf mange er stråtækte. De er så fint udsmykkede, at de er en del af immaterielle Verdenskulturarv. Ligesom Marstal på Ærø er her en lang sejlskibstradition og de farvede døre er udtryk for velstand.

Badning i østsøen fungerer godt især fra Prerow, hvor sandstranden er 5 kilometer lang og 100 meter bred.

På Zingst er der en dykkerklokke, så man kan komme en tur med ned på havbunden. Roen og havet tiltrækker også kunstnere, så her er masser af små gallerier at besøge. I Althagen er Das Kliff - en 18 meter høj skrænt ned mod havet, som er lidt ustabil. Gå ikke for tæt på kanten.

Ellers er det strande, fugleliv og dyreliv. En del af Darß og Zingst er en del af naturparken Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. I Darßer Arche finder du et lille Nationalparkmuseum.

I DDR tiden var det et meget attraktivt område at få lov at holde ferie i. Masser af campingpladser med svingende tissemænd og bare bryster. For i DDR var nøgenkulturen meget udbredt. Især på standende nord for Ahrenshoop. En tradtion der går helt tilbage til 1800-tallet med idealer om et sundt sind i en sund krop og naturlighed. Tyskerne går bare mere rundt uden tøj på end de mere blufærdige danskere. Der er dog også tyskere med badetøj på strandene idag. 

Ahrenshoop er interessant også fordi der fra kysten kun er 38 kilometer til Danmark. Gedser og møn var de oplagte mål. Bornholm og Sverige er for langt væk. Havskellet til Vesttyskland var for stærkt bevogtet.

I DDR tiden var det den korteste kyststrækning og midtvej lå et dansk fyrskib. Så kunne man uset klare sig 17 kilometer overhavet og overleve, så var det en mulig flugtvej. Det kan klares på 5-6 timer i robåd eller det mest almindelige: kajaker. Mere end 5.000 DDR borgere forsøgte og over 4.000 blev fangede, 164 omkom i havet og 913 nåede tørskoet i land i Danmark. Mænd, kvinder og børn. Se beretningerne her. Som regel var der flest i den sene sommer, hvor det igen begynder at blive mørkt, mens havet stadig er lunt. Mange satte ud fra kysten omkring Ahrenshoop.